Ο Σαμαράς, η ζαρντινιέρα, η πριγκίπισσα των Ρομά, ο κάπτεν, η πρώην και η στροφή στο κέντρο

Η ανακοίνωση του ευρωψηφοδελτίου της ΝΔ δεν έκρυβε τελικά πολύ μεγάλες εκπλήξεις, η τελική του σύνθεση όμως δίνει τον τόνο στην κεντρώα στροφή της ΝΔ. Με αυτή, οι επιτελείς του κόμματος ευελπιστούν πως θα μετουσιωθεί σε πρωτιά -την Κυριακή των ευρωεκλογών- η ελπιδοφόρα τάση που καταγράφουν οι τελευταίες δημοσκοπήσεις.

Ο

πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς έδωσε -το μεσημέρι της Τρίτης- το εναρκτήριο λάκτισμα για την επίσημη έναρξη της προεκλογικής περιόδου, με την ανακοίνωση ενός ευρωψηφοδελτίου που περιέχει βαριά ονόματα με υπερκομματική απήχηση αλλά και πολλές προσθήκες από τη νεολαία και παραγωγικές τάξεις.

Εκεί που συνέκλιναν τα στελέχη της ΝΔ μετά τις ανακοινώσεις του πρωθυπουργού είναι πως το ευρωψηφοδέλτιο είναι πολύ ισορροπημένο και δομημένο αντιπροσωπευτικά.

Επίσης, γινόταν η παραδοχή πως απουσίαζαν ονόματα, τα οποία θα μπορούσαν να προκαλέσουν αρνητική κριτική, καθώς χθες το μεσημέρι και ο πρώην βουλευτής του ΛΑΟΣ, Κυριάκος Βελόπουλος, ανακοίνωσε την άρνησή του να συμμετάσχει στα ψηφοδέλτια της ΝΔ.

Έτσι, με το ψηφοδέλτιό της η Νέα Δημοκρατία επιβεβαιώνει την εσπευσμένη στροφή προς το κέντρο σε αντιστάθμισμα της επικοινωνιακής ζημιάς που της προκάλεσε το βίντεο της συνομιλίας του Τάκη Μπαλτάκου με τον υπόδικο βουλευτή της Χρυσής Αυγής Ηλία Κασιδιάρη.

Υπό αυτό το πρίσμα, το ψηφοδέλτιο της ΝΔ αποτελείται από τους εξής:

Nυν βουλευτές και ευρωβουλευτές

Ο Μανώλης Κεφαλογιάννης και ο Κωστής Μουσουρούλης, οι οποίοι το αμέσως επόμενο διάστημα θα παραιτηθούν υπέρ των κυρίων Γιώργου Δεικτάκη και Σταμάτη Κάρμαντζη. Η Ρόδη Κράτσα, επί χρόνια ευρωβουλευτής και μόνη εκπρόσωπος της προηγούμενης ομάδας των ευρωβουλευτών της ΝΔ και η επίσης ευρωβουλευτής, προερχόμενη από το ΛΑΟΣ, Νίκη Τζαβέλλα, η οποία πάντως διατηρεί άρτιες σχέσεις με το πρωθυπουργικό περιβάλλον.

Πολιτισμός, γράμματα και επιστήμη

Ο γνωστός μουσικοσυνθέτης, Σταύρος Ξαρχάκος, η παγκοσμίου φήμης πιανίστα, Έλενα Μουζάλα, η λογοτέχνης, αρχαιολόγος και υπεύθυνη του ιστορικού αρχείου του υπουργείου Εξωτερικών, Φωτεινή Τομαή, ο φιλόσοφος και σύμβουλος του πρωθυπουργού, Δημοσθένης Δαββέτας, ο καθηγητής Ιατρικής, Χριστόδουλος Στεφανάδης, και ο καθηγητής στο ΑΠΘ, Βενιαμίν Καρακωστάνογλου.

Στελέχη της νεολαίας

Έκπληξη της τελευταίας στιγμής ήταν ο πρόεδρος της νεολαίας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, Κωνσταντίνος Κυρανάκης, ο οποίος αφήνει την προεκλογική εκστρατεία του Ζαν-Κλωντ Γιουνκέρ και επικεντρώνεται στη δική του. Επίσης, ο Γιάννης Σμυρλής και ο νεαρός δικηγόρος Γιώργος Κώτσηρας, με στόχο να κινητοποιηθεί και η ΟΝΝΕΔ. Επίσης, από τη νεολαία προέρχεται και η πολιτευτής Αχαΐας, Πηνελόπη Παναγιωτοπούλου.

Οι δημοσιογράφοι, περισσότεροι απ’ όλους

Η Μαρία Σπυράκη -η οποία έχει ξεκινήσει πιο δυναμικά από όλους τους άλλους υποψηφίους-, ο Γιώργος Κύρτσος, η πρώην βουλευτής Αχαΐας Νατάσσα Ράγιου. Επίσης, ο Γιώργος Αμυράς, για τον οποίον αρχικά υπήρχε η αίσθηση πως απλά θα υποστηρίξει την υποψηφιότητα του Άρη Σπηλιωτόπουλου για το Δήμο Αθηναίων, ο θρυλικός «Μανόλο», Μανώλης Μαυρομμάτης και ο αρχισυντάκτης του περιοδικού «Εκκλησία» και αρθρογράφος της εφημερίδας «Δημοκρατία», Κωνσταντίνος Χολέβας.

