Ο μεγαλύτερος ναός της μεταβυζαντινής περιόδου ανακαλύφθηκε στην Ηλεία [εικόνες]

20:34 6/9/2013 - Πηγή: KoolNews

Ένας από τους μεγαλύτερους, ίσως και ο πιο μεγάλος ναός της Μεταβυζαντινής εποχής, ανακαλύφθηκε στην περιοχή του «Ασκητή» στο Γούμερο στο νομό Ηλείας. Την Πέμπτη έγινε η αρχική του παρουσίαση.

Σύμφωνα με το patrisnews.com, η προϊσταμένη της Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων ανέφερε ότι δεν έχει ξανασυναντήσει ποτέ τόσο μεγάλο ναό και ότι δεν μπορεί να προσδιοριστεί ο επακριβής χρόνος κατασκευής του ο οποίος υπολογίζεται μεταξύ 16ου και 17ου αιώνα.

Ο ναός ανακαλύφθηκε τυχαία από έναν ιερέα τον π. Γεώργιο ο οποίος ενημέρωσε τον Σεβασμιότατο Μητροπολίτη Ηλείας κ. Γερμανό και μαζί

με το εκκλησιαστικό συμβούλιο έκαναν τις πρώτες προσπάθειες για την αποκάλυψη του αρχιτεκτονικού θησαυρού.

Ο Μητροπολίτης κ. Γερμανός που παρευρέθηκε την Πέμπτη στην παρουσίαση του ναού, εξέφρασε τη μεγάλη του χαρά και ευχαρίστηση γιατί διαπιστώθηκε άλλη μια φορά η θρησκευτικότητα των Ηλείων αλλά και για την ανακάλυψη του ναού και δήλωσε: «Είναι εξαιρετικής σημασίας μνημείο, η ανακάλυψη του οποίου οφείλεται στην προσπάθεια του εφημέριου π. Γεωργίου και στους κατοίκους που αγαπούν το μνημείο του Ασκητή»

Την χαρά του εξέφρασε και ο δήμαρχος Πύργου Μάκης Παρασκευόπουλος ο οποίος χαρακτήρισε την χθεσινή ημέρα σημαντική για το Γούμερο και την περιοχή της Ωλένης.

Οι εργασίες για την αποκάλυψη του ναού θα συνεχιστούν υπό την επίβλεψη της Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων.

Φωτογραφίες www.patrisnews.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα