ΝΕΑ ΜΕΤΡΑ ΑΠΟ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟ

08:58 2/5/2014 - Πηγή: KoolNews

Σε κατάσταση αναμονής μπαίνει ενόψει εκλογών και καλοκαιριού η διαπραγμάτευση με την Τρόικα για τα μέτρα που θα πρέπει να ακολουθηθούν το 2015-2016, στο πλαίσιο κατάρτισης του προσχεδίου του προϋπολογισμού του επόμενου έτους.

Όπως αναφέρει η Καθημερινή, το ελληνικό οικονομικό επιτελείο ευελπιστεί πως το δημοσιονομικό κενό την ερχόμενη διετία θα είναι της τάξεως των 1,9 δισ. ευρώ, ενώ τα επικουρικά ταμεία

θα χρειαστούν περίπου 580 εκατ. ευρώ την περίοδο 2014-2017 για να καλύψουν τις ανάγκες τους. Πάντως, στο υπουργείο Οικονομικών επικρατεί αισιοδοξία πως δεν θα απαιτηθούν νέα μέτρα, καθώς προσβλέπουν σε νέα, καλή πορεία του προϋπολογισμού. Παράλληλα, προβλέπεται και νέα έκδοση ομολόγων ύψους 3 - 6 δισ. ευρώ στο επόμενο 12μηνο.

Την ίδια ώρα, το επικαιροποιημένο Μεσοπρόθεσμο δεν περιλαμβάνει νέα μέτρα, ενώ στο οικονομικό επιτελείο υποστηρίζουν ότι το ποσό των 1,9 δισ. ευρώ μπορεί υπό προϋποθέσεις να μηδενιστεί. «Η ελληνική κυβέρνηση εκτιμά ότι η ικανοποιητική εκτέλεση του εφετινού προϋπολογισμού, με τη σημαντική υπέρβαση των δημοσιονομικών στόχων, η εφαρμογή των διαρθρωτικών παρεμβάσεων και η σταδιακή βελτίωση της ρευστότητας, σε συνδυασμό με τις ευρύτερες αναπτυξιακές πρωτοβουλίες που θα ανακοινωθούν στο αμέσως προσεχές διάστημα, θα μηδενίσουν την όποια δημοσιονομική απόκλιση αυτή τη στιγμή υπάρχει για τα έτη 2015 και 2016» δήλωσε μάλιστα ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, κατά την παρουσίαση του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος. Συμπλήρωσε, δε, πως «σε αντίστοιχες προβλέψεις για την αβεβαιότητα των εκτιμήσεων και τη δυνατότητα περιορισμού και κάλυψης τυχόν μελλοντικής δημοσιονομικής απόκλισης καταλήγει και η τελευταία έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής».

Στο υπουργείο Οικονομικών επικρατεί αισιοδοξία ότι δεν θα απαιτηθούν νέα μέτρα. Όπως πέρυσι υπήρξε υπεραπόδοση της τάξης του 1,4 δισ. ευρώ και φέτος εκτιμάται ότι θα υπάρξει εκ νέου υπεραπόδοση 1,4 δισ. ευρώ. Με αυτόν τον τρόπο θα επιτευχθούν οι στόχοι χωρίς νέα μέτρα και τελικά δεν θα χρειαστούν παρεμβάσεις σε φόρους, μισθούς και συντάξεις. Έτσι όσο επιτυγχάνονται στόχοι του Μεσοπρόθεσμου προγράμματος, το ελληνικό υπουργείο Οικονομικών έχει αφήσει να εννοηθεί ότι θα υπάρξει και σταδιακή μείωση της φορολογίας. Στο πλαίσιο αυτό σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Σωτήρη Νίκα, υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο μείωσης του ΕΦΚ πετρελαίου θέρμανσης, καθώς και διατήρησης του χαμηλού ΦΠΑ στην εστίαση στο 13%.

Σε ό,τι έχει να κάνει με το χρέος, η ελληνική πλευρά εκτιμά ότι το 2018 θα υποχωρήσει στο 139,1% του ΑΕΠ το 2018. Πρόβλεψη η οποία είναι αισθητά καλύτερη (περίπου κατά 14 δισ. ευρώ) από την αντίστοιχη του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (146,1% του ΑΕΠ). Διαφορά που θα τεθεί επί τάπητος στη σχετική συζήτηση που θα ξεκινήσει στα τέλη καλοκαιριού.

Φωτογραφία: Eurokinissi

Keywords
Τυχαία Θέματα