Ο Τσιάρας «ένωσε» τις χώρες του ευρωπαϊκού Νότου – Οργανώνονται σε ομάδα

17:36 3/4/2014 - Πηγή: KoolNews

Ένα βήμα πιο κοντά στην περιφερειακή συνεργασία βρίσκονται οι χώρες του Ευρωπαϊκού Νότου καθώς στο πλαίσιο της Διακοινοβουλευτικής Διάσκεψης για την Κοινή Εξωτερική Πολιτική Ασφάλειας και την Κοινή Πολιτική Ασφαλείας και Άμυνας που διεξάγεται σήμερα στην Αθήνα, ανακοινώθηκε η δημιουργία ενός άτυπου οργάνου στο οποίο θα συμμετέχουν η Ισπανία, η Ιταλία, η Πορτογαλία, η Ρουμανία, η Κροατία, η Βουλγαρία, η Κύπρος και βεβαίως η Ελλάδα

δια των κοινοβουλίων τους.

Οι μετέχοντες στην συνάντηση συμφώνησαν, ύστερα από πρόταση του βουλευτή Καρδίτσας Κώστα Τσιάρα, να εξετάσουν τις δυνατότητες μιας στενότερης συνεργασίας με την αναβάθμιση του άτυπου αυτού οργάνου και την συχνότερη και εντατικότερη συνεδρίασή του ενώ αναμένεται και επίσημη δήλωση κατά τη διάρκεια της ιταλικής προεδρίας στο β' μισό του 2014. Σημειώνεται πως το εν λόγω φόρουμ έχει στόχο να λειτουργήσει για την προώθηση του συνολικού ευρωπαϊκού εγχειρήματος κατά το πρότυπο των χωρών της Βαλτικής.

«Ο ευρωπαϊκός νότος δεν είναι απλά και μόνο μια γεωγραφική έννοια. Στην πραγματικότητα υφίσταται ως έννοια πολιτική, που μπορεί να είναι μια αντίληψη διαφορετική, εναλλακτική για το μέλλον της Ευρώπης», υποστήριξε ο Κώστας Τσιάρας ο οποίος είναι και ο οικοδεσπότης της Συνόδου ως πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων και Άμυνας.

Μετά το τέλος της συνεδρίασης ο κ. Τσιάρας έκανε την ακόλουθη δήλωση: «Τα κράτη μέλη του Νότου της ΕΕ αντιμετωπίζουν κοινές προκλήσεις όσον αφορά τις εξωτερικές υποθέσεις και την άμυνα, λόγω της εγγύτητάς τους με μια περιοχή συνεχούς αστάθειας, εντάσεων και συγκρούσεων. Η κρίση στη νότια γειτονία, στη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική προκαλεί στον Ευρωπαϊκό Νότο πρόσθετα προβλήματα. Η συντονισμένη δράση, καθίσταται πλέον επιβεβλημένη. Βασικός μας στόχος παραμένει η ευρωπαϊκή ολοκλήρωση για την οποία πρέπει να δουλέψουμε σκληρά και από κοινού. Είμαι πεπεισμένος, πως μόνο μέσα από μια Ευρώπη ενιαία και ισχυρή, μια Ευρώπη της αλληλεγγύης, της οικονομικής και κοινωνικής συνοχής, μιας Ευρώπης των λαών, θα μπορέσουν και οι δικοί μας, οι λαοί του Νότου να ξανασταθούν γερά στα πόδια τους για να προσφέρουν ένα καλύτερο μέλλον στις επόμενες γενιές».

1 από 5 < ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗ ΕΠΟΜΕΝΗ >

Keywords
Τυχαία Θέματα