«Όχι» από Βερολίνο και Βρυξέλλες σε έξοδο της Ελλάδας από τη Σένγκεν

Κάλλιο αργά, παρά ποτέ. Χρειάστηκε να απειληθεί η χώρα -έστω και ανεπίσημα- με έξοδο από τη Συνθήκη Σένγκεν για να θυμηθεί ο Έλληνας πόσο δουλευταράς είναι (λέμε τώρα…) και να απομακρύνει τον κίνδυνο, εξευμενίζοντας τους Ευρωπαίους.

Η θεαματική πρόοδος στα έργα δημιουργίας των hotspots που είχε αναλάβει το υπουργείο Άμυνας –την Τρίτη ο Πάνος Καμμένος θα εγκαινιάσει αυτά της Λέσβου, της Χίου και της Λέρου- είναι αναμφίβολα ο λόγος που Βερολίνο και Βρυξέλλες

ύψωσαν απαγορευτικό στην προοπτική εξόδου της Ελλάδας από τη Σένγκεν.

«Πρωταρχικός στόχος είναι η φύλαξη των εξωτερικών συνόρων. Επιθυμούμε κοινή ευρωπαϊκή λύση. Κανείς εκτός Σένγκεν», τόνισε ο εκπρόσωπος της Άνγκελα Μέρκελ, Στέφεν Ζάιμπερτ, αντιτιθέμενος στο ενδεχόμενο κλεισίματος των συνόρων Ελλάδας - Σκοπίων.

«Η έξοδος ή ο αποκλεισμός ενός κράτους μέλους από τη ζώνη του Σένγκεν είναι ψευτολύση, η οποία θα δηλητηριάσει τον ευρωπαϊκό διάλογο και δεν μπορεί κανείς απλώς να ορίσει εκ νέου τα εξωτερικά σύνορα της Ευρώπης και μάλιστα να το κάνει παρακάμπτοντας τις ενδιαφερόμενες χώρες», υπογραμμίζει από την πλευρά του ο Γερμανός αντικαγκελάριος Ζίγκμαρ Γκάμπριελ σε σημερινό του άρθρο στην Frankfurter Allgemeine Zeitung.

Στο ίδιο μήκος κύματος ο εκπρόσωπος της Κομισιόν, Μαργαρίτης Σχοινάς, απέκλεισε κατηγορηματικά τη Δευτέρα το ενδεχόμενο εξόδου της Ελλάδας από την Σένγκεν, επισημαίνοντας ότι «οποιαδήποτε διαχείριση του προσφυγικού θα πρέπει να γίνει μαζί με την Ελλάδα, και όχι ενάντιά της».

Κληθείς να σχολιάσει κατά πόσο οι δραστηριότητες στα σύνορα της ΠΓΔΜ οδηγούν στην απομόνωση της Ελλάδας, ο εκπρόσωπος της Επιτροπής ανέφερε ότι η Επιτροπή κάνει ό,τι μπορεί για να στηρίξει τα κράτη-μέλη της στη διαχείριση αυτής της- άνευ προηγουμένου- μεταναστευτικής ροής και πρόσθεσε ότι η απάντηση της ΕΕ για την προσφυγική κρίση θα δοθεί σε συνεργασία με την Ελλάδα και όχι κατά της Ελλάδας.

Ο ίδιος σημείωσε παράλληλα, ότι με βάση τα τελευταία στοιχεία της Επιτροπής, υπάρχει ουσιαστική πρόοδος στην καταγραφή των προσφύγων και μεταναστών στην Ελλάδα και εξέφρασε την ελπίδα να συνεχιστεί αυτή η τάση.

Με λίγα λόγια η ΕΕ διαπίστωσε ότι δικαιώθηκε για την επιλογή της να θέσει τελεσίγραφα στην ελληνική κυβέρνηση. Αποδεικνύεται έτσι ότι και ο Πάνος ο Καμμένος φοβέρα θέλει…

Την ικανοποίηση εκ μέρους της Επιτροπής εξέφρασε και η Έρνστ Τόβε εκπρόσωπος της Επιτροπής, αρμόδια για θέματα μετανάστευσης, μιλώντας για την κατασκευή των hotspots στα ελληνικά νησιά. Χαιρέτισε το έργο που βρίσκεται σε εξέλιξη και πρόσθεσε ότι τις επόμενες ημέρες και πριν το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο αναμένουν πως κι άλλα hotspots θα είναι λειτουργικά.

