10 μοναδικές ιστορίες επιβίωσης

Υπάρχουν περιπτώσεις και περιπτώσεις. Αυτές των ανθρώπων που επιβίωσαν υπό ακραίες συνθήκες διαφέρουν από όλων των υπολοίπων. Γιατί όταν η κατάσταση φτάνει στα όρια πρέπει αναγκαστικά να ξεπεράσεις τον εαυτό σου και τα όρια της θέλησής σου (ή και της τύχης σου καμιά φορά), αν θες πραγματικά να ζήσεις.

Γράφει ο Γιάννης Τσαούσης

1 Αυτο-ακρωτηριασμός με μαχαίρι

Τον Απρίλιο του 2003 ο 28χρονος Αμερικανός ορειβάτης Άρον Ράλστον γλίστρησε κατά τη διάρκεια πεζοπορίας στο φαράγγι Blue

John της Γιούτα και βρέθηκε με το δεξί του χέρι μπλοκαρισμένο ανάμεσα σε δύο βράχους. Τις επόμενες μέρες ο Ράλστον δοκίμασε κάθε πιθανό και απίθανο τρόπο που σκέφτηκε για να απελευθερωθεί, κυρίως χρησιμοποιώντας μια αυτοσχέδια τροχαλία, αλλά μάταια. Το μόνο που «κατάφερε» είναι να σπάσει την ωλένη του.

Την πέμπτη μέρα πια, εξαντλημένος, αφυδατωμένος και με σοβαρό θέμα υποθερμίας, το πήρε απόφαση. Έβγαλε το μαχαίρι και, με μια βασανιστικά επώδυνη διαδικασία που έμοιαζε να διαρκεί αιώνες, έκοψε το σφηνωμένο χέρι του από τον καρπό. 10 μήνες μετά την μακάβρια αυτή αυτο-απελευθέρωση, ο Ράλστον έβαλε προσθετικό χέρι και λίγο αργότερα έκαψε το σφηνωμένο μέλος του, για να αφήσει πίσω του το κακό που τον βρήκε μια και καλή.

2 Εννιά μέρες στην έρημο

Το 1994, κατά τη διάρκεια του Marathon des Sables (σ.σ. του πιο απαιτητικού αγώνα δρόμου που υπάρχει, διεξάγεται κάθε χρόνο στο νότιο Μαρόκο και οι συμμετέχοντες πρέπει σε έξι μέρες να διανύσουν 251 χλμ. μέσα στη Σαχάρα) ο Ιταλός αθλητής Μάουρο Πρόσπερι χάθηκε διότι μια σύντομη αμμοθύελλα τον αποπροσανατόλισε και τον έκανε να στραφεί εκτός πορείας.

Τις εννιά μέρες που ακολούθησαν ο Πρόσπερι περιπλανήθηκε για περίπου 200 χλμ. μόνος στην έρημο, πίνοντας τα ούρα του για να μην αφυδατωθεί. Σε κάποια φάση μάλιστα έφτασε σε τέτοιο σημείο απελπισίας που έκοψε τις φλέβες στους καρπούς του για να αυτοκτονήσει, αλλά το αίμα του ήταν τόσο πηχτό που οι πληγές έκλεισαν αμέσως. Τελικά τον βρήκαν και τον έσωσαν Αλγερινοί νομάδες. Κατά τη διάρκεια της περιπέτειάς του έχασε 15 κιλά.

3 Η μοναδική επιζήσασα από αεροπορικό δυστύχημα

Η Γιουγκοσλάβα Βέσνα Βούλοβιτς εργαζόταν ως αεροσυνοδός στην εταιρία JAT όταν, στις 26 Ιανουαρίου 1972, το αεροσκάφος στο οποίο επέβαινε συνετρίβη πάνω από την πρώην Τσεχοσλοβακία -χωρίς μέχρι σήμερα να έχει αποσαφηνιστεί αν αυτό οφειλόταν σε βόμβα ή σε κατά λάθος κατάρριψή του από την Τσεχοσλοβακική αεροπορία.

Από τους 29 ανθρώπους που βρίσκονταν στο αεροσκάφος σώθηκε μόνο η Βούλοβιτς κι αυτό γιατί η θέση στην οποία ήταν δεμένη δεν διαλύθηκε αλλά έπεσε ως είχε στο έδαφος -και μάλιστα σε δέντρα που επιβράδυναν την ταχύτητα της πτώσης. Επί πέντε ώρες ήταν κλινικά νεκρή, προτού οι γιατροί καταφέρουν να την επαναφέρουν στη ζωή. Ακολούθως έμεινε σε κώμα για ένα μήνα, αλλά τελικά κατάφερε να επιβιώσει παρότι κατά την πρόσκρουση έσπασε τα χέρια, τα πόδια, τη σπονδυλική στήλη και ράγισε το κρανίο της.

