Μουζάλας: Η Ελλάδα ενδέχεται να περάσει «δύσκολες ώρες» – «Καβγάς» με την Αυστριακή υπουργό και νέες προκλήσεις, αποστάσεις κρατά το Βερολίνο

Η Αθήνα έχει εκπονήσει σχέδιο έκτακτης ανάγκης το οποίο έχει κατατεθεί στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και στην Ολλανδική Προεδρία της Ε.Ε., ανέφερε ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών αρμόδιος για θέματα Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας, μετά το τέλος του Συμβουλίου των υπουργών Εσωτερικών της Ε.Ε..

Όπως συμπλήρωσε, η Ελλάδα ενδέχεται να περάσει τις επόμενες ημέρες «δύσκολες ώρες», σημείωσε ωστόσο ότι «θα τα

καταφέρουμε».

Ο κ. Μουζάλας υπογράμμισε ότι η Αθήνα δεν ζήτησε σήμερα ανθρωπιστική βοήθεια από την Ευρώπη.

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης ο υπουργός τόνισε ότι η στάση της Αυστρίας είναι μονομερής, δεν είναι φιλική και παραβιάζει παλαιότερες αποφάσεις των Συνόδων Κορυφής της Ε.Ε.

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι η στάση της Αυστρίας βλάπτει την Ελλάδα, αφαιρώντας της τον χρόνο που χρειάζεται για να προετοιμαστεί και συγχρόνως βλάπτει την Ε.Ε. γιατί προβάλει εθνικές μονομερείς λύσεις σε συνδυασμό με άλλα κράτη (Βίσεγκραντ) και κράτη που δεν είναι μέλη της Ε.Ε.

Ο κ. Μουζάλας αρνήθηκε ότι υπήρξε «ηλεκτρισμένη ατμόσφαιρα» κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης και έκανε λόγο για φιλικό κλίμα, καθώς, όπως είπε, εκφράστηκε η αντίθεση στις μονομερείς ενέργειες από την πλειοψηφία των χωρών. Σημείωσε, ωστόσο, ότι υπήρξε μικρή ένταση με δεδομένες τις διαφορές απόψεων Αθήνας και Βιέννης επί του θέματος.

Δήλωσε επίσης ικανοποιημένος από την πολιτική στήριξη που έλαβε από τις περισσότερες χώρες μέλη στις αιτιάσεις της Ελλάδας κατά της πολιτικής της Αυστρίας και ειδικότερα, κατά της πρωτοβουλίας της να συγκαλέσει στη Βιέννη μίνι σύσκεψη για το προσφυγικό.

Τραβάει το σχοινί η Αυστρία: «Εάν η Ελλάδα δεν μπορεί, ας φύγει από τη Σένγκεν»!

Η ένταση κορυφώθηκε όταν η Αυστριακή υπουργός Εσωτερικών έδωσε συνέχεια στη διαμάχη Ελλάδας-Αυστρίας.

«Εάν η Ελλάδα δεν μπορεί να προστατεύσει τα σύνορά της, θα πρέπει να τεθεί το ερώτημα για το εάν αυτή μπορεί να συνεχίσει να είναι εξωτερικό σύνορο της Σένγκεν», δήλωσε η Γιοχάνα Μικλ-Λάιτνερ, υποστηρίζοντας μάλιστα ότι ο κ. Μουζάλας ήταν αυτός που είπε στους συναδέλφους του ότι η Ελλάδα αδυνατεί να προστατεύσει τα εξωτερικά σύνορά της!

«Εάν η Ελλάδα δεν μπορεί να το κάνει, τότε μάς προσφέρει το καλύτερο επιχείρημα, γιατί πρέπει να δράσουν άλλοι», ανέφερε χαρακτηριστικά η Μικλ-Λάιτνερ, η οποία εκτίμησε ότι η απόφαση της «Διάσκεψης της Βιέννης» για το κλείσιμο των συνόρων των Σκοπίων ήταν ορθή, προκειμένου να ανακοπούν οι μεταναστευτικές ροές.

Αποστάσεις κρατά το Βερολίνο

Η ανάκληση της Έλληνίδας πρέσβεως στην Αυστρία είναι υπόθεση των δύο χωρών, σύμφωνα με τον Γερμανό υπουργό Εσωτερικών ο οποίος σε συνέντευξη που παραχώρησε την Πέμπτη στην Deutsche Welle, τόνισε την ανάγκη μιας ευρωπαϊκής λύσης στο προσφυγικό.

