Ομπάμα ενάντια στο κράτος επιτήρησης – Όλο το παρασκήνιο πίσω από το σκάνδαλο της NSA

Ο Λευκός Οίκος και η κοινωνία των υπηρεσιών πληροφοριών έρχονται σε αντίφαση μεταξύ τους με διαρροές στον τύπο – κάτι το οποίο βλάπτει την εικόνα και των δύο.

Ανώτατοι αξιωματούχοι οι οποίοι είναι φιλικά προσκείμενοι προς στον πρόεδρο Ομπάμα, ξεκίνησαν να αρνούνται από την αρχή της εβδομάδας, ότι το πρόεδρος ήξερε ότι η NSA κατασκόπευε τη Γερμανίδα καγκελάριο, Άνγκελα Μέρκελ και άλλους ηγέτες κρατών. Από την άλλη τόσο παρόντες αξιωματούχοι

όσο και πρήν αξιωματούχοι υποστηρίζουν ότι ο Λευκός Οίκος είχε γνώση εξαρχής – και μάλιστα εμφανίζονται να εμπλέκουν και τη Χίλαρι Κλίντον να εγκρίνει αυτού του είδους την κατασκοπεία.

Ο Λευκός Οίκος και το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ, σύμφωνα με την εφημερίδα The Atlantic, προσυπέγραψαν την παρακολούθηση των τηλεφώνων πολλών ηγετών κρατών, όπως αναφέρουν νυν και πρώην αξιωματούχοι των μυστικών υπηρεσιών των ΗΠΑ, διαψεύδοντας τους ισχυρισμούς ότι ο Ομπάμα και το επιτελείο του δεν είχαν ιδέα για τις υψηλού επιπέδου υποκλοπές.

Μάλιστα, πολλά μέλη της NSA και άλλες μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ, είναι οργισμένοι, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, με τον Αμερικανό πρόεδρο, καθώς με τους ισχυρισμούς αυτούς, στην ουσία προσπαθεί να πάρει απόσταση από τις αποκαλύψεις του Έντουαρντ Σνόουντεν οι οποίες φέρνουν τις διεθνείς σχέσεις πάνω από πολύ λεπτό στρώμα πάγου.

Στην πραγματικότητα ήξερε ο Ομπάμα; Το άρθρο δεν απαντά σε αυτή την ερώτηση αλλά περιγράφει τις πληροφορίες οι οποίες έρρεαν ανάμεσα στην NSA και το Λευκό Οίκο λέγοντας ότι αν ένας ξένος ηγέτης έχει τεθεί ως στόχος υπό παρακολούθηση, τότε ο αντίστοιχος πρέσβης των ΗΠΑ όπως επίσης και το Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου, παραλαμβάνουν συχνές αναφορές. Οπότε, υπάρχει όντως περίπτωση ο Ομπάμα να μην ήξερε ακριβώς για τις λειτουργίες της NSA η οποία παρακολουθούσε κινητά ηγετών ξένων χωρών. Η σίγουρη πληροφορία είναι ότι το Συμβούλιο και ανώτατοι αξιωματούχοι των μυστικών υπηρεσιών γνώριζαν τα πάντα, ενώ «το να ισχυρίζονται το αντίθετο είναι γελοίο».

Αν η είδηση των παρακολουθήσεων ήταν καινούρια για το Λευκό Οίκο, τότε «οι υπεύθυνοι δεν πρέπει να διάβαζαν καλά τα βιβλία τους», αναφέρει η εφημερίδα The Atlantic. Ακόμα κάποιοι αξιωματούχοι των υπηρεσιών πληροφοριών υποστηρίζουν ότι κατηγορήθηκαν από την κυβέρνηση για την πραγματοποίηση των υποκλοπών, εκμεταλλευόμενοι τη νομοθεσία η οποία επιτρέπει κάτι τέτοιο μόνο εντός του Λευκού Οίκου.

«Είναι τρομερά οργισμένοι. Με αυτόν τον τρόπο επισημοποιείται η διακοπή σχέσεων του Λευκού Οίκου με τις υπηρεσίες πληροφοριών», ανέφερε αξιωματούχος ο οποίος παραμένει ανώνυμος.

Σύμφωνα με το άρθρο, οποιαδήποτε απόφαση για παρακολούθηση ξένων ηγετών πραγματοποιείται μέσα από το υπουργείο Εξωτερικών, το οποίο ερευνά το ενδεχόμενο πολιτικό ρίσκο. Ακόμη, οποιαδήποτε χρήσιμη πληροφορία προκύψει παραδίδεται στο σύμβουλο του προέδρου για την αντιτρομοκρατία, θέση την οποία κατέχει η Λίσα Μόνακο, μαζί με άλλους ανώτατους αξιωματούχους του Λευκού Οίκου.

Οπότε, ποιο είναι το αποτέλεσμα όλων αυτών των πληροφοριών, διερωτάται το δημοσίευμα. Τα δεδομένα είναι τα εξής: Αυτή τη στιγμή υπάρχουν Αμερικανοί αξιωματούχοι στην Ουάσινγκτον οι οποίοι διαρρέουν την πλευρά του Ομπάμα στους δημοσιογράφους, ενώ από την άλλη υπάρχουν αντίστοιχοι αξιωματούχοι οι οποίοι διαδίδουν την ιστορία από την πλευρά των μυστικών υπηρεσιών. Όσο η «ομάδα Ομπάμα» έχει κάνει τα πάντα για να νικήσει την «ομάδα Επιτήρησης», στο τέλος τα συμφέροντα είναι διακριτά.

Το συμπέρασμα είναι ότι και οι δύο πλευρές είναι πρόθυμες να πουν ψέματα για να κερδίσουν.

Αυτή κατά πάσα πιθανότητα είναι μόνο η αρχή των κακών νέων για τον Ομπάμα, καθώς είναι εξαιρετικά δύσκολο να βγει αλώβητος από όλη αυτή την ιστορία. Η ειρωνεία βρίσκεται στο ότι οι αξιωματούχοι μυστικών υπηρεσιών στην ουσία «ρεζιλεύουν» τον Ομπάμα και τον κάνουν να φαίνεται υποκριτής.

Η νομιμότητα της επιτήρησης έρχεται και πάλι στο φως, ενώ είναι σχεδόν απίθανο να γίνει κατανοητό ποιος λέει ψέματα και ποιος όχι, ενώ ακόμα δίνεται η εντύπωση ότι κυριαρχεί ένα κράτος επιτήρησης το οποίο δεν ελέγχεται από πουθενά.

Το άρθρο καταλήγει, λέγοντας ότι η κατασκοπεία σε βάρος δεκάδων εκατομμυρίων Αμερικανών και χιλιάδων αθώων ξένων είναι πολύ πιο δυσάρεστη από τις υποκλοπές σε βάρος 35 ηγετών κρατών, παρόλα αυτά αν έτσι αρχίσει να σείεται το κράτος της επιτήρησης, τότε μόνο θετικά μπορεί να εκληφθεί.

Κάντε like στην σελίδα μας στο Facebook και ακολουθήστε μας στο Twitter.

Keywords
Τυχαία Θέματα