Υπογράμμισε επιπλέον ότι οποιαδήποτε δράση στα σύνορα της ΠΓΔΜ θα πρέπει να αναλαμβάνεται σε συνεργασία με τις ελληνικές Αρχές και τη Frontex, προσθέτοντας ότι η οικονομική βοήθεια 10 εκατ. ευρώ που δόθηκε στην ΠΓΔΜ δεν χρηματοδοτεί το χτίσιμο κανενός φράχτη, αλλά την καλύτερη διαχείριση των συνόρων.

«Στόχος μας είναι η βελτίωση της διαχείρισης των μεταναστευτικών ροών στα σύνορά της ΠΓΔΜ, η καλύτερη εποπτεία τους και η διενέργεια συστηματικών ελέγχων», δήλωσε η Έρνστ Τόβε.

Χρηματοδότηση 12,7 εκατ. ευρώ

Δεδομένης της ευρωπαϊκής ικανοποίησης για τη δρομολόγηση της λειτουργίας των hotspots, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έδωσε τη Δευτέρα το «πράσινο φως» για έκτακτη χρηματοδότηση ύψους 12,7 εκατ. ευρώ προς την Ελλάδα.

Τα χρήματα προέρχονται από το Ταμείο Ασύλου, Μετανάστευσης και Ένταξης (AMIF) και θα χρησιμοποιηθούν για τη δημιουργία τουλάχιστον 8.000 νέων θέσεων υποδοχής.

Κομβικό ρόλο έπαιξε θεωρητικά ο Δημήτρης Αβραμόπουλος, που ως επίτροπος, αρμόδιος για θέματα Μετανάστευσης, εξήγησε με ποιο τρόπο θα αξιοποιηθούν αυτά τα κονδύλια.

«Η ανάθεση των 12,7 εκατομμυρίων ευρώ για τη δημιουργία νέων εγκαταστάσεων υποδοχής είναι μία ακόμη απόδειξη της αλληλεγγύης και της ισχυρής υποστήριξης της ΕΕ προς την Ελλάδα στις προσπάθειές της να διαχειριστεί τις πρωτοφανείς μεταναστευτικές ροές στη χώρα. Επίσης, θα βοηθήσει την Ελλάδα να αυξήσει τη δυνατότητα υποδοχής προσφύγων σε 50.000 θέσεις, που είναι ο στόχος, όπως συμφωνήθηκε στη συνεδρίαση των ηγετών των Δυτικών Βαλκανίων της 25ης Οκτωβρίου 2015».

Η έκτακτη χρηματοδότηση των 12,7 εκατ. ευρώ θα χρησιμοποιηθεί για την προμήθεια και εγκατάσταση λυόμενων σπιτιών για να προσφέρει προσωρινή στέγαση στους πολίτες τρίτων χωρών στις περιοχές της Αττικής και της Κεντρικής Μακεδονίας.

Τα 12,7 εκατ. ευρώ είναι επιπλέον χρηματοδότηση από αυτή που προβλέπεται βάσει του Εθνικού Προγράμματος της Ελλάδας για το άσυλο, τη μετανάστευση και την ένταξη, η οποία καλύπτει το κόστος κατασκευής για την προετοιμασία των χώρων και το κόστος λειτουργίας των εγκαταστάσεων.

Υπενθυμίζεται ότι το 2015, η Επιτροπή χορήγησε 146 εκατ. ευρώ ως έκτακτη βοήθεια προς την Ελλάδα, είτε απ' ευθείας στις ελληνικές Αρχές, είτε μέσω διεθνών οργανισμών, όπως ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης (ΔΟΜ) και η Ύπατη Αρμοστεία των ΗΕ για τους πρόσφυγες (UNHCR).

Χωρίς πρόσφυγες στη Χίο

Επιστρέφοντας στον Πάνο Καμμένο, την Τρίτη έχει προγραμματιστεί συνέντευξη Τύπου όπου θα αναφερθεί στην πορεία εξέλιξης των εργασιών κατασκευής των hotspots και εν συνεχεία θα μεταβεί σε τρία από αυτά για να τα εγκαινιάσει.

Σύμφωνα με πηγές του Υπουργείου Άμυνας τα Κέντρα Καταγραφής είναι σχεδόν έτοιμα για παραλαβή και αυτό αναμένεται να ανακοινώσει ο υπουργός.

Το κέντρο υποδοχής και προσωρινής διαμονής στη Χίο θα εγκαινιαστεί πάντως... χωρίς πρόσφυγες, αφού εδώ και τρεις μέρες έχουν μηδενιστεί οι ροές προς τη Χίο.

The post «Όχι» από Βερολίνο και Βρυξέλλες σε έξοδο της Ελλάδας από τη Σένγκεν appeared first on KoolNews.

Keywords
Τυχαία Θέματα