Ο ΣΥΡΙΖΑ βούλιαξε στον Τάμεση την ώρα που η κυβέρνηση… πνιγόταν στον Σηκουάνα

Μεγάλα ποτάμια, μεγάλες... φουρτούνες. Πρόκειται προφανώς για μια παράφραση του γνωστού ρητού αλλά μπορεί να αποτυπώσει με απόλυτη σαφήνεια τα όσα συνέβησαν στο Παρίσι όπου η κυβέρνηση διαπραγματευόταν με την Τρόικα [Διαβάστε περισσότερα ΕΔΩ] και στο Λονδίνο όπου στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ προσπάθησαν να πείσουν εκπροσώπους θεσμικών επενδυτών και hedge funds

ότι θα πρέπει να εμπιστευθούν τη δική τους κυβέρνηση.

Σύμφωνα με όλες τις πληροφορίες και τις ενδείξεις οι κύριοι Γιώργος Σταθάκης και Γιάννης Μηλιός που είχαν αναλάβει το ομολογουμένως δύσκολο έργο να καθησυχάσουν το παγκόσμιο κεφάλαιο για τη στάση του ΣΥΡΙΖΑ όταν και εφόσον γίνει κυβέρνηση περισσότερα προβλήματα δημιούργησαν παρά έλυσαν.

Μάλιστα, με τον τρόπο αυτό δικαιώνουν και τα στελέχη εκείνα του ΣΥΡΙΖΑ (Παναγιώτης Λαφαζάνης κ.λπ.) οι οποίοι αντιδρούσαν για αυτή την επαφή εκτιμώντας ότι δεν θα έπρεπε να γίνει τουλάχιστον τώρα.

Σαν πυρκαγιά σε χωράφι με σπαρτά μεταδόθηκε σε όλο τον κόσμο ένα email που αποδίδεται στον Γιόεργκ Σπόνερ, μεγαλοστέλεχος του Capital Group που έχει επενδύσει περισσότερα από 500 εκατομμύρια ευρώ στην Ελλάδα, τα 300 από αυτά στη Eurobank.

Το βασικό ζήτημα δεν είναι αν ο κ. Σπόνερ μετείχε στις συζητήσεις με τους κυρίους Σταθάκη και Μηλιό όπως ισχυρίζεται -κάτι που διαψεύδεται κατηγορηματικά από τον ΣΥΡΙΖΑ-, το ζήτημα είναι αν αυτά που έγραψε ανταποκρίνονται στην αλήθεια έστω και ως κλίμα μεταξύ των συμμετεχόντων στις συναντήσεις.

Τι ακριβώς συνέβη στο Λονδίνο

Χαρακτηριστικό του κλίματος που επικρατεί είναι το σημείωμα του Θανάση Μαυρίδη, διευθυντή του έγκυρου οικονομικού portal Capital ο οποίος μεταξύ των άλλων επισημαίνει:

«Στο ενημερωτικό σημείωμα της Bank Of America δεν υπάρχει κάτι που να μην το γνωρίζουμε εμείς στην Ελλάδα για τις θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ. Πολλά από αυτά, όμως, δεν τα ήξεραν στο Λονδίνο. Το πως τα αξιολόγησαν θα το μάθουμε σήμερα στο ταμπλό...

Ένα πράγμα που μας έμεινε από την «ενημέρωση» του Οίκου προς τους πελάτες του, η οποία και δεν διαψεύστηκε, είναι η αναφορά στην λέξη «μεταβλητότητα». Οι Αγγλοσάξονες έχουν πάντα ένα ευγενικό τρόπο για να σου πουν ακόμη και το χειρότερο πράγμα. Για παράδειγμα, αντί να σου πουν «πούλα τις μετοχές σου», σου λένε τα περί αυξημένης μεταβλητότητας.

