Ο πιτσιρικάς από τη Νίσυρο που βάζει φωτιά στην κυβέρνηση του φίλου του

Αν κάποιος αποτολμούσε να καταγράψει σε βιβλίο όλο το εσωκομματικό παρασκήνιο του καυτού προεκλογικού Σεπτέμβρη θα ήταν εκ των πραγμάτων υποχρεωμένος να αφιερώσει ένα ολόκληρο κεφάλαιο στην περίπτωση του Γαβριήλ Σακελλαρίδη. Οι ώρες και οι συζητήσεις που χρειάστηκαν ώστε το νεαρό στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ να πεισθεί να πει το πολυπόθητο ΟΚ για την συμμετοχή του στο ψηφοδέλτιο του κόμματος ήταν τέτοιου μεγέθους που εύκολα μπορεί κανείς να καταλάβει

την επιμονή του Αλέξη Τσίπρα για την ειδική αυτή περίπτωση.

Ο 35χρονος οικονομολόγος με καταγωγή από τη Νίσυρο -από το ίδιο χωριό με τον Πάνο Καμμένο- ανήκει στη νέα γενιά των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και στον ευρύτερο κύκλο των συνεργατών του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα.

Γράφει ο Παύλος Ελευθερόπουλος

Παρά την ηλικία του ο Γαβριήλ Σακελλαρίδης διαθέτει ένα πλούσιο και βαρύ πολιτικό βιογραφικό καθώς έχει διατελέσει μέλος της Γραμματείας της Νεολαίας Συνασπισμού και στην συνέχεια ήταν συντονιστής του Τμήματος Οικονομικής Πολιτικής του κόμματος. Γεννήθηκε το 1980 στη Ν. Σμύρνη όπου και μεγάλωσε. Στα παιδικά και εφηβικά του χρόνια μαθήτευσε στην Ευαγγελική Σχολή και πέρασε στο Οικονομικό Παν/μιο Αθηνών (πρώην ΑΣΟΕΕ) απ όπου και αποφοίτησε. Παράλληλα με την κομματική δραστηριότητα, πάντως, πρόλαβε να ολοκληρώσει το Πανεπιστήμιο σε τέσσερα χρόνια κι ύστερα να κάνει δύο χρόνια Μεταπτυχιακό στη Νέα Υόρκη. Για να βγάλει τα έξοδά του, δούλευε ως σερβιτόρος στο Κρίσταλ Πάλας της Αστόρια. «Επί έναν ολόκληρο χρόνο, τα Σαββατοκύριακα, σέρβιρα σε γάμους και δεξιώσεις. Με τον μισθό μου πλήρωνα τα δίδακτρα του μεταπτυχιακού. Ομως μου έλειπε πάντα η Ελλάδα, την αναπολούσα κι έτσι επέστρεψα» έχει δηλώσει σε παλαιότερη συνέντευξή του.

Στον στίβο της πολιτικής κάνει την πρώτη του εμφάνιση στις βουλευτικές εκλογές του 2012 με την υποψηφιότητα του στη β΄ Περιφέρεια της Αθήνας χωρίς ωστόσο να εκλεγεί. Αμέσως μετά εντάχθηκε στην ομάδα των στενών συνεργατών του Αλέξη Τσίπρα και συνέχισε την δράση του μετέχοντας σε ομάδες επιμόρφωσης και σεμινάρια στελεχών και μελών του ΣΥΡΙΖΑ. Παράλληλα υπήρξε Γραμματέας του Συνασπισμού στην περιοχή που μεγάλωσε, τη Ν. Σμύρνη, και συμμετέχει ενεργά στη Δημοτική Κίνηση Στροφή και στα κοινωνικά κινήματα της πόλης. Το 2014 ο Γαβριήλ παίρνει το χρίσμα του υποψηφίου Δημάρχου για την πρωτεύουσα χάνοντας την εκλογή για ένα μικρό ποσοστό ψήφων καταφέρνοντας παράλληλα να κερδίσει τα εύσημα ακόμη και των πολιτικών του αντιπάλων τόσο για τον φρέσκο πολιτικό του λόγο όσο και για το ύφος της προεκλογικής του εκστρατείας. Παρά την αποτυχία του στις δημοτικές εκλογές ο 35χρονος οικονομολόγος καταγράφεται ως ένα από τα κορυφαία στελέχη του κόμματος και προετοιμάζεται για τον ρόλο που θα αναλάβει έχοντας τότε ανοιχτό τον οριζόντα μιας κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ. Παράλληλα χαίρει της απολύτου εμπιστοσύνης του προέδρου του κόμματος και συχνά μετέχει σε κλειστές συσκέψεις που αφορούν κυρίως θέματα οικονομικής πολιτικής και όχι μόνον. Η εκλογική νίκη του Ιανουαρίου βρίσκει τον Γαβριήλ στο πλευρό του πρωθυπουργού πλέον Αλέξη Τσίπρα που εμπιστεύεται την θέση του κυβερνητικού εκπροσώπου.

