Οδυσσέας Βουδούρης στο koolnews.gr : Ο Φώτης Κουβέλης παραπλάνησε τον κόσμο

Ο Οδυσσέας Βουδούρης διεγράφη από το ΠΑΣΟΚ διότι καταψήφισε το δεύτερο μνημόνιο ενώ βρέθηκε πριν από λίγους μήνες εκτός και της κοινοβουλευτικής ομάδας της ΔΗΜΑΡ επειδή τάχθηκε υπέρ της παραπομπής σε προανακριτική του Ευάγγελου Βενιζέλου για τη λίστα Λαγκάρντ. Σήμερα είναι ανεξάρτητος

βουλευτής και τη Δευτέρα 22 Απριλίου ίδρυσε μια νέα πολιτική κίνηση με το όνομα “Η Κοινωνία πρώτα”. Στη συνέντευξή του στο koolnews.gr απαντά για τη νέα κίνηση και σε ποιο χώρο κινείται, για τον Αλέξη Τσίπρα και το ενδεχόμενο συνεργασίας του με τον ΣΥΡΙΖΑ, για τη δίκη Τσοχατζόπουλου καθώς και για τους λόγους που αποχώρησε από τη ΔΗΜΑΡ.

Του Γιάννη Κολοκυθά

Ιδρύσατε μια νέα πολιτική κίνηση. Σε ποιο χώρο κινείται και σε ποιους απευθύνεστε;

Η κίνησή μας, «Η ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΠΡΩΤΑ», απευθύνεται σε όλους τους πολίτες που συνειδητοποιούν πως η τρικομματική κυβέρνηση οδηγεί τη χώρα στα βράχια, και αναζητούν μια πρόταση, η οποία παράλληλα με την ανατροπή της μνημονιακής πολιτικής, περιέχει ένα συγκεκριμένο μεταρρυθμιστικό σχέδιο. Δίνουμε μεγάλη έμφαση σε αυτό το δεύτερο σκέλος, το οποίο θα πρέπει να αποτυπωθεί σε ένα «κοινό πρόγραμμα» όλων των αριστερών, δημοκρατικών προοδευτικών δυνάμεων. Ένα πρόγραμμα που θα ζυμωθεί μέσα στην κοινωνία, πριν αποτελέσει συμφωνία κορυφής.

Θα παραμείνετε ανεξάρτητος ή σκοπεύετε σε συνεργασίες με κόμματα όπως τον ΣΥΡΙΖΑ;

Ούτε εγώ, ούτε ο Πάρις Μουτσινάς, θα προσχωρήσουμε σε άλλο κόμμα. Αλλά θέλουμε γέφυρες επικοινωνίας και συνεργασίας με όλα τα κόμματα και τους κοινωνικούς φορείς που μπορούν να διαμορφώσουν μια εναλλακτική λύση στη μνημονιακή νεοφιλελεύθερη κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου-Κουβέλη. Επαναλαμβάνω: ευρύτερη συνεργασία στη βάση ενός «κοινού προγράμματος» που θα προκύψει από την βάση προς την κορυφή.

Διαφωνούσατε από την αρχή με τη συμμετοχή της ΔΗΜΑΡ στην κυβέρνηση ή στην πορεία καταλάβατε ότι «έκανε πίσω» σε πολλά θέματα;

Ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ παραπλάνησε τον κόσμο, όταν στις 19 Ιουνίου 2012, δυο μέρες μετά τις εκλογές, πρότεινε στήριξη στην κυβερνητική προγραμματική συμφωνία, χωρίς συμμετοχή στην κυβέρνηση. Τελικά έκανε ακριβώς το αντίθετο: συγκυβέρνηση χωρίς προγραμματική συμφωνία. Προσωπικά, ποτέ δεν συνέναισα σε μια τέτοια πολιτική.

Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι έτοιμος να κυβερνήσει; Ο Αλέξης Τσίπρας μπορεί να γίνει ο πρωθυπουργός που θα καταργήσει το μνημόνιο;

Ο Αλέξης Τσίπρας έχει όλα τα εχέγγυα να γίνει πρωθυπουργός. Δεν είμαι σίγουρος όμως ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι έτοιμος σήμερα να κυβερνήσει. Κατά τα άλλα πιστεύω ότι οι εποχές των μονοκομματικών αυτοδυναμιών έχουν παρέλθει. Η ανατροπή της πολιτικής του μνημονίου είναι μια δύσκολη υπόθεση, που απαιτεί ευρύτερη συμμαχία. Και με αυτό συμπληρώνω την απάντησή μου στην αρχική σας ερώτηση.

Η δίκη του Άκη Τσοχατζόπουλου μπορεί να πάρει πολιτική διάσταση;

Ορισμένοι προσπαθούν να διαδώσουν την ιδέα ότι παντού και πάντα υπάρχουν κάποιοι καταχραστές, και συνεπώς ότι το θέμα Τσοχατζόπουλου αφορά μόνο τις προσωπικές ευθύνες ενός συγκεκριμένου πολιτικού. Προφανώς, οι ποινικές ευθύνες είναι πάντα προσωπικές. Αλλά μόνο οι εθελοτυφλούντες μπορούν να αγνοήσουν ότι πίσω από το δέντρο-Τσοχατζόπουλος, υπάρχει το δάσος του ελληνικού σαθρού πολιτικού συστήματος.

Keywords
Τυχαία Θέματα