Ένα ακόμη σημείο ήταν η θέση του κ. Σταθάκη ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα εγγυηθεί τα ομόλογα του ιδιωτικού τομέα, δηλαδή των συνομιλητών του εκείνη την ώρα. Όχι, όμως, και τα ομόλογα του επίσημου τομέα, δηλαδή των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Να σημειωθεί σε αυτό το σημείο ότι το ελληνικό τραπεζικό σύστημα παραμένει όρθιο λόγω της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Οι δύο ισχυροί άνδρες του ΣΥΡΙΖΑ είπαν και άλλα, όπως ότι θα διακόψουν το πρόγραμμα του ΔΝΤ και ότι θα διαπραγματευτούν ένα πρόγραμμα μόνο με την Ευρώπη. Αυτό που δεν διευκρίνισαν είναι το πόσο σίγουροι είναι ότι η Ευρώπη θα θελήσει τότε να διαπραγματευτεί ένα πρόγραμμα βοήθειας με την Ελλάδα. Και τι θα κάνουν αν βρουν κλειστές πόρτες. Τι μέσα θα χρησιμοποιήσουν για να πείσουν τους Ευρωπαίους να κάτσουν στο τραπέζι.

Είπαν επίσης ένα περήφανο «όχι» στις ιδιωτικοποιήσεις και ένα ακόμη στα πρωτογενή πλεονάσματα. Μάλλον από ευγένεια οι ακροατές δεν τους απεύθυναν το ερώτημα αν στην Ελλάδα οι άνθρωποι πιστεύουν ότι τα ευρώ βγαίνουν από τα ATMs. Διαφορετικά δεν εξηγείται ο αέρας στις δημοσκοπήσεις...

Το πλέον εντυπωσιακό, όμως, είναι ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ θα αναγκάσει τις τράπεζες να παρέχουν ρευστότητα στις αγορές. Με άλλα λόγια μας λένε ότι οι τράπεζες σήμερα θα μπορούσαν να αυξήσουν την ρευστότητα στην αγορά και δεν το κάνουν! Προφανώς οι τραπεζίτες θέλουν να κάνουν ζημιά στη σημερινή κυβέρνηση και να φέρουν τον ΣΥΡΙΖΑ μία ώρα αρχύτερα.

Με όσους ανθρώπους μιλήσαμε στο Λονδίνο, μας μετέφεραν μία αίσθηση απογοήτευσης. Περίμεναν κάτι περισσότερο. Τα όσα υποστήριξαν οι κύριοι Σταθάκης και Μηλιός δεν θα μπορούσαν να σταθούν σε ένα ακροατήριο με ανθρώπους της αγοράς. Κι είναι απορίας άξιο πως το επιτελείο στην Αθήνα, το οποίο τελευταίως έχει στελεχωθεί από επιχειρηματίες και παράγοντες της παλιάς Σοφοκλέους, δεν τους προειδοποίησε γι΄ αυτό.

Στις μέρες μας δεν μπορεί κανείς να πουλήσει ούτε φύκια για μεταξωτές κορδέλες σε ιθαγενείς. Πολύ απλά διότι η Αμερική έχει ανακαλυφθεί εδώ και καιρό και ο τρίτος κόσμος αναπτύσσεται. Έτσι, οι ιθαγενείς που έχουμε στο μυαλό μας έχουν εξαφανιστεί προ πολλού. Φανταστείτε πόσο δύσκολο είναι να πουλήσει κανείς θεωρίες για μικρά παιδιά στους λύκους των αγορών.

Όταν δε οι εκπρόσωποι του ΣΥΡΙΖΑ στριμώχτηκαν απάντησαν ότι έχουν σχέδιο Β, αλλά δεν είναι διατεθειμένοι να το αποκαλύψουν. Ελπίζουμε αυτό το σχέδιο να μην είναι σαν κι εκείνο που είχαν εξαγγείλει κάποιοι άλλοι "σύντροφοι" για πετρέλαιο από τη Βενεζουέλα. Σε κάθε περίπτωση οι διαχειριστές των funds και οι τραπεζίτες έχουν μάθει να τιμολογούν προτάσεις και προοπτικές. Δεν αγαπούν τα κρυμμένα μυστικά μέσα σε τενεκέδες και πολύ περισσότερο όταν υποψιάζονται ότι το περιεχόμενο του τενεκέ μπορεί να είναι και πιο φθηνό από την αξία του ίδιου του τενεκέ.

Το ρεπορτάζ λέει ότι οι παρουσιάσεις δεν «άρεσαν». Πόσο; Θα το μάθουμε σήμερα. Θα ανοίξει η χρηματιστηριακή αγορά και θα μπορέσουμε να δούμε τον αντίκτυπο κι αυτής της ιστορίας.»