Ο 35χρονος οικονομολόγος, μπαίνει ξανά στο μικροσκόπιο των ΜΜΕ που τον βαφτίζουν ο «εκπρόσωπος με τα τζιν» καθώς ντύνεται πάντα casual, μένει στα Εξάρχεια, κυκλοφορεί με τρόλεϊ και χειρίζεται ο ίδιος τους λογαριασμούς του στα social media. Η φιλία του με τον Αλέξη Τσίπρα που ξεκινά τουλάχιστον 15 χρόνια πριν έρχεται πλέον να δέσει και με την πολιτική τους συγκατοίκηση στο Μέγαρο Μαξίμου, όπου για πέντε σχεδόν μήνες συμμετέχουν σε πολύωρες και κοπιαστικές συσκέψεις με πολλά στελέχη του κυβερνητικού επιτελείου να λοξοκοιτάζουν τον νεαρό κυβερνητικό εκπρόσωπο εξαιτίας την εμπιστοσύνης του πρωθυπουργού στο πρόσωπο του Γαβριήλ. Όσον αφορά την πολιτική γεωγραφία του ΣΥΡΙΖΑ, ο Γ.Σακελλαρίδης όντας χαρτογραφημένος στην τάση των «53» βρέθηκε σχεδόν απέναντι στον φίλο και αρχηγό του μετά την αποδοχή από πλευράς Τσίπρα της επώδυνης συμφωνίας του καλοκαιριού. Στην κρίσιμη αυτή πολιτική καμπή για τον ΣΥΡΙΖΑ, ο Γαβριήλ βρίσκεται απέναντι από τον παιδικό του φίλο και πρωθυπουργό. Διακριτικά εγκαταλείπει τότε το Μέγαρο Μαξίμου και την θέση του κυβερνητικού εκπροσώπου ανοίγοντας έναν κύκλο φημών που τον θέλουν και με το ένα πόδι έξω από τον ΣΥΡΙΖΑ. Και ενώ ο ίδιος αποκλείει στις κατ ιδίαν συνομιλίες με φίλους και συνεργάτες πως δεν υπάρχει καμία περίπτωση να προσχωρήσει στην τάση των Λαφαζανικών που ετοιμάζουν από τα τέλη του καλοκαιριού το δικό τους κόμμα, δεν δείχνει αποφασισμένος να ακολουθήσει τον Αλέξη Τσίπρα στην «μνημονιακή» του πορεία. Και κάπου εκεί στα τέλη Αυγούστου ξεκινά και το κεφάλαιο Γαβριήλ. Τα δημοσιεύματα του τύπου την μια ημέρα τον ήθελαν εκτός ΣΥΡΙΖΑ μαζί μάλιστα με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο και την άλλη πλέκονταν σενάρια για υπό όρους συμμετοχή του Γαβριήλ στις εκλογικές λίστες του Σεπτεμβρίου. Σύμφωνα με πληροφορίες στις δεκάδες συσκέψεις των 53 που πραγματοποιήθηκαν τότε, ο Γαβριήλ Σακελλαρίδης ήταν αυτός που πήρε επάνω του και ένα μεγάλο μέρος της διαπραγμάτευσης με τον Αλέξη Τσίπρα για τους όρους και τις προυποθέσεις για την εκλογική τους συστράτευση με τον ΣΥΡΙΖΑ. Είναι χαρακτηριστικό πως ένας από τους βασικότερους και μη διαπραγματεύσιμους όρους των τότε συζητήσεων με τον Αλέξη Τσίπρα ήταν και το οριστικό «φάγωμα» του Γιάννη Πανούση από τα ψηφοδέλτια.

Με δεδομένες τις αντιρρήσεις, τις επιφυλάξεις και τις προσωπικές διαφωνίες του Γαβριήλ Σακελλαρίδη με τις επιλογές της σημερινής κυβέρνησης δεν ήταν λίγοι αυτοί που τον χαρακτήριζαν «καμμένο χαρτί» από την επομένη κιόλας των εκλογών του Σεπτέμβρη. Αρνούμενος να αποδεχτεί την πρόταση του Αλέξη Τσίπρα για συμμετοχή στο νέο υπουργικό σχήμα, έβαζε τέλος σε μια μακρόχρονη και ειλικρινή φιλία με τον πρωθυπουργό. Κύκλοι του Μαξίμου είχαν «ξεγράψει» από τότε τον νεαρό οικονομολόγο και το μόνο που έκαναν ήταν απλά να περιμένουν την ημερομηνία ενός προδιαγεγραμμένου διαζυγίου με τον ΣΥΡΙΖΑ. Χαρακτηρίζοντάς τον «άτολμο» και πολιτικά «εύθραυστο» δεν ήταν λίγοι αυτοί που προέβλεπαν την σημερινή κίνηση Σακελλαρίδη εδώ και εβδομάδες. Αυτό, όμως, που του αναγνώριζαν και εξακολουθούν να του αναγνωρίζουν είναι η πολιτική εντιμότητα τόσο απέναντι στο κόμμα όσο και απέναντι στον ίδιο τον Αλέξη Τσίπρα, κάτι που επιβεβαιώθηκε και σήμερα με την άμεση παράδοση από μέρους του της βουλευτικής έδρας.

The post Ο πιτσιρικάς από τη Νίσυρο που βάζει φωτιά στην κυβέρνηση του φίλου του appeared first on KoolNews.

Keywords
Τυχαία Θέματα