Ο εύκολος στόχος

Την τελευταία εβδομάδα έλαβε χώρα μια σειρά πολιτικών κινήσεων που έφεραν σε πολύ δύσκολη θέση τον Υπουργό Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα. Είναι πραγματικά έτσι τα πράγματα ή μήπως ο Υπουργός φέρνει σε δυσχερή θέση τον εαυτό του, προκαλώντας την αντίδραση των ανθρώπων και των κομμάτων που του παρέχουν την πολιτική τους στήριξη;

Γράφει ο Γιώργος Ευγενίδης

Για να είναι ξεκάθαρο ένα πράγμα από την αρχή: στην κυβέρνηση δεν υπήρξε ούτε υπάρχει αυτή την ώρα οιοδήποτε θέμα απομάκρυνσης του Γιάννη Στουρνάρα. Το πρόβλημα είναι όμως πως ο υπουργός είναι απολύτως μόνος του. Το ΠΑ.ΣΟ.Κ. τον πυροβολεί ανοιχτά αλλά και σε επίπεδο διαρροών, η σχέση του με τον Ευάγγελο Βενιζέλο είναι από κακή έως πολική και δείχνει να χάνει και τα ερείσματα του στην Κ.Ο. της ΝΔ.

Δεν είναι πλέον μόνο ο Νικήτας Κακλαμάνης που έχει περάσει στο αντάρτικο. Οι καραμανλικοί βουλευτές δείχνουν να έχουν χάσει την υπομονή τους, κάτι που φαίνεται και από τις δυο σερί επίκαιρες ερωτήσεις για την τιμή του πετρελαίου θέρμανσης. Με απλά λόγια, ο Υπουργός Οικονομικών είναι πλέον ιδιαίτερα ευάλωτος-κάτι που δεν εκπλήσσει όμως κανέναν! Να εξηγηθώ. Όταν αναλάμβανε το Υπουργείο ο κος Στουρνάρας το καλοκαίρι του 2012, ήταν γνωστό σε όλους πως ήταν σαν ισλαμιστής που πηγαίνει σε αποστολή αυτοκτονίας. Από την πρώτη στιγμή στην πιάτσα έπεφταν στοιχήματα για το πόσο θα αντέξει ένας εξωκοινοβουλευτικός Υπουργός που δεν προέρχεται, με σαφήνεια τουλάχιστον, από κάποιο από τα κόμματα της συγκυβέρνησης.

Και όμως δείχνει να επιβιώνει, έστω και παρά τις δυσκολίες. Δεν υπάρχει αμφιβολία πως αυτό οφείλεται στην πολύ καλή σχέση που διατηρεί με τον Αντώνη Σαμαρά. Ο Πρωθυπουργός τον εκτιμά, τον πιστεύει και πολλάκις μπαίνει μέσω διαρροών αλλά και ευθέως ως ασπίδα μπροστά του. Το πρόβλημα είναι πως όλη αυτή η διαδικασία έχει ημερομηνία λήξεως. Ο Υπουργός Οικονομικών έχει καταλήξει να είναι ο εύκολος στόχος. Δεν ολοκληρώνει η κυβέρνηση τη διαδικασία της κινητικότητας; Δεν φταίει μόνο ο Μητσοτάκης, φταίει και ο Στουρνάρας. Δεν δέχεται η Τρόικα ορισμένες προτάσεις του οικονομικού επιτελείου; Φταίει ο Στουρνάρας! Το πολιτικό μας σύστημα δεν ωριμάζει; Φταίει ο Στουρνάρας! Είναι μια πολύ εύκολη και βολική εξήγηση. Σχεδόν απλοϊκή και όμως τόσο αναληθής, χωρίς αυτό να σημαίνει πως τα πάντα ο κος Στουρνάρας τα έχει καλώς καμωμένα.

Το πολιτικό σύστημα δεν λέει να καταλάβει πως για να ξεκολλήσει η χώρα πρέπει να κάνει σοβαρές μεταρρυθμίσεις και όχι άλλες οριζόντιες περικοπές. Για κάποιον άγνωστο λόγο κυριαρχεί η εντύπωση πως οι μεταρρυθμίσεις μπορούν να καθυστερήσουν και παράλληλα να μην γίνουν και οριζόντιες περικοπές. Ε, σ’ αυτό το fuck logic πολιτικό σύστημα φταίει για όλα ο Γιάννης Στουρνάρας! Αυτό που εννοώ είναι ότι ο Υπουργός Οικονομικών είναι ο εύκολος στόχος.

