Νέος φόρος για τις μετοχές στο χρηματιστήριο από τον Ιανουάριο του 2014

Στο στόχαστρο της Εφορίας μπαίνει και το Χρηματιστήριο Αθηνών καθώς οι φορολογούμενοι καλούνται να δηλώσουν όλα τα έσοδά τους, συμπεριλαμβανομένων και των κινητών αξιών όπως μερίσματα, τόκοι από ομόλογα και κέρδη από υπεραξίες μετοχών.

Από τον Ιανουάριο έρχεται νέος φόρος για την υπεραξία των μετοχών ενώ προβλέπεται ότι η διαφορά μεταξύ της τιμής κτήσης μιας μετοχής με την τιμή πώλησής της, εφόσον αυτή είναι θετική, θα αποτελεί εισόδημα για τον φορολογούμενο και θα φορολογείται

με συντελεστή 15%.

Ο φόρος χρηματιστηριακών συναλλαγών, που είναι 0,2% επί της αξίας των πωλούμενων μετοχών διατηρείται, ενώ επίσης καταργείται η απαλλαγή των μετοχών από το πόθεν έσχες.

Ήδη έχουν εκδοθεί εφαρμοστικές αποφάσεις για διενέργεια φορολογικών ελέγχων, κατά τους οποίους οι ελεγκτές του υπουργείου Οικονομικών θα προχωρούν στον έμμεσο προσδιορισμό του εισοδήματος ενός ελεύθερου επαγγελματία.

Από εδώ και στο εξής, οι φορολογούμενοι υποχρεώνονται να είναι αναλυτικοί για τα περιουσιακά τους στοιχεία, περιλαμβάνοντας αναλυτικές καταστάσεις με τις μετοχές που διαθέτουν, τις τιμές που τις αγόρασαν, το έτος αγοράς και τα κέρδη που αποκόμισαν από αυτές.

Τα στοιχεία που θα κατατίθενται θα επαληθεύονται ενώ είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι πλέον οι χρηματιστηριακές εταιρείες είναι υποχρεωμένες να παρακολουθούν τις συναλλαγές των πελατών τους και να αναφέρουν στις αρμόδιες αρχές, τυχόν παραβάσεις τους, όπως φοροδιαφυγή, ξέπλυμα χρήματος ή χρηματιστηριακά αδικήματα, όπως είναι η χειραγώγηση μετοχών.

Keywords
Τυχαία Θέματα