Οι δικηγόροι

Παλαιότερα θα ήταν οι περισσότεροι, τώρα είναι απλώς αρκετοί. Σε αυτή την κατηγορία ανήκουν ο Γρηγόρης Ζαφειρόπουλος, πρώην δήμαρχος Χαλανδρίου γιός του παλιού βουλευτή Νώντα Ζαφειρόπουλου, η Ιωάννα Καλαντζάκου-Τσατσαρώνη, πρώην αντιπρόεδρος του ΔΣΑ, ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Κομοτηνής, Γιώργος Κυμπαρίδης και η Ζωή Ράπτη, δικηγόρος με ειδίκευση και έντονη δράση για τα περιβαλλοντικά ζητήματα. Η κυρία Ράπτη είναι πρώην σύζυγος του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του κόμματος της ΝΔ, Μάκη Βορίδη.

Τέλος, η πρώην βουλευτής και Γραμματέας Πολιτικού Σχεδιασμού της ΝΔ, Ελίζα Βόζενμπεργκ, επανέρχεται στο πολιτικό προσκήνιο.

Οι hi tech αγρότες

Με στόχο την επανασυσπείρωση του κάμπου, η Συγγρού κατεβάζει υποψηφίους τον Γιώργο Ανέστη, γενικό Γραμμματέα της ΠΑΣΕΓΕΣ, τον Τρικαλινό Θανάση Λιούτα και τον Νίκο Στεργίου, ο οποίος ζει στις Πρέσπες και έχει αποσπάσει διεθνές βραβείο για τον συνεταιρισμό του οποίου προΐσταται.

Υποψηφιότητα με συμβολισμό

Υποψηφιότητα με ενδιαφέρουσα σημειολογία είναι αυτή του Γιώργου Μομφεράτου, ο οποίος είναι έμπειρος χρηματοοικονομικός σύμβουλος και γιος του δολοφονηθέντος από τη 17Ν εκδότη της Απογευματινής, Νίκου Μομφεράτου.

Ο κ. Μομφεράτος ήρθε στο προσκήνιο όταν μοίραζε έξω από βιβλιοπωλεία σημειώματα εναντίον του βιβλίου του τρομοκράτη Δημήτρη Κουφοντίνα που είχε εκδοθεί από τις Εκδόσεις Λιβάνη. Λίγο μετά, σύμφωνα με πληροφορίες, ήρθε και η πρόταση από τη ΝΔ.

Μια βόλτα ως τον… Αρη

Διαστημική είναι η υποψηφιότητα της Χριστίνας Γιαννόπαππα-Κατριβάνου, η οποία είναι υψηλόβαθμο στέλεχος του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος, ενώ πολύ θετικά σχολιάστηκε και η υποψηφιότητα του Λευτερη Ελευθερίου, ο οποίος έχει λάβει τιμητικά και την Κυπριακή υπηκοότητα, ενώ τυγχάνει σύμβουλος και στενός φίλος του Προέδρου της Κύπρου, Νίκου Αναστασιάδη.

Η ζαρντινιέρα, το τιμημένο και η πριγκίπισσα

Comeback κάνουν ο πρώην αρχηγός της ΕΛΑΣ, Τάσος Δημοσχάκης, στενός φίλος του Βύρωνα Πολύδωρα, ο οποίος συνέδεσε αρνητικά το όνομά του με την περίφημη υπόθεση-Ζαρντινιέρα το 200. Παράλληλα και ο αρχηγός της εθνικής ομάδας ποδοσφαίρου που κατέκτησε το… τιμημένο euro του 2004 και πρώην πρόεδρος του ΠΑΟΚ, Θοδωρής Ζαγοράκης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Ζαγοράκης είχε κάνει μια συζήτηση με τον Γιάννη Ιωαννίδη για να είναι υποψήφιος αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης.

Τέλος, ο Βασίλης Κορκίδης, Πρόεδρος της ΕΣΕΕ επανέρχεται στα της ΝΔ, ενώ ψήφο εμπιστοσύνης από το Μαξίμου παίρνει και η νεαρή νομικός, Χριστίνα Χαλιλοπούλου, η οποία τα τελευταία χρόνια δίνει μάχες για τα δικαιώματα των Ρομά.

Φωτογραφία: Eurokinissi

Keywords
σαμαρας, η στροφη, ρομα, τελευταίες δημοσκοπήσεις, νεα δημοκρατια, χρυση αυγη, ηλία κασιδιάρη, εκδόσεις λιβάνη, νίκος αναστασιάδης, δημοσκοπηση, ΛΑΟΣ, ψηφοδελτια, νέα, κασιδιαρης, ΑΠΘ, οννεδ, ΔΣΑ, δραση, tech, πασεγεσ, κυπρος, ελασ, euro, ΠΑΟΚ, θεσσαλονικη, εσεε, Αντωνης Σαμαρας, μυστικες δημοσκοπησεις, Αμυρας, εφημεριδα δημοκρατια, σταυρος δημας, Καλή Χρονιά, γιαννης κεφαλογιαννης, τελος του κοσμου, η ζωη, τελευταίες δημοσκοπήσεις, ηλία κασιδιάρη, βουλευτες, βιντεο, δημοκρατια, κυπρου, ονοματα, πηνελοπη, απηχηση, απλα, βελοπουλος, βιβλιοπωλεια, βυρωνα, γρηγορης, διαστημα, δικη, ελενα, εσεε, εκδόσεις λιβάνη, εκστρατεια, ελασ, ζαγορακης, ζαφειροπουλος, ζωη, υποθεση, θοδωρης, ιωαννα, εκδοσεις, κυρια, λιβανη, μαξιμου, μαρια, νεολαια, νικη, νικο, ονομα, οννεδ, πασεγεσ, περιβαλλον, πρεσπες, πρισμα, συζητηση, στεργιου, ταση, τασος, συγγρου, υπηκοοτητα, χριστινα, χριστοδουλος, κωνσταντινος, δικαιωματα, euro, κυριακη, πληροφοριες, tech, θετικα
Τυχαία Θέματα