Κι όμως, ερωτηθείς από την Deutsche Welle σχετικά με την ανάκληση στην Αθήνα της Χρυσούλας Αλειφέρη, Ελληνίδας πρέσβεως στην Αυστρία, για τη μη συμμετοχή της χώρας στη Διάσκεψη των Δυτικών Βαλκανίων και το μερικό κλείσιμο των συνόρων στο βαλκανικό διάδρομο, ο Τόμας ντε Μεζιέρ περιορίστηκε να πει: «Δεν θα ήθελα να εκφραστώ επί του θέματος, πρόκειται για μια ελληνική και αυστριακή απόφαση. Αλλά πιστεύω ότι θα πρέπει να επικεντρωθούμε στην εξεύρεση λύσης».

Όπως αναφέρεται στο σχετικό δημοσίευμα, οι χώρες της ΕΕ είναι μακριά από το να βρουν κοινό παρονομαστή στη διαχείριση της προσφυγικής κρίσης και όπως σημειώνεtai, αυτό έγινε σαφές έπειτα και από τη σημερινή σύνοδο των υπουργών Εσωτερικών των 28, στην οποία συμμετείχαν και χώρες του λεγόμενου βαλκανικού διαδρόμου καθώς και η Τουρκία.

«Στόχος όλων, τουλάχιστον θεωρητικά, είναι η ευρωπαϊκή λύση του προβλήματος, ωστόσο οι διαφορές ανάμεσα στους εταίρους είναι πολλές και βαθιές», γράφει η DW.

Την ίδια ώρα και απαντώντας σε ερώτηση αναφορικά με το ποια στάση προτίθεται να κρατήσει η Γερμανία σε περίπτωση που η κατάσταση στο «μέτωπο» της προσφυγικής κρίσης δεν βελτιωθεί μέσα στο επόμενο διάστημα καθώς και σχετικά με το εάν η γερμανική κυβέρνηση σκέφτεται να εξετάσει το ενδεχόμενο να εντείνει τους συνοριακούς ελέγχους στα σύνορά της με την Αυστρία, ο Γερμανός ΥΠΕΣ εμφανίστηκε αισιόδοξος.

«Εργαζόμαστε με στόχο τη μείωση του αριθμού των προσφύγων, κυρίως στα σύνορα Τουρκίας και Ελλάδας. Αυτό έχει για την ώρα χρονική αλλά και ουσιαστική προτεραιότητα. Πιστεύουμε ότι θα τα καταφέρουμε. Αυτόν τον σκοπό θα χρηματοδοτήσουμε. Εάν αυτό αποτύχει, τότε είμαι κι εγώ υπέρ της λήψης συντονισμένων μέτρων σε ευρωπαϊκό επίπεδο», είπε.

Μάλιστα, επανέλαβε ότι το γερμανικό υπουργείο Εσωτερικών δεν εξετάζει προς το παρόν μέτρα ενίσχυσης των ελέγχων στα γερμανοαυστριακά σύνορα, συμπληρώνοντας εντούτοις ότι «είμαστε προετοιμασμένοι να λάβουμε διάφορα μέτρα». Ωστόσο, στη συνέχεια ο Τόμας ντε Μεζιέρ αρνήθηκε εμφατικά να δώσει συγκεκριμένα παραδείγματα.

Τέλος, σε ερώτηση σχετικά με το τι πρέπει να γίνει σε επίπεδο αριθμών μέχρι τη Σύνοδο Κορυφής της 7ης Μαρτίου στην οποία θα συμμετάσχει και η Τουρκία, δήλωσε χαρακτηριστικά: «Κατά τις τελευταίες εβδομάδες είχαμε πολύ διαφορετικά αριθμητικά δεδομένα (σχετικά με την άφιξη προσφύγων και μεταναστών στην Ευρώπη), από μικρούς αριθμούς μέχρι 4.000».

«Εν πολλοίς τα δεδομένα αυτά οφείλονται στις καιρικές συνθήκες», πρόσθεσε ο Γερμανός υπουργός, δίνοντας έμφαση στην παρουσία των νατοϊκών δυνάμεων στο Αιγαίο, κάτι που αναμένεται να προσδώσει περισσότερη «διαφάνεια ως προς το τι ακριβώς συμβαίνει στις ακτές».

Όπως σημείωσε ο Τόμας ντε Μεζιέρ «βοηθάμε, με το ΝΑΤΟ, με διμερείς ενέργειες, ώστε η Τουρκία να λάβει τα αναγκαία μέτρα. Αυτό σημαίνει ότι χρειαζόμαστε περισσότερες μέρες προκειμένου τα μέτρα που θα λάβει η Τουρκία να επιφέρουν μια ορατή μείωση των αριθμών».

Κλείνοντας, ο Γερμανός υπουργός δήλωσε ότι παραμένει αισιόδοξος για την επίτευξη αυτών των στόχων.

The post Μουζάλας: Η Ελλάδα ενδέχεται να περάσει «δύσκολες ώρες» – «Καβγάς» με την Αυστριακή υπουργό και νέες προκλήσεις, αποστάσεις κρατά το Βερολίνο appeared first on KoolNews.

Keywords
Τυχαία Θέματα