Με μια μελέτη που θα ήταν χρησιμότατη στην Ελλάδα πήρε το Νόμπελ Οικονομίας ο Σκωτσέζος Άνγκους Ντίτον

Η ανισότητα, η φτώχεια και οι τρόποι περιορισμού αυτών με ταυτόχρονη αύξηση της ευημερίας ήταν το αντικείμενο μελέτης, το οποίο χάρισε στον Σκωτσέζο οικονομολόγο Άνγκους Ντίτον το Νόμπελ Οικονομίας για το 2015.

Ο 69χρονος καθηγητής, ο οποίος γεννήθηκε στο Εδιμβούργο και διδάσκει στο πανεπιστήμιο του Πρίνστον, βραβεύθηκε συγκεκριμένα «για την ανάλυσή του για την κατανάλωση, τη φτώχεια και την ευημερία», όπως ανακοίνωσε τη Δευτέρα η Σουηδική Βασιλική Ακαδημία των Επιστημών. Δεν ακούγεται καθόλου κακή ιδέα να ζητήσει ο Ευκλείδης Τσακαλώτος ένα… χεράκι βοήθεια για

το πώς θα μπορούσαν να χρησιμεύσουν τα ευρήματά του στην ελληνική οικονομία.

Οι έρευνες του Ντίτον επικεντρώθηκαν στην καταναλωτική συμπεριφορά και ειδικότερα εκείνη των φτωχών και σύμφωνα με την ανακοίνωση της Σουηδικής Ακαδημίας, το έργο του είχε σημαντική επίδραση στην χάραξη της πολιτικής, βοηθώντας για παράδειγμα στο να καθοριστεί το ποιες κοινωνικές ομάδες επηρεάζονται από την αύξηση του φόρου προστιθέμενης αξίας στα τρόφιμα.

Ο Ντίτον, ο οποίος θεωρείται ένας από τους κορυφαίους μικρο-οικονομολόγους, αναδείχτηκε πρωτοπόρος στη χρήση στοιχείων από έρευνες σε νοικοκυριά ανεπτυγμένων χωρών, ιδιαίτερα στοιχείων για την κατανάλωση, προκειμένου να αποτυπωθούν τα επίπεδα διαβίωσης και η φτώχεια.

Ο διαπρέπων οικονομολόγος έθεσε τρία βασικά ερωτήματα: πώς οι καταναλωτές κατανέμουν τις δαπάνες τους, τι καταναλώνεται και αποταμιεύεται σε μια κοινωνία και τέλος πώς μπορεί να μετρηθεί η προσωπική ευημερία.

Αυτές οι ερωτήσεις τον οδήγησαν σε μια εις βάθος ανάλυση «προβλημάτων όπως η σχέση ανάμεσα στο εισόδημα και την ποσότητα των θερμίδων που καταναλώνονται, καθώς και η έκταση των διακρίσεων μεταξύ των φύλων μέσα στην οικογένεια».

«Για να σχεδιάσουμε μια οικονομική πολιτική που να προωθεί την ευημερία και να μειώνει τη φτώχεια, πρέπει πρώτα να κατανοήσουμε τις προσωπικές επιλογές κατανάλωσης. Ο Ανγκους Ντίτον συνέβαλε σε αυτό περισσότερο από οποιονδήποτε άλλον», ανέφερε η Σουηδική Ακαδημία ανακοινώνοντας το βραβείο, που συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο 8 εκατ. σουηδικών κορωνών (978.000 δολαρίων).

«Αναπόφευκτη επίπτωση το προσφυγικό»

Μιλώντας πριν από λίγο καιρό στον Guardian αναφορικά στην προσφυγική κρίση ο Ντίτον είχε πει ότι «αυτό που βλέπουμε σήμερα είναι το αποτέλεσμα 100 χρόνων άνισης ανάπτυξης στον πλούσιο κόσμο που έχει αφήσει πολλούς πίσω. Αυτοί οι άνθρωποι που έχουν μείνει πίσω επιζητούν καλύτερη ζωή και αυτό ασκεί μεγάλες πιέσεις στα σύνορα των δύο κόσμων, μεταξύ των πλούσιων και των φτωχών τμημάτων του πλανήτη».

Λύση στο προσφυγικό πρόβλημα, είχε πει ο νομπελίστας πλέον οικονομολόγος, θα ήταν η προσπάθεια να περιοριστεί η φτώχεια. Βραχυπρόθεσμα θα βοηθούσε η επαναφορά της πολιτικής σταθερότητας στις εμπόλεμες περιοχές.

Με τις μελέτες του ο Άνγκους έχει κρούσει το καμπανάκι για την αύξηση της φτώχειας παγκοσμίως, επισημαίνοντας στον δυτικό κόσμο τα τεράστια προβλήματα που αντιμετωπίζουν εκατομμύρια άνθρωποι στον πλανήτη.

The post Με μια μελέτη που θα ήταν χρησιμότατη στην Ελλάδα πήρε το Νόμπελ Οικονομίας ο Σκωτσέζος Άνγκους Ντίτον appeared first on KoolNews.

Keywords
Τυχαία Θέματα