4 Εγκλωβισμένοι στο ορυχείο

Στις 5 Αυγούστου 2010 μια σεισμική δόνηση έκανε κομμάτι του ορυχείου χρυσού και χαλκού στο Σαν Χοσέ της Χιλής να καταρρεύσει, εγκλωβίζοντας σε βάθος 700 μέτρων 33 εργάτες.

Τις επόμενες δύο εβδομάδες οι διασώστες προσπαθούσαν να ανοίξουν διόδους για να τους δώσουν τροφή ενώ οι ίδιοι οι εργάτες κατάφεραν, με μηχανήματα που είχαν εκεί που βρίσκονταν, να σκάψουν για να βρουν νερό. Μέχρι να τα καταφέρουν, οι εγκλωβισμένοι επέζησαν τρώγοντας μισό μπισκότο και μισό ποτήρι γάλα ο καθένας την ημέρα. Τελικά, με ειδική «κάψουλα διάσωσης» που κατασκευάστηκε για το σκοπό αυτό, οι διασώστες κατάφεραν να τους βγάλουν μετά από 69 μέρες όλους ζωντανούς στην επιφάνεια.

5 118 μέρες στον ωκεανό

Οι Βρετανοί Μόρις και Μάραλιν Μπέιλι έπλεαν στον Ειρηνικό με το 10μετρο γιοτ τους, με προορισμό τη Νέα Ζηλανδία. Στις 4 Μαρτίου 1973 μια φάλαινα επιτέθηκε στο σκάφος και του άνοιξε μια τρύπα διαμέτρου 30Χ45, με αποτέλεσμα αυτό να βυθιστεί σε λιγότερο από μία ώρα.

Το ζευγάρι πρόλαβε να επιβιβαστεί σε μια σωσίβια λέμβο, αλλά ήταν πολύ μακριά από οποιαδήποτε στεριά. Μετά από λίγες μέρες αναγκάστηκαν να πιάνουν και να τρώνε ωμά ψάρια προκειμένου να επιβιώσουν, ενώ για τον ίδιο λόγο θανάτωσαν και μια θαλάσσια χελώνα. Τελικά, μετά από 118 αγωνιώδεις μέρες στη θάλασσα περισυλλέχθηκαν από διερχόμενο Κορεάτικο ψαράδικο και έζησαν για να διηγηθούν την ιστορία τους.

6 Πτώση από τον 39ο όροφο

Στις 2 Σεπτεμβρίου του 2010 ο 22χρονος Τόμας Μαγκίλ καθάριζε τα παράθυρα στον 39ο όροφο ενός ουρανοξύστη της Νέας Υόρκης, όταν έκανε μια άτσαλη κίνηση και εχασε την ισορροπία του, πέφτοντας στο κενό από ύψος περίπου 120 μέτρων.

Για καλή του τύχη (ή λόγω «θεϊκής παρέμβασης», όπως είπαν αυτόπτες μάρτυρες) προσγειώθηκε με τα πόδια κατευθείαν στο πίσω παρμπρίζ (και μετά στο πίσω κάθισμα) ενός σταθμευμένου αυτοκινήτου και την έβγαλε καθαρή μόνο με μερικά κατάγματα. Ο κωλόφαρδος.

7 Γλυτώνοντας από δύο ατομικές βόμβες

Ο Τσουτόμου Γιαμαγκούτσι έβγαινε από το τραμ στη Χιροσίμα το πρωινό της 6ης Αυγούστου 1945, όταν η πρώτη ατομική βόμβα των Αμερικανών έσκασε μόλις 580 μέτρα από το σημείο που βρισκόταν. Υπέστη σοβαρά εγκαύματα στο πάνω μέρος του σώματός του, αλλά σώθηκε.

Τρεις μέρες αργότερα, ο Ταμαγκούτσι καθόταν στο γραφείο του στο Ναγκασάκι και εξιστορούσε στον προϊστάμενό του τα όσα είχαν συμβεί στη Χιροσίμα, όταν -τρία χιλιόμετρα πιο πέρα- έσκαγε η δεύτερη ατομική βόμβα. Ούτε αυτή όμως τον κατάφερε. Ο Τσουτόμου Γιαμαγκούτσι, ένας από τους εννιά όλους κι όλους γνωστούς επιζώντες και από τις δύο επιθέσεις, πέθανε τελικά τον Ιανουάριο του 2010, στα 94 του, από καρκίνο του στομάχου.

