Οι δύο εχθροί που έγιναν φίλοι: Η Μέρκελ παρουσίασε τη βιογραφία του «αιώνιου αντιπάλου» της

Μπορείτε να φανταστείτε στην Ελλάδα λίγες μέρες μετά τις εκλογές τον Αλέξη Τσίπρα να παρουσιάζει τη βιογραφία του Βαγγέλη Μεϊμαράκη; Τον Κώστα Καραμανλή να παρουσιάζει τη βιογραφία του Γιώργου Παπανδρέου; Ή παλιότερα τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη να παρουσιάζει αυτή του Ανδρέα Παπανδρέου;

Η απάντηση είναι όχι. Γιατί δεν είμαστε στη Γερμανία: εκεί, η Άνγκελα Μέρκελ

άφησε σήμερα στην άκρη όσα τη χώριζαν πολιτικά με τον Γκέρχαρντ Σρέντερ, προκάτοχό της στην Καγκελαρία και ηγέτη των Σοσιαλδημοκρατών, και παρουσίασε τη βιογραφία του.

Επιφύλαξε θετικές κουβέντες για τον Σρέντερ, λέγοντας ότι προσέφερε πολύτιμες υπηρεσίες στη Γερμανία με τις μεταρρυθμίσεις στην οικονομία και το ασφαλιστικό σύστημα το 2003 και υπερασπίστηκε τις δικές της επιλογές, παρά την κριτική που της ασκείται από τους Σοσιαλδημοκράτες. Όχι, όμως, και τον Σρέντερ, ο οποίος υπερασπίστηκε με τη σειρά του τις μεταρρυθμίσεις της Μέρκελ.

Το 2005, η Μέρκελ είχε χάσει στο νήμα τις εκλογές από τον Σρέντερ και στο τηλεοπτικό debate των δύο ο τότε ηγέτης των Σοσιαλδημοκρατών είχε γυρίσει και είχε πει υποτιμητικά «κοιτάξτε τι λέει αυτή». Το ενδιαφέρον στοιχείο είναι ότι η Μέρκελ και οι Χριστιανοδημοκράτες είχαν άνετο προβάδισμα στις δημοσκοπήσεις, ωστόσο τα τακτικά λάθη της σημερινής Καγκελαρίου οδήγησαν σε μια... ανεπανάληπτη ήττα το CDU και σε μια απρόσμενη νίκη το SPD.

«Κάποιοι ξεχνούν ότι δεν πρέπει να τον υποτιμούμε ποτέ», είπε για τον Σρέντερ η Μέρκελ και πρόσθεσε: «Εγώ δεν το έκανα ποτέ.

Το μόνο θέμα που δεν άνοιξαν οι δύο, ήταν αυτό των σχέσεων της Γερμανίας με τη Δύση και τη Ρωσία. Ο Σρέντερ είναι γνωστό ότι ανέκαθεν έβλεπε θετικά την προσέγγιση με τη Μόσχα και μάλιστα μετά την αποχώρησή του από την πολιτική διατέλεσε όχι τυχαία, προφανώς, αντιπρόεδρος της Gazprom. Αντιθέτως, η Μέρκελ επιθυμούσε - και επιθυμεί - ισχυρότερους δεσμούς της Γερμανίας με τις ΗΠΑ και γι' αυτό το σκάνδαλο των παρακολουθήσεων της NSA αποτέλεσε προσωπικό πλήγμα, αφού έθεσε σε αμφισβήτηση την πολιτική τακτική της.

The post Οι δύο εχθροί που έγιναν φίλοι: Η Μέρκελ παρουσίασε τη βιογραφία του «αιώνιου αντιπάλου» της appeared first on KoolNews.

Keywords
Τυχαία Θέματα