Νεκρός ο ένας από τους δύο πιλότους του ρωσικού μαχητικού – Έκτακτη σύνοδος του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες [σκληρές εικόνες]

Έκτακτη σύνοδος του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες θα διεξαχθεί στις 17.00 τοπική ώρα (18.00 ώρα Ελλάδος) "κατόπιν αιτήματος της Τουρκίας", ανακοίνωσε εκπρόσωπος της Συμμαχίας.

"ΤΟ ΝΑΤΟ παρακολουθεί στενά την κατάσταση. Βρισκόμαστε σε επαφή με τις τουρκικές αρχές", δήλωσε ο αξιωματούχος στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων μετά το σοβαρότερο συμβάν από την στρατιωτική επέμβαση της Μόσχας

στη Συρία.

Στις 5 Οκτωβρίου, ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ είχε ζητήσει από τη Ρωσία "να σεβαστεί πλήρως τον εναέριο χώρο του ΝΑΤΟ και να αποφύγει μία κλιμάκωση της έντασης με την Ατλαντική Συμμαχία".

"Στη Συρία, παρακολουθούμε μια ανησυχητική κλιμάκωση των ρωσικών στρατιωτικών δραστηριοτήτων", είχε δηλώσει ο ίδιος τρεις ημέρες αργότερα, στις 8 Οκτωβρίου, κατά τη διάρκεια συνόδου των υπουργών Άμυνας του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες.

Μόλις τον περασμένο Μάρτιο, το European Leadership Network είχε δημοσιεύσει λεπτομερή έκθεση με σχεδόν 70 περιστατικά που ρωσικά πολεμικά έχουν αποφύγει επαφή με δυνάμεις του ΝΑΤΟ ή πολιτικά αεροσκάφη των χωρών μελών του, με 3 από αυτά να χαρακτηρίζονται «πολύ επικίνδυνα» και 13 ως πολύ σοβαρά».

Νωρίτερα, εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών της Μεγάλης Βρετανίας είχε και αυτός δηλώσει ότι «πρόκειται για ένα εξαιρετικά σοβαρό περιστατικό».

Άμεση αντίδραση από τη Μόσχα

Άμεση ήταν η αντίδραση της Μόσχας στην κατάρριψη του ρωσικού μαχητικού στα σύνορα Τουρκίας - Συρίας, καθώς ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου χαρακτηρίζει το γεγονός «πολύ σοβαρό», ενώ αναμένεται και παρέμβαση του προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν.

Εν τω μεταξύ, πληροφορίες από ρωσικά ΜΜΕ αναφέρουν ότι ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, ακύρωσε την προγραμματισμένη για αύριο επίσκεψή του στην Τουρκία μετά την κατάρριψη του ρωσικού μαχητικού SU-24 από τον τουρκικό στρατό, κάτι που πάντως προς το παρόν δεν επιβεβαιώνει η τουρκική πλευρά. Ο Ρώσος υπουργός, ο οποίος επρόκειτο να έχει συνομιλίες με την τουρκική ηγεσία για το θέμα της τρομοκρατίας αλλά και για το Κυπριακό, θα συμμετείχε στη συνεδρία της Ομάδας Κοινού Σχεδιασμού του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας Ρωσίας – Τουρκίας [Διαβάστε περισσότερα ΕΔΩ].

Νεκρός ο ένας από τους δύο πιλότους

Εντοπίστηκε νεκρός ο ένας από τους δύο πιλότους του ρωσικού πολεμικού αεροσκάφους που κατερρίφθη από το τουρκικό F16, σύμφωνα με το conflict news, ο οποίος ανήρτησε στο twitter βίντεο αυτόπτη μάρτυρα.

Στις εικόνες του βίντεο εμφανίζεται ένας άνδρας με στρατιωτική στολή, να κείτεται αιμόφυρτος στο έδαφος περιτριγυρισμένος από μαχητές οι οποίοι φωνάζουν «ο Θεός είναι μεγάλος».

Στα χέρια Σύρων Τουρκμένων ο ένας πιλότος;

Το διεθνές αραβικό δίκτυο, με έδρα το Κατάρ, Al Jazeera, ανέφερε ότι, σύμφωνα με ανταρτική οργάνωση Σύρων Τουρκμένων της βόρειας Συρίας, οι αντάρτες κρατούν τον έναν εκ των δύο Ρώσων πιλότων.

Προσοχή σκληρές εικόνες

هذا هو الطيار #الروسي تحت اقدام مجاهدي جبل التركمان بريف اللاذقية #سوريا #روسيا #اسقاط_حربية_روسية pic.twitter.com/sa8iBuCovN

— الاعلامي انس معراوي (@anasanas84) November 24, 2015

Ένα πολεμικό αεροσκάφος τύπου SU-24 κατερρίφθη στα σύνορα Τουρκίας - Συρίας. Οι Τούρκοι υποστήριξαν ότι παραβίασε τον εναέριο χώρο της χώρας και δεν υπάκουσε στις προειδοποιήσεις. Το τουρκικό στρατιωτικό επιτελείο ανακοίνωσε ότι το ρωσικό μαχητικό αεροσκάφος, το οποίο καταρρίφθηκε στη συρο-τουρκική μεθόριο, έλαβε δέκα προειδοποιήσεις σε διάστημα πέντε λεπτών ότι παραβιάζει τον τουρκικό εναέριο χώρο και διευκρίνισε ότι δύο τουρκικά F-16S έλαβαν μέρος στην κατάρριψή του. Από την μεριά του το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε ότι είναι σε θέση να αποδείξει ότι το ρωσικό αεροσκάφος βρισκόταν στον συριακό εναέριο χώρο κατά τη διάρκεια ολόκληρης της πτήσης του, μετέδωσε το IFAX. Επίσης το υπουργείο Άμυνας τόνισε πως το μαχητικό καταρρίφθηκε από αντιαεροπορικά πυρά και όχι από τουρκικά F-16, όπως υποστηρίζουν οι Τούρκοι, ενώ ανακοίνωσε ότι οι δύο πιλότοι έπεσαν με αλεξίπτωτα, αλλά η τύχη τους παραμένει άγνωστη. Η στιγμή της κατάρριψης του ρωσικού μαχητικού: Το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων σημειώνει ότι το μαχητικό συνετρίβη στην ορεινή περιοχή της Λατάκιας και δεν είχε αρχικά διευκρινιστεί αν ήταν ρωσικό ή συριακό. Στην περιοχή μαίνονται μάχες μεταξύ των δυνάμεων του Άσαντ, τις οποίες υποστήριζε το αεροσκάφος, και των ανταρτών.

Footage of the warplane downed by the Turkish airforce along #Syria border, allegedly a SU24 pic.twitter.com/tyiOmCzsug https://t.co/ZTDY1GnHn1 — Bojan Pancevski (@bopanc) November 24, 2015

The post Νεκρός ο ένας από τους δύο πιλότους του ρωσικού μαχητικού – Έκτακτη σύνοδος του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες [σκληρές εικόνες] appeared first on KoolNews.

Keywords
Τυχαία Θέματα