Μετά τον μήνα του μέλιτος, τα πρώτα εσωκομματικά γαλάζια σύννεφα ενόψει συνεδρίου

07:47 8/4/2016 - Πηγή: KoolNews

Μπορεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης να απουσιάζει για τις επόμενες μέρες στις ΗΠΑ, προκειμένου να συμμετάσχει ως τελετάρχης στην παρέλαση των ομογενών και να συναντηθεί με παράγοντες της ομογένειας, πλην όμως στη ΝΔ, με το βλέμμα στραμμένο στο συνέδριο, οι παρασκηνιακές ζυμώσεις, οι εντάσεις και τα «τζαρτζαρίσματα» δίνουν και παίρνουν, μιας και, παρά τα προεδρικά κελεύσματα για ανανέωση στην πράξη, οι σκληρές κομματικές λογικές δείχνουν πως παραμένουν ανθεκτικές στο χρόνο.

Του Γιώργου Ευγενίδη

Οι εκλογές

για την ανάδειξη συνέδρων και προέδρων των Τοπικών Επιτροπών της προηγούμενης Κυριακής, παρά την υψηλότατη συμμετοχή για μια τέτοια διαδικασία (περίπου 130.000 μέλη της ΝΔ ψήφισαν), ανέδειξαν πως οι παλιοκομματικές λογικές δεν δύνανται να εξαφανιστούν από ένα παραδοσιακό κόμμα εντός δύο μηνών, παρά το όποιο θετικό vibe μπορεί να έχει δημιουργήσει η εκλογή ενός προέδρου που δεν έχει άμεση εμπλοκή με τέτοιου είδους διαδικασίες, όπως ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Οι γραμμές, λοιπόν, λειτούργησαν, όπως και σε άλλες περιπτώσεις. Η προεδρική πτέρυγα είχε ούτως ή άλλως μεγάλο ενδιαφέρον, ειδικά για το ζήτημα των συνέδρων, μιας και θα κληθούν να ψηφίσουν σημαντικές καταστατικές τομές που θα εισηγηθεί σε λίγες ημέρες η αρμόδια επιτροπή. Υπό αυτό το πρίσμα, το ζήτημα των συνεδριακών πλειοψηφιών είναι αρκετά κρίσιμο, με έμπειρα γαλάζια στελέχη να εκτιμούν πως εν τέλει ο κ. Μητσοτάκης δεν θα έχει πρόβλημα νομιμοποίησης των επιλογών του. Κρίσιμο ρόλο διαδραμάτισαν συνεργάτες του κ. Μητσοτάκη, όπως ο πολύπειρος αυτοδιοικητικός και νυν γραμματέας Οργανωτικού της ΝΔ, Βασίλης Σπανάκης, ενώ και ο «αόρατος» εξ απορρήτων του κ. Μητσοτάκη, Θανάσης Νέζης, επέβλεπε την όλη διαδικασία. Πάντως, αρμόδιες γαλάζιες πηγές εξηγούσαν πως, παρά το γεγονός ότι ο κ. Μητσοτάκης πήγε να ψηφίσει και ήθελε ο κόσμος να συμμετάσχει στη διαδικασία, ο ίδιος ουδέποτε έδωσε κατευθυντήριες γραμμές για πρόσωπα.

Φυσικά, εκτιμάται πως πλέον έχει διαμορφωθεί μια ισχυρή προεδρική πλειοψηφία σε επίπεδο κομματικού μηχανισμού. Κερδισμένος έχει βγει και ο Άδωνις Γεωργιάδης, μιας και πολλά στελέχη της επιρροής του αναδείχθηκαν σε καίριες θέσεις ή πλασαρίστηκαν καλά για σύνεδροι, ενώ και ο Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης ενίσχυσε την επιρροή του. Στο παιχνίδι μπήκαν και πολύπειρα στις εκλογικές μάχες γραφεία, όπως της Ντόρας Μπακογιάννη, ενώ και στην περιφέρεια έγινε σημαντική κινητοποίηση. Ενδιαφέρουσα περίπτωση είναι η Μακεδονία, όπου ο απερχόμενος γραμματέας της Π.Ε. της ΝΔ Ανδρέας Παπαμιμίκος κινήθηκε αυτόνομα σε σχέση με την προεδρική πλειοψηφία και συνέβαλε, ώστε να εκλεγούν άνθρωποι που θεωρούνται «δικοί του», προκαλώντας έτσι πονοκέφαλο στους «μητσοτακικούς» του Βορρά. Τέλος, «καραμανλικοί» και «σαμαρικοί» κράτησαν άμυνες και διατήρησαν καίριες θέσεις στο γαλάζιο εσωκομματικό στερέωμα.