8 Όταν δεν άνοιξε το αλεξίπτωτο

Στις 25 Σεπτεμβρίου 1999, η έμπειρη 47χρονη αμερικανίδα αλεξιπτωτίστρια Τζοάν Μάρεϊ έκανε μια πτώση ρουτίνας από αεροπλάνο, από ύψος 4400 μέτρων, πάνω από τη Β. Καρολίνα. Ατυχώς γι’ αυτήν το αλεξίπτωτό της δεν άνοιξε, ενώ και το εφεδρικό είχε την ίδια μοίρα. Η Μάρεϊ έσκασε στο έδαφος με ταχύτητα 130 χλμ./ώρα, σπάζοντας το δεξί πόδι και τη λεκάνη της.

Ευτυχώς γι’ αυτήν, προσγειώθηκε πάνω σε μια φωλιά μυρμηγκιών. «Ευτυχώς», διότι τα μυρμήγκια (που δεν γουστάρουν καθόλου τους απρόσκλητους επισκέπτες) όρμησαν πάνω της και την δάγκωσαν περισσότερες από 200 φορές, μόνο που στην περίπτωση αυτή τα δαγκώματα αποδείχτηκαν σωτήρια διότι -όπως είπαν αργότερα οι γιατροί που την περιέθαλψαν- με κάποιο μαγικό τρόπο έκαναν την καρδιά της να συνεχίσει να χτυπάει, όταν στην κατάστασή της το λογικό θα ήταν να είχε υποκύψει. Η Μάρεϊ έμεινε δύο εβδομάδες σε κώμα στο νοσοκομείο, αλλά τελικά ανάρρωσε πλήρως.

9 Κανιβαλισμός στις Άνδεις

Από τις πιο γνωστές ιστορίες, έχει γίνει και ταινία. Στις 13 Οκτωβρίου 1972 ο πιλότος αεροσκάφους της Ουρουγουανικής Πολεμικής Αεροπορίας, που μετέφερε ομάδα ράγκμπι για παιχνίδι στο Σαντιάγο της Χιλής, αργεί λόγω χιονόπτωσης και ισχυρών ανέμων να δει την κορυφή ενός βουνού στα 4000 μέτρα και το ρίχνει σε μια πλαγιά, σκοτώνοντας επιτόπου 12 επιβάτες.

24 ώρες μετά, οι νεκροί έχουν γίνει 17. Στην περιοχή επικρατούν θερμοκρασίες που κυμαίνονται από -30 μέχρι -40 βαθμούς Κελσίου. Τα όσα τρόφιμα σώθηκαν, καταναλώνονται πολύ γρήγορα. Χωρίς ίχνος πρασινάδας ή ζώων που θα μπορούσαν να κυνηγήσουν γύρω τους, οι επιζήσαντες μετά από μερικές μέρες αποφασίζουν το αδιανόητο: Να φάνε τους νεκρούς για να επιβιώσουν.

Μετά από καιρό, δύο από τους επιβάτες αποφασίζουν να περπατήσουν ψάχνοντας για βοήθεια. Δέκα μέρες αργότερα συναντάνε έναν Χιλιανό βοσκό. Τελικά, τα σωστικά συνεργεία φτάνουν στην πλαγιά στις 23 Δεκεμβρίου και βρίσκουν άλλους 14 επιζώντες.

10 Εννιά σφαίρες, δέκα ζωές

Ο Βενσεσλάο Μόγκελ πιάστηκε αιχμάλωτος κατά τη διάρκεια της Μεξικανικής επανάστασης, το 1915, και καταδικάστηκε σε θάνατο χωρίς δίκη. Το εκτελεστικό απόσπασμα τον πυροβόλησε εννιά φορές -μάλιστα η 9η σφαίρα ρίχτηκε στο πρόσωπο και από πολύ κοντά, για να βεβαιωθούν ότι είναι νεκρός. Παρόλα αυτά ο Μόγκελ με κάποιο τρόπο επιβίωσε, κατάφερε αργότερα να το σκάσει από τη φυλακή που κρατούνταν και το 1937 εμφανίστηκε σε διάσημο αμερικανικό ραδιοφωνικο σόου για να διηγηθεί την απίστευτη ιστορία του.

The post 10 μοναδικές ιστορίες επιβίωσης appeared first on KoolNews.

Keywords
Τυχαία Θέματα