Τι αναφέρεται στο επίμαχο email του Σπόνερ

Στο συνοπτικό report που έστειλε μετά το πέρας της ενημέρωσης ο κ. Σπόνερ αναφέρει με γλαφυρό τρόπο πως οι παρόντες εκπρόσωποι των funds αποκόμισαν την εντύπωση πως πρέπει να πουλήσουν τα πάντα στην Ελλάδα! Κι αυτό γιατί κατά τη γνώμη του κ. Σπόνερ, το πρόγραμμα τους είναι χειρότερο και από, εκείνο των κομουνιστών! Μοιράζεται μάλιστα με τους μετόχους και τους επενδυτές του Capital και την εκτίμηση του μετά από όσα άκουσε πως αν ο ΣΥΡΙΖΑ πετύχει στις εκλογές την απόλυτη πλειοψηφία. Θα επαναληφθεί το σενάριο της Κύπρου, πιστεύει, με μαζική φυγή καταθέσεων, ενώ οι επιχειρήσεις θα μεταφέρουν ό,τι μπορούν στο εξωτερικό και θα υπάρξει απόλυτος τερματισμός ξένων επενδύσεων!

Συγκεκριμένα στο εμπιστευτικό email του ο κ. Sponer αναφέρει:

Ήμουν στη συνάντηση με τον Σταθάκη (15 επενδυτές) και σε μια χωριστή συνάντηση με τον κ. Γιάννη Μηλιό, επικεφαλής οικονομικό σύμβουλο (20 επενδυτές)

Όλοι όσοι βγήκαν από τη συνάντηση θέλουν να πουλήσουν τα πάντα στην ΕλλάδαΤο πρόγραμμα (σ.σ. που μας παρουσίασαν) είναι χειρότερο κι από εκείνο των κομμουνιστών (τουλάχιστον εκείνοι είχαν ένα σχέδιο που το 'χαν σκεφτεί καλά προηγουμένως) – αυτό εδώ θα φέρει το απόλυτο χάος.Περιμένω ότι αν ο ΣΥΡΙΖΑ πετύχει ποσοστό 36,5%, δηλαδή απόλυτη πλειοψηφία δεδομένων των +50 εδρών, θα δούμε να επαναλαμβάνεται το σενάριο της Κύπρου – μαζική φυγή καταθέσεων, οι επιχειρήσεις να μεταφέρουν ό,τι μπορούν στο εξωτερικό, ενώ θα σημειωθεί και απόλυτος τερματισμός ξένων επενδύσεων.Υπάρχουν σκέψεις ότι ο Σαμαράς δεν θα καταφέρει να πετύχει να συγκεντρώσει πάνω από 174 βουλευτές για την ανάδειξη Προέδρου της Δημοκρατίας τον Μάρτιο – υπάρχουν δηλώσεις από πολλά μέλη του Κοινοβουλίου ότι δεν θα ακολουθήσουν τον Σαμαρά.

Εάν δεν ήταν τόσο σοβαροί την ώρα που συνομιλούσαν (οι κκ Μηλιός, Σταθάκης), θα νόμιζα ότι βρισκόμουν σε φαρσοκωμωδία στο θέατρο.

Αισθανόμαστε πιο κοντά στο Podemos και στο γερμανικό “die Linke”, αν και εκείνοι είναι υπέρ το δέον φιλελεύθεροι”Θα τερματίσουμε τη λιτότητα – είπαμε στον κόσμο που βγαίνει στους δρόμους να σταματήσει να κάνει διαμαρτυρίες, γιατί θα αναλάβουμε (σσ την εξουσία) και θα τους φροντίσουμε

Οι 5 θεμέλιοι λίθοι του προγράμματός τους:

Να σταματήσει η ανθρωπιστική κρίση παρέχοντας δωρεάν ηλεκτρικό ρεύμα, φαγητό, στέγη, υγειονομική περίθαλψη σε όσους έχουν ανάγκη
η αύξηση μισθών για όλους με κατώτατο μηνιαίο μισθό τα 750 ευρώ, επιστροφή στους 14 μισθούς και 750 ευρώ x 13 μήνες για τους συνταξιούχους. Η πρόσληψη πολλών χιλιάδων υπαλλήλων σε κυβερνητικές θέσεις (σσ Δημόσιο)Πρωτογενές πλεόνασμα 1% με πάταξη της παραοικονομίας (δεν θα αποτελεί κίνητρο, γιατί οι φτωχοί θα έχουν τον βασικό μισθό των 750 ευρώ το μήνα (αστειεύονται...)) - δεν θα υπάρχουν φόροι στα ακίνητα (κόστος 2 δισ. ευρώ), περικοπή όλων των φόρων κατά 20%, εκτός των υψηλών εισοδημάτων (κόστος 2 δισ. ευρώ), όλα θα πληρωθούν από τα 70 δισ. των απλήρωτων φόρων. Αναμένουν ότι η αύξηση του ΑΕΠ στη μετά την εκλογή του ΣΥΡΙΖΑ εποχή θα απογειωθεί πάνω από 3-5%, καθώς οι ΜμΕ θα μπορούν να επενδύουν με κάθε εμπιστοσύνη (εδώ γελάμε δυνατά...). Αναμένουν επίσης (σσ στον ΣΥΡΙΖΑ) ότι θα έρθει κύμα ξένων επενδύσεωνΕπαναδιαπραγμάτευση του χρέους Η ΕΚΤ θα αγοράσει ολόκληρο το ελληνικό χρέος για 60 χρόνια ( 70 δισ. ευρώ) και θα απολέσει κάθε τόκο (η Γερμανία κατάφερε να της γίνει το 1952 62% κούρεμα χρέους, άρα και η Ελλάδα μπορεί να πετύχει κι αυτή κούρεμα). Ανέφερα πως η Γερμανία εκείνη την περίοδο έκανε και τεράστιες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, αλλά και οι 2 τους είπαν ότι εδώ έγιναν ήδη υπερβολικά πολλές μεταρρυθμίσεις. Η αναλογία ελληνικού χρέους προς ΑΕΠ θα πάει στο 20% έως το 2080 (χα χαχ χα – φοβερό αστείο)Περαιτέρω αύξηση των επιδοτήσεων από τις Βρυξέλλες κατά 5 δισ. Κανένας στις Βρυξέλλες δεν θα έχει κέρδος αν η Ελλάδα αποχωρήσει από το ευρώ, γιατί έχουν μεγάλο μέρος του ελληνικού χρέους, αλλά ο Τσίπρας έκανε λάθος που συμφώνησε με τη Μέρκελ ότι η Ελλάδα θα παραμείνει στο ΕυρώΜορατόριουμ στο ιδιωτικό χρέος, με μάξιμουμ εξυπηρέτηση του 20% εξ αυτού όταν το το διαθέσιμο εισόδημα είναι μεγαλύτερο από 750 ευρώ το μήνα. Η δημιουργία γραφείων πιστωτικής ανάλυσης που θα διαμεσολαβεί μεταξύ των τραπεζών και των δανειζομένων – και θα αποφασίζει ποιος θα πληρώνει, τι θα πληρώνει και τι θα “κουρεύεται” Το ΤΧΣ θα ανακεφαλαιοποιήσει τις τράπεζες με 3 δισ. (τον πρώτο χρόνο θα χαθούν τα παραπάνω), τον δεύτερο χρόνο θα ανακτηθούν (το είπαν και οι δυο τους αυτό, σοβαρά), καθώς το ελληνικό ΑΕΠ θα δει μεγάλη αύξηση και θα γίνει εισροή επενδύσεων. Οι τράπεζες είναι πολύ δυνατές, οι δανειολήπτες πολύ ανίσχυροι – αυτό θα αντιστραφεί Θα γίνει αλλαγή 100% στο διοικητικό σχήμα των τριών μεγάλων συστημικών τραπεζών – πλην της Eurobank που η πλειοψηφία του κράτους στο μετοχικό σχήμα δεν υφίσταται πλέον. Θα υπάρξει εντολή ώστε η δικαστική εξουσία να γίνει πιο παραγωγική”

Και καταλήγει ο κ. Sponer:
«Δεν θα μπορούσα να τα επινοήσω όλα αυτά, ακόμα κι αν το 'θελα»

