Ο Μοσκοβισί και το «γαλλικό κλειδί»

Στην εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ το έψαχναν, στο Παρίσι το βρήκαν. Ο λόγος για το περίφημο «γαλλικό κλειδί» που θα ξεκλειδώσει επιτέλους την πορεία της ελληνικής αξιολόγησης και θα ξεμπλοκάρει την πολυπόθητη δόση των 2 δισ. ευρώ που με αγωνία η κυβέρνηση περιμένει.

Ο Φρανσουά Ολάντ το είχε υποσχεθεί και ο Πιέρ Μοσκοβισί όπως όλα δείχνουν θα το φέρει στην Αθήνα.

Γράφει ο Παύλος Ελευθερόπουλος

Αυτό το «κλειδί» που θα ανοίξει

το συρτάρι που εβδομάδες τώρα παραμένουν όλα τα καυτά χαρτιά της διαπραγμάτευσης με τους εκπροσώπους των δανειστών και θέτουν σε κίνδυνο την δημοσιονομική σταθερότητα της χώρας αλλά και την πολιτική σταθερότητα της κυβέρνησης που μοιάζει να κρέμεται από μια λεπτή κόκκινη κλωστή.

Πολιτική λύση στο επίμαχο θέμα των «κόκκινων δανείων» και των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας θα επιδιώξει η κυβέρνηση κατά τις συναντήσεις με τον Ευρωπαίο Επίτροπο Πιέρ Μοσκοβίσι που φθάνει σήμερα στην Αθήνα για διήμερη επίσκεψη.

Στην σημερινή συνάντηση του Γάλλου επιτρόπου με τον πρωθυπουργό έχει εναποθέσει μεγάλο μέρος των προσδοκιών της η κυβέρνηση έχοντας την διαβεβαίωση της γαλλικής πλευράς πως ο κ. Μοσκοβισί θα λειτουργήσει ως ο «ενδιάμεσος» με τους σκληρούς του Βερολίνου και των Βρυξελλών.

Η αισιοδοξία που επικρατεί τις τελευταίες ώρες στο Μαξίμου έρχεται σε πλήρη αντιπαράθεση με την στάση που εμφανίζεται να κρατούν δυο «ξεχασμένα» της εσωτερικής πολιτικής σκηνής που δεν δείχνουν διατεθημένα να αποδεχτούν την «συνταξιοδότησή» τους. Πρόκειται για τον Αντώνη Σαμαρά και τον Ευάγγελο Βενιζέλο που δεν βλέπουν με καλό μάτι την προσέγγιση του Αλέξη Τσίπρα με το Παρίσι και επιχειρούν με κάθε τρόπο να επαναφέρουν στο προσκήνιο το σενάριο της «Αριστερής παρένθεσης».

Ο μεν πρώην πρωθυπουργός με δηλώσεις του καλεί τους «σκληρούς» εκπροσώπους των δανειστών να πάψουν να διευκολύνουν τους λαικιστές του ΣΥΡΙΖΑ, ο δε Ευ. Βενιζέλος έχοντας πλέον αρχίσει να αισθάνεται ξένος μέσα στο ίδιο του το κόμμα επιχειρεί να ανακόψει την μέσω ευρωπαίων σοσιαλδημοκρατών προσέγγιση του ΠΑΣΟΚ με το κόμμα του Αλέξη Τσίπρα.

Οι επικείμενες συναντήσεις του πρωθυπουργού με τον Πιέρ Μοσκοβισί αλλά και τον Μάρτιν Σουλτς έχουν ως πρωταρχικό στόχο το ξεμπλοκάρισμα των προβλημάτων που έχουν προκύψει με τους θεσμούς αλλά και να επαναδιαβεβαιωθεί με τον πιο επίσημο τρόπο τόσο εκτός όσο και εκτός συνόρων πως η μοναδική ρεαλιστική πρόταση διακυβέρνησης της χώρας είναι η σημερινή κυβέρνηση βάζοντας ουσιαστικά τέλος στις σκέψεις και τις επιδιώξεις των μεγάλων ηττημένων των τελευταίων εκλογικών αναμετρήσεων.

Την ίδια ώρα, ψηλά στην ατζέντα της κυβέρνησης βρίσκονται τόσο η διαχείριση των όσων λέγονται και γράφονται περί επικείμενων πλειστηριασμών όσο και η ενίσχυση της θέσης της Ελλάδας στο ευρωπαικό σχέδιο αντιμετώπισης της προσφυγικής κρίσης. Κόκκινη γραμμή για την κυβέρνηση παραμένει η προστασία της πρώτης κατοικίας των πολιτών με την Όλγα Γεροβασίλη να δηλώνει πως «κανένας πολίτης δεν θα χάσει το σπίτι του» και τον Γιώργο Σταθάκη να σημειώνει πως «έχει γίνει η απαραίτητη προετοιμασία για την προστασία της πρώτης κατοικίας».

Τέλος, όσον αφορά το προσφυγικό πηγές του Μαξίμου αναφέρουν πως «στόχος της κυβέρνησης είναι να αναδείξει, στις επαφές που θα έχει, τον ρόλο της Ελλάδας ως χώρας πρώτης γραμμής για την υπεράσπιση της αλληλεγγύης και του ανθρωπισμού, για λογαριασμό ολόκληρης της Ευρώπης».

The post Ο Μοσκοβισί και το «γαλλικό κλειδί» appeared first on KoolNews.

Keywords
Τυχαία Θέματα