Ο Ότμαρ Κάρας θα εποπτεύει την Τρόικα μέχρι τις αρχές του 2014

Επικεφαλής της ομάδας που θα διενεργήσει τους ελέγχους του έργου της Τρόικας σε Ελλάδα, Κύπρο, Πορτογαλία και Ιρλανδία ορίστηκε ο αυστριακός ευρωβουλευτής και αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Ότμαρ Κάρας, σύμφωνα με την αυστριακή εφημερίδα Die Presse, με τίτλο «Η Tρόικα αποκτά έναν κοινοβουλευτικό ελεγκτή».

Ο Κάρας θα αναλάβει τη θέση του εισηγητή του κοινοβουλευτικού ελέγχου, αφού του δοθεί το «πράσινο φως» από

το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο – το οποίο αναμένεται να δώσει εντολή στις 14 Νοεμβρίου – και θα είναι επικεφαλής της διερεύνησης των έργων της Τρόικας, ενώ ακόμα θα διευθύνει τις πολιτικές διαπραγματεύσεις ως προς τις προτάσεις βελτίωσης και θα συντάξει την τελική έκθεση.

Σύμωνα με τον ευρωβουλευτή των Πράσινων, Σβεν Γκίγκολντ τα αρχικά σχέια της Τρόικας απέτυχαν σε όλες τις χώρες και έτσι γίνεται αναγκαία η διερεύνηση των λαθών, των παρενεργειών των προγραμμάτων λιτότητας που είχε υπαγορεύσει η Τρόικα.

Ο Κάρας μιλώντας στην Die Presse, ανέφερε ότι δεν επιθυμεί να προκαταβάλει το αποτέλεσμα των ερευνών του, δηλώνοντας ότι «η αξιολόγηση δεν πρέπει να οδηγήσει αναγκαστικά και σε μια καταδίκη». Ο ίδιος έχει στόψο να θέσει στο επίκεντρό του τις ενδεχόμενες ελλείψεις της νομιμοποίησης των αποφάσεων της τρόικας και τις δυνατότητες βελτίωσης του έργου της, με συγκεκριμένα παραδείγματα την εκκαθάριση των τραπεζών στην Κύπρο, όπως επίσης την απόφαση για μείωση του κατώτατου μισθού στην Ελλάδα.

Ο Κάρας υποστηρίζει ότι το έργο θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί έως τις αρχές του 2014, έγκαιρα πριν την έναρξη των Ευρωεκλογών, με στόχο να μην βρουν έδαφος για λαϊκιστικές μονομαχίες του είδους «Ανάπτυξη κατά λιτότητας».

Επιπλέον, ο Κάρας, δεν θέλησε να αναφερθεί στην πορεία των ερευνών, καθώς η επίσημη εντολή για την έναρξη των διαδικασιών θα δοθεί σε δύο βδομάδες, ωστόσο, η αυστριακή εφημερίδα δημοσιοποιεί εσωτερικό έγγραφο το οποίο προβλέπει διερευνητικές επισκέψεις στις Κεντρικές Τράπεζες και στα υπουργεία Οικονομικών των τεσσάρων χωρών που πλήττονται από κρίση (Ελλάδα, Κύπρος, Πορτογαλία, Ιρλανδία), ενώ ακόμη γίνεται λόγος για «δυσλειτουργική λήψη αποφάσεων» και για «δημοκρατική νομιμοποίηση».

Κάντε like στην σελίδα μας στο Facebook και ακολουθήστε μας στο Twitter.

Keywords
Τυχαία Θέματα