Ο θησαυρός του Πούτιν: 70 δισ. δολάρια τα οποία δεν μπορούν να βρουν

Εδώ και 15 χρόνια οι Μυστικές Υπηρεσίες αναζητούν την κρυφή περιουσία του Ρώσου προέδρου, χωρίς να βρουν απολύτως τίποτα. Το συγκεκριμένο θέμα ήρθε και πάλι στο προσκήνιο, μετά τις αμερικανικές απειλές για νέες κυρώσεις προς την Ρωσία αναφορικά με την στάση της στην ουκρανική κρίση.

Αναλυτές υπολογίζουν ότι η εν λόγω κρυφή περιουσία ανέρχεται

στα 70 δισεκατομμύρια δολάρια ενώ οι συγκεκριμένη φήμη ακολουθεί τον Ρώσο πρόεδρο από τα πρώτα χρόνια της πολιτικής του καριέρας.

Όλες οι έρευνες που έχουν γίνει τα τελευταία 15 χρόνια αναφορικά με την περιουσία έχουν αποτύχει παταγωδώς καθώς δεν έχει βρεθεί το παραμικρό στοιχείο που να επιβεβαιώνει τον ισχυρισμούς των αναλυτών.

Στην αντεπίθεση, ο Βλαντιμίρ Πούτιν αρνείται κατηγορηματικά αυτές τις φήμες και το 2008, μιλώντας σε δημοσιογράφους είχε πει πως πρόκειται «απλώς κουτσομπολιά που δεν αξίζει καν να συζητάμε. Είναι απλά σκουπίδια». Ο ίδιος μάλιστα δηλώνει φτωχός πολιτικός, με επίσημο εισόδημα για το 2013 102.000 δολάρια.

Και ενώ η ένταση στην Ουκρανία κλιμακώνεται, ο Ομπάμα αντεπιτίθεται στον Πούτιν, χτυπώντας τον εκεί που πονάει. Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας New York Times, ο Αμερικανός πρόεδρος είναι έτοιμος να παγώσει λογαριασμούς Ρώσων επιχειρηματιών που έχουν χρήματα του Πούτιν.

Η επιβεβαίωση για την συγκεκριμένη πρόθεση ήρθε και από τον Αμερικάνο αναπληρωτή σύμβουλο εθνικής ασφαλείας, που δήλωσε στο πρακτορείο Bloomberg: «Θα ερευνήσουμε ανθρώπους που βρίσκονται στον εγγύτερο κύκλο του Πούτιν και έχουν σημαντικό αντίκτυπο στη ρωσική οικονομία».

Επίσης οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν σήμερα ότι θα επιβάλλουν νέες κυρώσεις σε επτά κυβερνητικούς αξιωματούχους της Ρωσίας αλλά και σε εταιρείες που συνδέονται με τον Πούτιν.

Πιο συγκεκριμένα, ο Λευκός Οίκος διευκρίνισε ότι στους επτά Ρώσους αξιωματούχους-2 από τον εσωτερικό κύκλο του Πούτιν-θα επιβληθεί το πάγωμα των περιουσιακών στοιχείων που έχουν στις ΗΠΑ ενώ θα υπάρξει και ταξιδιωτική απαγόρευση σε περίπτωση που θέλουν να μεταβούν στις ΗΠΑ.

Τα ονόματα των αξιωματούχων αναμένεται να ανακοινωθούν μέσα στη μέρα ενώ οι κυρώσεις αφορούν και τον επικεφαλή της Rosneft, Ίγκορ Σετσίν.

Επίσης, οι Ηνωμένες Πολιτείες θα απορρίψουν οποιαδήποτε αίτηση για άδεια εξαγωγής αντικειμένων υψηλής τεχνολογίας, τα οποία θα μπορούσαν να συμβάλλουν στις ρωσικές ένοπλες στρατιωτικές δυνατότητες ενώ τα υπουργεία Εμπορίου και Εξωτερικών θα ανακαλέσουν οποιαδήποτε τρέχουσα άδεια εξαγωγής.

Από την Ουάσινγκτον αναφέρουν ότι δεν είναι στόχος ο ίδιος ο Πούτιν και σκοπός είναι να στηθεί ένας οικονομικός κλοιός γύρω από αυτό, σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters.

Ο ίδιος ο Ομπάμα είπε ότι οι ΗΠΑ δεν έχουν ανοίξει όλα τα χαρτιά τους ακόμα και έχουν κρυφά όπλα τα οποία θα χρησιμοποιήσουν σε περίπτωση κλιμάκωσης της έντασης στην Ουκρανία.

Keywords
Τυχαία Θέματα