Ο χρόνος μετρά αντίστροφα για την κυβέρνηση – Τι διακυβεύεται από την αξιολόγηση της Τρόικας

Ο χρόνος μετρά αντίστροφα πλέον για την Κυβέρνηση και τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα. Η βεβαιότητα του υπουργείου Οικονομικών ότι δεν θα υπάρξουν νέα μέτρα άμεσα εδράζεται κατά βάση στο γεγονός ότι κατά 90% ο έλεγχος της Τρόικας θα γίνει σε δύο φάσεις. Ο πρώτος έλεγχος ξεκινά την Κυριακή και αφορά μόνο τα τέσσερα προαπαιτούμενα που θα ανοίξουν την πόρτα στην εκταμίευση του 1 δις.

ευρώ που απομένει από τον έλεγχο του Ιουλίου. Η κεντρική ιδέα είναι ότι ο κανονικός έλεγχος του τριμήνου, άρα και η κάλυψη του δημοσιονομικού κενού, δε θα ξεκινήσουν παρά αμέσως μετά το Eurogroup του Οκτωβρίου (14/10).

Στις τρείς εβδομάδες που μεσολαβούν μέχρι το επόμενο Eurogroup η Τρόικα δεν φαίνεται να έχει πειστεί ότι το υπουργείο Οικονομικών είναι σε καλό δρόμο όσον αφορά τα ζητήματα των ΕΑΣ, ΕΛΒΟ και ΛΑΡΚΟ. Το προηγούμενο διάστημα η ελληνική πλευρά είχε αναπτύξει μία ρητορική άρνησης των λουκέτων.

Τα τελευταία δεδομένα όμως πείθουν την Ελληνική πλευρά ότι η Κομισιόν δεν είναι διατεθειμένη να κάνει υποχωρήσεις.

Ένα απλούστερο θεωρητικά ζήτημα, αυτό της ρύθμισης των χρεών προς ΕΥΑΘ και ΕΥΔΑΠ, αναμένεται να κριθεί ως προς την επιτυχία του, ενώ και για τον κώδικα των δικηγόρων η Τρόικα έχει την πληροφόρηση πως το «άνοιγμα» του επαγγέλματος δεν είναι και τόσο «άνοιγμα».

Στις Βρυξέλλες γνωρίζουν ότι έχουν το πάνω χέρι στις διαπραγματεύσεις, καθώς η Αθήνα χρειάζεται απεγνωσμένα το 1 δις. ευρώ ενώ για να εγγράψει κατά την πάγια αλλά αμφισβητούμενη πρακτική της τα 500 εκ. ευρώ των SMPs στον προϋπολογισμό της κεντρικής κυβέρνησης αλλά και να ανακοινώσει πιο εύκολα το πρωτογενές πλεόνασμα, που παρουσιάζει η οικονομία από τον Αύγουστο.

Αυτό το πρωτογενές πλεόνασμα, όμως, που βασίζεται στην είσπραξη κερδών από ελληνικά ομόλογα και στην ανατροφοδότηση του εσωτερικού χρέους δεν πρόκειται να σώσει κανέναν από την ανάγκη των πρόσθετων μέτρων.

Κρίσιμος παράγοντας που θα κρίνει και την πορεία των εξελίξεων θα είναι και το αποτέλεσμα των Γερμανικών εκλογών. Το ποιος θα είναι ο κυβερνητικός εταίρος και τι ποσοστό θα λάβει η Άνγκελα Μέρκελ θα κρίνει εν πολλοίς το αν οι Γερμανοί θα συνεχίσουν αυτήν τη σχετικά χαλαρή ρητορική σε σχέση με το ελληνικό ζήτημα που επικράτησε τους τελευταίους μήνες ή θα σκληρύνουν τη στάση τους. Αυτός είναι και ένας από τους βασικούς λόγους που ο έλεγχος δεν πρέπει να κρατήσει τρεις βδομάδες ενώ παράλληλα κάτι που θα επηρεάσει και την διάθεση του ΔΝΤ. Το ΔΝΤ δεν έχει ακουστεί και περιμένει στη γωνία με τους πολύ αυστηρούς κανόνες του για το πότε το χρέος είναι βιώσιμο και πότε όχι.

Φωτογραφία: Eurokinissi

Keywords
Τυχαία Θέματα