Μεσαιωνικό χωριό στην Ιταλία έβγαλε φιρμάνι για τους ηλικιωμένους: Απαγορεύεται ο θάνατος!

Στο μικρό μεσαιωνικό χωριό Σέλια της Καλαβρίας ο πληθυσμός όλο και μειώνεται, καθώς οι νέοι το εγκαταλείπουν για τις πόλεις. Από τους 1000 κατοίκους στις αρχές της χιλιετίας έχουν απομείνει πλέον περίπου οι μισοί, στην πλειονότητά τους ηλικιωμένοι. Ο κίνδυνος ερήμωσης στο απώτερο μέλλον είναι ορατός και για αυτό οι αρχές του χωριού αποφάσισαν να λάβουν έκτακτα μέτρα.

Η απόφαση που εκδόθηκε «διατάσσει» ουσιαστικά τους κατοίκους να παραμείνουν υγιείς για όσο περισσότερο μπορούν!

«Τα μισά σπίτια περίπου παραμένουν άδεια. Γενικώς η ανθρώπινη ζωή είναι ανεκτίμητη,

αλλά εδώ έχει και μεγάλη κοινωνική αξία, καθώς κάθε ένας που πεθαίνει μας φέρνει πιο κοντά στην εξαφάνιση του ίδιου του χωριού», λέει ο δήμαρχος Νταβίντε Τζικινέλα, που αποφάσισε να αναλάβει δράση: Γιατρός και ο ίδιος στο επάγγελμα, εξέδωσε διάταγμα που προτρέπει τους κατοίκους να προσέχουν την υγεία τους, με τακτικά τσεκ - απ και συχνές επισκέψεις στους γιατρούς του χωριού.

Δεν έμεινε όμως μόνο στην διαταγή, αλλά φρόντισε να δώσει κίνητρα στους πολίτες του για να την ακολουθήσουν. Παρότι η Καλαβρία είναι μια από τις πιο φτωχές περιφέρειες της Ιταλίας, με τις σημαντικές περικοπές τα τελευταία χρόνια να έχουν πλήξει σφοδρά τον τομέα της Υγείας, ο Τζικινέλα κατόρθωσε να βρει κονδύλια και να μεταμορφώσει ένα παλιό εγκαταλελειμμένο πια σχολείο σε κλινική.

Ο δήμαρχος του χωριού Νταβίντε Τζικινέλα

Έτσι οι ηλικιωμένοι της Σέλια –τα 2/3 του πληθυσμού είναι άνω των 60 ετών- δεν χρειάζεται να κάνουν ολόκληρο ταξίδι ως την γειτονική πόλη για να εξεταστούν, ενώ δεν αφήνουν την κατάσταση να φτάσει στο απροχώρητο πριν δουν γιατρό. Τα ραντεβού στην κλινική είναι δωρεάν για τους φτωχότερους και έναντι ελάχιστου αντιτίμου για τους υπολοίπους, ενώ ο δήμαρχος θέσπισε και... φορολογικά κίνητρα για τους πολίτες: Όσοι δεν έχουν κάνει το ετήσιο τσεκ απ τους, θα πληρώνουν 30 ευρώ παραπάνω, ενώ οι επιμελείς ιατρικά κάτοικοι θα απαλλάσσονται από τον φόρο.

Ένα μήνα μετά την έκδοση του διατάγματος, 100 κάτοικοι της Σέλια είχαν ήδη υποβληθεί στο τσεκ απ, ενώ μέχρι σήμερα, περισσότεροι από τους μισούς έχουν σπεύσει στο ραντεβού τους.

Και τουριστικό θέρετρο;

Ο πολυμήχανος δήμαρχος ωστόσο δεν αρκείται στη… συντήρηση των υπαρχόντων κατοίκων. Είναι αποφασισμένος να προσελκύσει νέους, καθώς και τουρίστες στην περιοχή, με τη βοήθεια κονδυλίου ύψους 1,5 εκατ. ευρώ από την Ε.Ε.

Σε ένα παλιό αγρόκτημα χοίρων στην κορυφή του λόφου χτίζει ένα ολοκληρωμένο πάρκο περιπέτειας, με zipline (εναέρια κατάβαση σε σύρμα με τροχαλία), αιωρούμενες γέφυρες θιβετιανού τύπου, έναν πύργο καταδύσεων και ένα τεράστιο χώρο αναψυχής για άτομα με ειδικές ανάγκες.

Το εγκαταλελειμμένο νηπιαγωγείο έχει μεταμορφωθεί σε youth hostel και οι κρατήσεις για δίκλινα δωμάτια με πρωινό είναι ήδη διαθέσιμες ενόψει της άνοιξης, με την ελπίδα ότι το χωριό -που περίπου 20 χιλιόμετρα από τη θάλασσα- θα προσελκύσει νέους επισκέπτες.

Η μάχη έναντι στη λήθη βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη στο Σέλια. Ήδη, πολλά υποβαθμισμένα σπίτια, στους πρόποδες του βυζαντινού κάστρου του χωριού, έχουν ανακαινιστεί από ιδιώτες επενδυτές με προέλευση το βορά

«Θέλουμε να μετατρέψουμε ένα μέρος όπου περνάς το χρόνο σου περιμένοντας τα… φαντάσματα σε ένα κέντρο περιπετειώδους άθλησης και έκκρισης αδρεναλίνης», αποτιμά το φιλόδοξο σχέδιο του ο Τζικινέλα, που λέγε-λέγε μας έχει σχεδόν πείσει να γνωρίσουμε τη μαγεία του zipline στη δική του γειτονιά…

The post Μεσαιωνικό χωριό στην Ιταλία έβγαλε φιρμάνι για τους ηλικιωμένους: Απαγορεύεται ο θάνατος! appeared first on KoolNews.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Μεσαιωνικό, Ιταλία, Απαγορεύεται,mesaioniko, italia, apagorevetai