Συζητούσα το θέμα με μια φίλη που προέρχεται από ένα από τα δύο κόμματα της συγκυβέρνησης. Κρατάω μια κουβέντα της «Ο Στουρνάρας έχει προστασία από τα ΜΜΕ και καμία επίθεση δεν περνάει». Αλήθεια; Εμείς εδώ στο koolnews.gr γράψαμε με λεπτομέρειες όλη την προηγούμενη εβδομάδα για τις επιθέσεις κατά του Στουρνάρα από τη ΝΔ και το ΠΑ.ΣΟ.Κ., από βουλευτές και στελέχη. Δεν είμαστε μόνο εμείς. Το θέμα με τις ερωτήσεις των βουλευτών της ΝΔ για το πετρέλαιο π.χ. ήταν επί δυο μέρες πρώτο θέμα. Μέσα στην εβδομάδα η Καθημερινή παρουσίασε δημοσίευμα, σύμφωνα με το οποίο ο Γιάννης Στουρνάρας δεν ενημερώθηκε για αίτημα προς την Τρόικα για μείωση του φόρου στο πετρέλαιο θέρμανσης. Κανείς δεν τον χαϊδεύει, λέμε τις ειδήσεις όπως είναι και όταν κάνει φάουλ-που κάνει αρκετά συχνά τώρα τελευταία-τα υπογραμμίζουμε! Είναι όμως κατάφωρα άδικο το πολιτικό σύστημα να προσπαθεί να χρησιμοποιήσει για ακόμα μια φορά έναν αποδιοπομπαίο τράγο για να εξευμενίσει τους «θεούς» και να συνεχίσει στην μακαριότητά του.

Πλέον, «έχουν σφίξει τα γάλατα» και μπροστά στο οδυνηρό αδιέξοδο που βρισκόμαστε, δεν χωρούν άλλες δικαιολογίες. Η αναβλητικότητα που εξακολουθεί να χαρακτηρίζει τη συντριπτική πλειοψηφία των πολιτικών μας είναι θανάσιμη για τη χώρα και θα οδηγήσει-μην έχετε καμιά αμφιβολία-σε αιματηρές συνέπειες για τα συνήθη υποζύγια. Είναι λάθος το πολιτικό σύστημα να προσπαθεί να εξαγνιστεί για τις αμαρτίες του βάλλοντας κατά του Γιάννη Στουρνάρα. Είναι εύκολος στόχος και δεν χρειάζεται ιδιαίτερη προσπάθεια για να αποδομήσεις έναν μη αιρετό Υπουργό.

Το είδαμε και στις περιπτώσεις των κ.κ. Ρουπακιώτη και Μανιτάκη. Αντί όμως να συνειδητοποιήσουν οι πολιτικοί μας πως, αν κάνουν ένα βήμα, από κάτω βρίσκεται ο γκρεμός, συνεχίζουν το blame game που κατευθύνεται μόνο προς ένα πρόσωπο. Ε, αυτό δεν το λες και ώριμη αντιμετώπιση της κατάστασης…

Δεν γράφω γιατί θέλω να υπερασπιστώ τον Γιάννη Στουρνάρα. Ενήλικος είναι, μπορεί όποτε θέλει να υπερασπιστεί τον εαυτό του όπως θέλει. Γράφω γιατί κουράζομαι από την ανώριμη συμπεριφορά του πολιτικού συστήματος. Σαν μικρά παιδιά: «Δεν το έκανα εγώ μαμά, ο Γιαννάκης το έκανε».

Διαρροές επί διαρροών, παραστάσεις στα ΜΜΕ, ερωτήσεις που μόνο ερωτήσεις δεν είναι στη Βουλή και όλα κυλούν όμορφα στον ευλογημένο τόπο, όπως τον ονομάζει μια άλλη φίλη. Μέχρι να καταλάβουν ορισμένοι τι στο διάολο παίζεται στη χώρα-συγγνώμη για την παραβίαση του politically correct-, θα περιμένουμε τον επόμενο όλμο προς το εύκολο θύμα. Business as usual μέχρι να έρθει η Τρόικα και να καταρρίψει τις ονειρώξεις μας. Αλλά μπορώ να φανταστώ ακόμα και σ’ αυτή την περίπτωση ποιος θα φταίει…

Keywords
Τυχαία Θέματα