Με πακέτο νέων φόρων πάει ο Ευκλείδης στην διαπραγμάτευση

15:48 6/4/2016 - Πηγή: KoolNews

Με το σακίδιο γεμάτο φορολογικές προτάσεις πάει στο σημερινό ραντεβού με τους εκπροσώπους των δανειστών ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος.

Στο νέο γύρο των διαπραγματεύσεων η ελληνική πλευρά προσέρχεται με έναν μακρύ κατάλογο πρόσθετων φόρων, καθώς μόνο ένα μικρό μέρος του κενού των 1,8 δισ. ευρώ σχεδιάζεται να κλείσει με μείωση δημοσίων δαπανών. Η «βελτιωμένη» πρόταση του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης περιλαμβάνει μια σειρά αυξήσεων στους έμμεσους φόρους ώστε να καλυφθεί η «τρύπα» και να ολοκληρωθεί έστω και αιματηρά η αξιολόγηση.

Σύμφωνα

με ασφαλείς πληροφορίες από πηγές του ΥΠ.ΟΙΚ. τα κυριότερα μέτρα που ο Ευκλείδης Τσακαλώτος θα προτείνει στους θεσμούς είναι:

1) Αύξηση των Ειδικών Φόρων Κατανάλωσης (ΕΦΚ) στα καύσιμα.
2) Ριζικές αλλαγές στη φορολογία των Ι.Χ. αυτοκινήτων (τέλη κυκλοφορίας, τέλη ταξινόμησης κ.λπ.).
3) Αύξηση των ειδικών φόρων κατανάλωσης στα τσιγάρα και στα προϊόντα καπνού.
4) Αύξηση του τέλους κινητής τηλεφωνίας.
5) Επιβολή τέλους στη συνδρομητική τηλεόραση.
6) Αντικατάσταση του ειδικού τέλους στα παιχνίδια του ΟΠΑΠ με ισοδύναμα μέτρο που πιθανόν να αφορά το σύνολο της στοιχηματικής αγοράς.

Παράλληλα, η κυβέρνηση θα προτείνει, παρά τις σφοδρές αντιδράσεις του υπουργού Εθνικής Άμυνας, μείωση των αμυντικών δαπανών κατά 400 εκατ. ευρώ αλλά και παράταση του κανόνα «μία πρόσληψη για κάθε 5 αποχωρήσεις» στο Δημόσιο για τουλάχιστον έως το 2018.

Με όλα αυτά που η ελληνική πλευρά εμφανίζεται διατεθειμένη να προσφέρει, η κυβέρνηση ευελπιστεί να καμφθούν οι ενστάσεις των δανειστών και να ανοίξει ο δρόμος για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης. Από πλευράς Μαξίμου εκτιμάται πως πρωταρχικός σκοπός είναι να μην οδηγηθεί η οικονομία της χώρας σε ένα νέο καθεστώς ασφυξίας και τα σκληρά και επώδυνα μέτρα να ισοφαριστούν αμέσως μετά το Πάσχα με το άνοιγμα του αναπτυξιακού πλάνου της κυβέρνησης στο οποίο έχουν δώσει ιδιαίτερη έμφαση τόσο ο Γ. Δραγασάκης όσο και ο Γ. Σταθάκης.

The post Με πακέτο νέων φόρων πάει ο Ευκλείδης στην διαπραγμάτευση appeared first on KoolNews.

Keywords
Τυχαία Θέματα