Έτσι, παρά τη μεγάλη συμμετοχή της γαλάζιας βάσης, πολύπειρα περί τα κομματικά γαλάζια στελέχη παρατηρούσαν, σε συζητήσεις τους με το KoolNews.gr, πως οι μηχανισμοί ήταν παρόντες και εν πολλοίς ήλεγξαν την εσωκομματική διαδικασία κατά το δοκούν. Είναι άλλωστε πλείστα όσα τα παραδείγματα ανά επικράτεια, όπου η διαδικασία που ακολουθήθηκε ήταν προβληματική, γνωστά τοπικά στελέχη έδιναν καθαρά γραμμή υπέρ κάποιων, ενώ ενίοτε δεν έλειψαν και οι αντεγκλήσεις μεταξύ μελών. Αξίζει να σημειωθεί πως στο στόχαστρο πολλών έχει ήδη μπει ο Βασίλης Σπανάκης, με αρκετούς να «γκρινιάζουν» για τη στάση που κράτησε. Σε γενικές γραμμές, πάντως, η διαδικασία κύλησε ήπια, αν και σε πολλούς έμεινε η αίσθηση πως, παρά τις εξαγγελίες, η εικόνα θύμιζε κάτι από τα παλιά.

«Τρέχουν» για την προετοιμασία του συνεδρίου

Με το γαλάζιο συνέδριο να πλησιάζει πλέον (θα γίνει στις 22-24 Απριλίου), οι προετοιμασίες έχουν μπει στην τελική ευθεία. Βρέθηκε ο χώρος (Metropolitan Expo, στον χώρο του αεροδρομίου) αντί για το κλειστό του Ελληνικού που είχε κλειστεί αρχικά, όμως δεν διέθετε πιστοποιητικό πυρασφάλειας, με αρκετά μέλη της ΝΔ όμως να γκρινιάζουν για το ότι το εν λόγω συνεδριακό κέντρο βρίσκεται σε μεγάλη απόσταση από το κέντρο της πόλης και δεν είναι καν εύκολα προσβάσιμο από το μετρό. Γι’ αυτό, εκτιμάται πως ίσως υπάρξει κάποια πρόβλεψη για λεωφορεία που θα μεταφέρουν τον κόσμο από και προς το συνεδριακό κέντρο.

Κατά τα φαινόμενα, το πρόγραμμα θα εκταθεί σε τρεις ημέρες. Τη δεύτερη θα γίνουν θεματικές εκδηλώσεις από τις γραμματείες, οι λεπτομέρειες των οποίων δεν έχουν φιξαριστεί ακόμη, ενώ την τρίτη μέρα η γραμματεία Στρατηγικού Σχεδιασμού θα οργανώσει δύο μεγάλες θεματικές συζητήσεις, με δυνατά πάνελ. Ένα καίριο ζήτημα επίσης είναι ποιοι ξένοι θα δώσουν το «παρών» στο γαλάζιο συνέδριο, όταν στο πολύ μικρότερο του Ποταμιού είχαν έρθει τόσο ο Γκι Φερχόφσταντ όσο και ο Τζιάνι Πιτέλα. Μέχρι στιγμής, προσκλήσεις έχουν αποσταλεί τόσο στο γραφείο του προέδρου της Κομισιόν Ζαν-Κλωντ Γιούνκερ όσο και στον Αντόνιο Λόπεζ Ιστουρίθ, τον γενικό γραμματέα του ΕΛΚ. Οριστικά όμως στη ΝΔ δεν γνωρίζουν ποιος ξένος προσκεκλημένος θα δώσει το παρών και ίσως συμμετάσχει και σε κάποιο πάνελ συζήτησης.

The post Μετά τον μήνα του μέλιτος, τα πρώτα εσωκομματικά γαλάζια σύννεφα ενόψει συνεδρίου appeared first on KoolNews.

Keywords
Τυχαία Θέματα