Τι απαντά ο ΣΥΡΙΖΑ

Για «κατασκευασμένο έγγραφο» κάνει λόγο η Κουμουνδούρου δείχνοντας μάλιστα προς την πλευρά του Μεγάρου Μαξίμου και τραπεζικών κύκλων, στην υπόθεση «διαρροής» και ανάρτησης στον ηλεκτρονικό Τύπο περιεχομένου email που παρουσιάζει με τα μελανότερα χρώματα την «υποδοχή» των θέσεων που ανέπτυξαν οι κκ Γ.Σταθάκης και Γ.Μηλίος κατά τις συναντήσεις τους με εκπροσώπους των αγορών στο Λονδίνο.

Όπως δήλωσε ο Γιώργος Σταθάκης, υπεύθυνος του ΣΥΡΙΖΑ για θέματα Ανάπτυξης, το πρόσωπο που φέρεται να υπογράφει το συγκεκριμένο e-mail, δεν ήταν καν στη συνάντηση στο Λονδίνο. Ο δε εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος, Πάνος Σκουρλέτης υποστηρίζει πως «το email που δημοσιεύτηκε (με υπογραφή η οποία αφαιρέθηκε στη συνέχεια) σχετικά με το κλίμα στις συναντήσεις που είχα αυτές τις μέρες με επενδυτές δεν έχει καμία απολύτως σχέση με την πραγματικότητα». Νωρίτερα σχολιάζοντας την υπόθεση στο star.gr ανέφερε πως στην Κουμουνδούρου υπάρχουν πληροφορίες και ενδείξεις «ότι πρόκειται για κατασκευασμένο mail από κυβερνητικούς και τραπεζικούς κύκλους. Δεν έχει καμία σχέση με την πραγματικότητα».

The post Ο ΣΥΡΙΖΑ βούλιαξε στον Τάμεση την ώρα που η κυβέρνηση… πνιγόταν στον Σηκουάνα appeared first on KoolNews.

Keywords
συριζα, ωρα, bank of america, hedge funds, τροικα, hedge, funds, λαφαζάνης, email, capital, group, ελλαδα, eurobank, τραπεζες, ΔΝΤ, ευγένεια, εξηγείται, δημοσκοπηση, αθηνα, πετρελαιο, εκλογες, κυπρος, σαμαρας, θεατρο, ηλεκτρικος, φοροι, αεπ, μμε, ΕΚΤ, χρεος, κουρεμα, βρυξέλλες, τσιπρας, μερκελ, υφίσταται, συγκεκριμένο, star, mail, Αντωνης Σαμαρας, μυστικες δημοσκοπησεις, αξια, eurobank alpha, alpha eurobank, νεα κυβερνηση, Καλή Χρονιά, εκλογες 2012, αλλαγη ωρας 2012, τραπεζα κυπρου, σχεδιο αθηνα, κυπρος εκλογες, βουλευτες, βγαινουν, δυνατα, αεπ, ακινητα, γερμανια, γνωμη, δωρεαν, κυπρου, λονδινο, μμε, ομολογα, προγραμμα, σημερινη, χρωματα, capital, email, eurobank, mail, star, star.gr, αγορα, αυξηση, αμερικη, απλα, βγαινει, βενεζουελα, βρυξέλλες, φαγητο, γινει, δευτερο, δηλωσεις, δικη, ευρω, ειπαν, υπαρχει, εκτιμηση, εξηγείται, εξυπηρετηση, εποχη, επρεπε, ευρωπη, ζημια, υποθεση, υφίσταται, θεωριες, κεφαλαιο, κυβερνηση, κυμα, κλιμα, λαθος, λαφαζάνης, λογια, λογο, μαξιμου, μηνες, μυαλο, μυστικα, νομιζα, παντα, παιδια, παρισι, υπογραφη, πορτες, προβληματα, ρευμα, σεναριο, συγκεκριμένο, σκεψεις, σχεδιο, φυγη, φυκια, φοβερο, χαος, group, αγορες, bank of america, ειπαμε, ευγένεια, γελαμε, hedge funds, hedge, ιθαγενεις, πληροφοριες, ποταμια, funds, θεματα, θεσεις
Τυχαία Θέματα