Ματώνουν οι φορολογούμενοι – Επταπλασιάστηκαν οι φόροι μόνο τα τελευταία πέντε χρόνια

Κάποτε ήταν η καλύτερη επένδυση και γινόταν σε μεγάλο βαθμό στην Ελλάδα. Σήμερα αποτελεί την χειρότερη συγκυρία για τον Έλληνα φορολογούμενο και σίγουρα μπορεί να τον φέρει σε μια τραγική οικονομική κατάσταση. Το 2014, το υπουργείο Οικονομικών θα βεβαιώσει φόρους ύψους 3,6 δισ. ευρώ στους φορολογούμενους , όταν το 2009 οι φόροι στην περιουσία δεν ξεπερνούσαν τα 526 εκατ.ευρώ.

Δηλαδή, οι φόροι

στην ακίνητη περιουσία αυξήθηκαν σε πέντε χρόνια κατά 684,4%. Ενδεικτικά είναι τα στοιχεία του υπουργείο Οικονομικών, που δείχνουν τις τεράστιες επιβαρύνσεις των ακινήτων τα τελευταία χρόνια:

Το 2009 καταβλήθηκαν 526 εκατ. ευρώΤο 2010 εισπράχθηκαν 487εκατ. ευρώΤο 2011 οι εισπράξεις ανήλθαν σε 1,17 δισ. ευρώΤο 2012 οι εισπράξεις εκτοξεύθηκαν στα 2,75 δισ. ευρώΤο 2013 υπολογίζεται να εισπραχθούν 2.75 δις. ευρώΤο 2014 εκτιμάται ότι θα εισέλθουν στον κρατικό κορβανά 2,9 δισ. ευρώ

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Καθημερινή, σημειώνεται ότι το ποσό που θα κληθούν να πληρώσουν οι ιδιοκτήτες ακινήτων το 2014με την εφαρμογή του Ενιαίου Φόρου Ακινήτων ανέρχεται στο ποσό των 3,6 δις. Ευρώ. Ωστόσο, εκτιμάται ότι περίπου 700 εκατ. ευρώ δεν θα καταβληθούν από τους φορολογούμενους λόγω της αδυναμίας τους να πληρώσουν το φόρο, με αποτέλεσμα στα κρατικά ταμεία να μπουν περίπου 2,9 ευρώ. Σύμφωνα με το νόμο, ο ενιαίος φόρος ακινήτων που θα εφαρμοστεί το 2014 θα αντικατασταθεί το ειδικό τέλος ακινήτων που πληρώνεται μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ, καθώς και τον ΦΑΟ. Επί της ουσίας ένας έκτακτος φόρος που επιβλήθηκε το 2011 προκειμένου να καλυφθούν οι «μαύρες τρύπες» του προϋπολογισμού γίνεται μόνιμος.

Ο νέος φόρος θα επιβάλλεται από 1η του έτους χωρίς αφορολόγητο σε όλα τα ακίνητα, στα εντός σχεδίου οικόπεδα και στα εκτός σχεδίου εκτάσεις γης.

Συγκεκριμένα με το νέο έτος θα φορολογούνται:

Διαμερίσματα, μονοκατοικίες, εξοχικές κατοικίες, οικόπεδα, κτήρια βιοτεχνιών, επαγγελματική στέγη, παντός είδους αποπερατωμένα κτίσματα που δεν ηλεκτροδοτούνται, ημιτελείς οικοδομές με ή χωρίς εργοταξιακό ρεύμα.Καλλιεργούμενα χωράφια και δενδροκαλλιέργειες που ανήκουν σε κατά κύριο επάγγελμα αγρότες, καλλιεργήσιμες εκτάσεις που ανήκουν σε μη κατά κύριο επάγγελμα αγρότες, εκτάσεις γης στις οποίες έχουν εγκατασταθεί φωτοβολταϊκά συστήματα, βοσκότοποι, δασικές εκτάσεις και λοιποί υπαίθριοι χώροι.Θέσεις στάθμευσης, πιλοτές αποθήκες και λοιποί βοηθητικοί χώροι, πισίνες σε κοινόχρηστους χώρους ακινήτων.Πτηνοτροφεία, κοτέτσια, γεωργικές αποθήκες, ποιμνιοστάσια (στάνες και μαντριά) καθώς και κτίσματα-βοηθητικοί χώροι των αγροτών.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Καθημερινή, όλα αυτά θα ισχύσουν από το 2014, γι' αυτό το μόνο βέβαιο είναι πως θα όσοι έχουν στην ιδιοκτησία τους ένα οποιουδήποτε τύπου ακίνητο θα πληρώσουν περισσότερα από φέτος και αυτό για δύο λόγους:

ή γιατί ορισμένα από αυτά δεν φορολογούνταν κανή γιατί αυξήθηκε ακόμη περισσότερο η φορολογία

Ακόμη είναι πολύ πιθανό οι φορολογούμενοι να κληθούν να υποβάλουν επιπλέον πληροφοριακά στοιχεία ώστε το υπουργείο Οικονομικών να μπορέσει να υπολογίσει τους φόρους. Τέλος, τα ίδια ακριβώς θα κληθούν να πληρώσουν και όσοι έχουν ακίνητα τα οποία δεν χρησιμοποιούνται και δεν τα εκμεταλλεύονται.

φωτογραφία: Eurokinissi

Κάντε like στην σελίδα μας στο Facebook και ακολουθήστε μας στο Twitter.

Keywords
Τυχαία Θέματα