Νίκησε η φέτα! – Και επίσημα ελληνικό το brand name

Αναμφισβήτητα ελληνική είναι πλέον η φέτα, ενώ τα... παρεμφερή τυριά υποχρεούνται να φέρουν στη συσκευασία τους διατυπώσεις όπως σε... στυλ φέτας ή απομίμηση φέτας.

Αρχικά είχε δοθεί η δυνατότητα στις βιομηχανίες του Καναδά να χρησιμοποιούν το όνομα «φέτα» σε τυριά που παρασκευάζουν και μοιάζουν με το ελληνικό τυρί. Το θέμα είχε θέσει με ένταση η Ελληνίδα επίτροπος Μαρία Δαμανάκη πριν από λίγες εβδομάδες στο Κολέγιο των Επιτρόπων, όταν είχε έρθει για έγκριση η σύμβαση Ε.Ε.-Καναδά, που στο αρχικό της κείμενο έδινε τη

δυνατότητα στις βιομηχανίες του Καναδά να χρησιμοποιούν το όνομα «φέτα». Επίσης, το συγκεκριμένο θέμα είχε θέσει και ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς στον πρόεδρο Μπαρόζο κατά τη διάρκεια πρόσφατης συνάντησης τους στις Βρυξέλλες.

Τη διατύπωση, διαπραγματεύτηκε ως σημαντική για τα ευρωπαϊκά συμφέροντα, απευθείας ο πρόεδρος Μπαρόζο με τον Καναδό πρωθυπουργό Χάρπερ.

Η συμφωνία που επιτεύχθηκε προβλέπει ότι στην χρήση του όρου φέτα υπάρχει ρήτρα «κεκτημένων δικαιωμάτων». Επίσης η χρήση του όρου επιτρέπεται μόνο αν συνοδεύεται από διατυπώσεις όπως τύπου φέτας, στυλ φέτας, απομίμηση φέτας και πρέπει να υπάρχει στην συσκευασία ευανάγνωστη και ευδιάκριτη αναφορά στην γεωγραφική θέση της προέλευσης του προϊόντος.

Τέλος, το ίδιο προβλέπεται και για άλλα ευρωπαϊκά τυριά: Ασιάγκο, Φοντίνα, Γκοργκοντζόλα και Μίνστερ.

Keywords
Τυχαία Θέματα