Ο Βενιζέλος ποντίζει νάρκες

Το πρωί της Τρίτης, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας Μάκης Βορίδης ουσιαστικά κάλεσε τη ΔΗΜΑΡ να επιστρέψει στην κυβέρνηση, και το ίδιο βράδυ ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ την αποκάλεσε παρασιτικό κόμμα.

Είναι προφανές ότι και οι δύο αυτές θέσεις δεν διατυπώνονται ανεξάρτητα από τις μελλοντικές πολιτικές εξελίξεις, οι οποίες προβλέπεται ότι θα είναι καταιγιστικές μετά τις ευρωεκλογές.

Ο κ. Ευάγγελος Βενιζέλος

αντιλαμβάνεται ότι όλοι περιμένουν το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών -όπως και ο ίδιος άλλωστε- για να κάνουν τις επόμενες κινήσεις τους.

Τι θα κάνει η Ελιά, θα καταφέρει η ΔΗΜΑΡ να εκλέξει ευρωβουλευτή, που θα φτάσει το Ποτάμι.

Αυτές είναι οι τρεις συνιστώσες που κατά πολλούς θα κρίνουν την επόμενη ημέρα στο χώρο της κεντροαριστεράς. Σε συνδυασμό φυσικά με την προσωπική στρατηγική του πρώην πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου.

Υπό αυτό το πρίσμα δεν ξενίζει η επίθεση Βενιζέλου στη ΔΗΜΑΡ, ίσως λίγο το λεξιλόγιο.

Αισθητική, ήθος, παρασιτισμός

Η αφορμή για την μετωπική επίθεση του κ. Βενιζέλου προς τη ΔΗΜΑΡ ήταν η ερώτηση που του απευθύνθηκε κατά τη διάρκεια της διακαναλικής συνέντευξης που παραχώρησε στα περιφερειακά κανάλια ACTION24, KONTRA και EXTRA3, για την παρουσία του Γιώργου Παπανδρέου στο βιβλίο της Μαριλένας Κοππά.

Ο κ. Βενιζέλος απάντησε αρχικά ότι «υπάρχει πρόβλημα αισθητικής» και στη συνέχεια ξέσπασε κατά του Φώτη Κουβέλη, αλλά κυρίως κατά του συνόλου της ΔΗΜΑΡ, στην οποία ως γνωστόν έχουν καταφύγει πολλά στελέχη που προέρχονται από το ΠΑΣΟΚ, κυρίως το… παπανδρεϊκό.

«Ο κ. Κουβέλης είναι ένας αντίπαλος, που λειτουργεί πολύ συχνά -η ΔΗΜΑΡ, όχι ο ίδιος προσωπικά, ο ίδιος προσωπικά είναι ένας άνθρωπος με τον οποίο έχουμε φιλική σχέση- παρασιτικά σε σχέση με το ΠΑΣΟΚ. Προσπαθεί ν’ αντλήσει κάποια μικρά πραγματάκια από το ΠΑΣΟΚ. Ένα στέλεχος, μια ιδέα... Και στην κυβέρνηση μέσα όσο συνυπήρχαμε, ήταν πολύ έντονη η παρουσία τους στα αξιώματα και στο κράτος, αλλά όταν πηγαίναμε να ψηφίσουμε δύσκολα μέτρα κρύβονταν πίσω από το ΠΑΣΟΚ. Δεν έπαιρναν την ευθύνη. Ήθος στην πολιτική δε σημαίνει «κάνω τον καλό ή κάνω τον ηθικό». Ήθος στην πολιτική σημαίνει έχω σταθερότητα, συνέπεια, θάρρος και αναλαμβάνω ευθύνες και κόστος».

Η αντίδραση της ΔΗΜΑΡ

Άμεση ήταν η αντίδραση της ΔΗΜΑΡ στις δηλώσεις του κ. Βενιζέλου. «Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ δεν έχασε απλώς την ψυχραιμία του» αναφέρει η ανακοίνωση της ΔΗΜΑΡ και συνεχίζει «όπως προκύπτει από τις δηλώσεις του περί παρασιτικής λειτουργίας της ΔΗΜΑΡ, απώλεσε κάθε αίσθηση μέτρου. Δεν θα τον παρακολουθήσουμε. Ας απολαύσει μόνος τον πολιτικό πολιτισμό του», τονιζόταν από την Αγίου Κωνσταντίνου.

Το φλερτ και ο εκνευρισμός

Τι είχε προηγηθεί όμως και γιατί ο κ. Βενιζέλος ήταν τόσο εμφανώς ενοχλημένος;

Προφανώς ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ διαισθάνεται ότι γίνονται κινήσεις στην πολιτική σκακιέρα ερήμην του, για να χρησιμοποιηθεί η κομψότερη δυνατή έκφραση.

Από τη μια οι κινήσεις και οι σχεδιασμοί του Γιώργου Παπανδρέου που φαίνεται ότι συμπεριλαμβάνουν τη ΔΗΜΑΡ, ή έστω ένα κομμάτι της.

Και από την άλλη, το συνεχιζόμενο φλερτ κορυφαίων παραγόντων της Νέας Δημοκρατίας με τη ΔΗΜΑΡ για την ενδεχόμενη επιστροφή της στην κυβέρνηση.

Μια τέτοια σχεδόν ανοικτή πρόσκληση απηύθυνε χθες ο κ. Βορίδης, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό «Παραπολιτικά Fm».

«Η προσθήκη Κουβέλη θα ευνοούσε. Το αν έβαλε για μένα βέτο, δεν είναι σημαντικό. Δεν έχω μεγάλο πρόβλημα που δεν έχω υπουργείο. Εκείνο που είναι σημαντικό είναι να ενισχύεται η κυβερνητική πλειοψηφία, αρκεί να είμαστε όλοι συντονισμένοι για το τι θέλουμε να κάνουμε.» σημείωσε με σαφήνεια ο κ. Βορίδης.

Ενδεικτικό πάντως του ότι το παιχνίδι είναι ανοικτό χωρίς κανείς να μπορεί αυτή τη στιγμή να προδιαγράψει το αποτέλεσμα είναι και το σχόλιο της πρώην ευρωβουλευτού του ΠΑΣΟΚ και νυν υποψήφιας με τη ΔΗΜΑΡ, Μαριλένας Κοππά, που αποτελεί και την… πέτρα του σκανδάλου.

«Η ΔΗΜΑΡ αποχώρησε από την κυβέρνηση για συγκεκριμένους λόγους που δεν έχουν αρθεί. Η συμμετοχή σε μια κυβέρνηση είναι θέμα προγραμματικής συμφωνίας και κόκκινων γραμμών. Με αυτή την έννοια είναι ανοιχτό το θέμα της νέας συμμετοχής της ΔΗΜΑΡ σε κυβέρνηση», σημείωσε η κυρία Κοππά.

Φωτογραφία: Eurokinissi

Keywords
Τυχαία Θέματα