Νομοθετική ρύθμιση για φαρμακευτική κάλυψη ανασφάλιστων οροθετικών και ασθενών Aids

Το ζήτημα της δυσκολίας των ανασφάλιστων οροθετικών και ασθενών Aids να προμηθεύονται κανονικά τις απαραίτητες και αναγκαίες φαρμακευτικές αγωγές, επιβεβαιώθηκε και συζητήθηκε δημοσίως στη χθεσινή κοινή συνέντευξη Τύπου του υπουργού Υγείας Άδωνι Γεωργιάδη και της προέδρου του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ) Τζένης Κρεμαστινού.

Συγκεκριμένα, η Τζένη Κρεμαστινού τόνισε ότι

«ανασφάλιστοι αλλοδαποί και ημεδαποί οροθετικοί και ασθενείς με Aids λαμβάνουν τα φάρμακά τους από τα νοσοκομεία του ΕΣΥ μόνο εάν αυτά περισσεύουν και μόνο εάν ο διοικητής του νοσοκομείου έχει τη διάθεση να λειτουργήσει ανθρωπιστικά και να παραβλέψει την κείμενη νομοθεσία».

Το θέμα επιβεβαίωσε και ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης αφού στην ίδια συνέντευξη τύπου δήλωσε ότι στις προσεχείς ημέρες θα κατατεθεί νομοθετική ρύθμιση βάση της οποίας τα νοσοκομεία του ΕΣΥ θα παρέχουν τη φαρμακευτική κάλυψη των ανασφαλίστων οροθετικών και ασθενών με Aids.

Υπενθυμίζεται ότι ο Άδωνις Γεωργιάδης επανέφερε την υγειονομική διάταξη που χρησιμοποιήθηκε τον Απρίλιο-Μάιο του 2012 για τη βαρύτατη παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων 27 οροθετικών γυναικών, οι οποίες υποχρεώθηκαν σε τεστ για τον ιο ΗIV, στη συνέχεια διαπομπεύθηκαν και φυλακίστηκαν για πολλούς μήνες. Τα δικαστήρια απάλλαξαν τις γυναίκες αυτές από τις βαρύτατες κατηγορίες που τους αποδόθηκαν, ενώ πολλές σήμερα βρίσκονται σε διαδικασία αποζημίωσης από το ελληνικό κράτος και προσφυγής σε ευρωπαϊκά δικαστήρια.

Φωτογραφία: Eurokinissi

Κάντε like στην σελίδα μας στο Facebook και ακολουθήστε μας στο Twitter.

Keywords
Τυχαία Θέματα