Μάχη χαρακωμάτων Μαξίμου – αντιπολίτευσης για τις άδειες των καναλιών

Σε ένα πρωτοφανές γαϊτανάκι δηλώσεων κι αντεγκλήσεων με αφορμή ένα πίνακα με τις τηλεοπτικές άδειες στην Ευρώπη επιδόθηκαν κυβέρνηση και αντιπολίτευση - με τη Νέα Δημοκρατία να υποστηρίζει ότι ο Υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς προσκόμισε λάθος στοιχεία στη Βουλή, και το Νίκο Παππά να απαντά επίσης σε υψηλούς τόνους.

Όλα ξεκίνησαν όταν η ιστοσελίδα liberal.gr έφερε στο φως

έγγραφα από τις ελληνικές πρεσβείες στην Ισπανία και το Λουξεμβούργο. Οι κυβερνητικοί ισχυρισμοί ότι στην Ευρώπη σε αντίστοιχες πληθυσμιακά χώρες λειτουργούν κατά μέσο όρο 2-4 κανάλια καταρρίπτονται, σύμφωνα με τη ΝΔ από τα έγγραφα αυτά, αφού στην Ισπανία όπου η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι λειτουργούν 5 τηλεοπτικοί σταθμοί, έγγραφο της ελληνικής πρεσβείας με αποδέκτη τη Γενική Γραμματεία Επικοινωνίας, παρουσιάζει αναλυτικά τους 9 τηλεοπτικούς σταθμούς στη χώρα της Ιβηρικής.

Στην περίπτωση δε του Λουξεμβούργου, που προκρίνεται από την κυβέρνηση ως μοντέλο όπου ο Υπουργός αποφασίζει τον αριθμό των αδειών, η αλληλογραφία της ελληνικής πρεσβείας με τη Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης, αποδεικύνει ότι στη χώρα όπου ο πληθυσμός δεν ξεπερνά τους 500,000 κατοίκους, λειτουργούν 15 κανάλια, 14 εκ των οποίων είναι ιδιωτικά. Παράλληλα, δεν προβλέπει καταβολή χρηματικού τιμήματος για την αδειοδότηση.

Αντίστοιχη διάψευση στους κυβερνητικούς ισχυρισμούς προήλθε και από την Κύπρο. Βάσει του πίνακα που εξέδωσε με non paper η κυβέρνηση, στην Κύπρο λειτουργούν 4 τηλεοπτικοί σταθμοί, στοιχείο που διέψευσε μιλώντας στο mega ο Πρόεδρος του ραδιοτηλεοπτικού συμβουλίου, Νεόφυτος Επαμεινώνδας, εξηγώντας ότι στην Κύπρο η αρχή έχει αδειοδοτήσει 7 τηλεοπτικούς οργανισμούς γενικού ενδιαφέροντος. Υποστήριξε επίσης ότι το ετήσιο τέλος χρήσης συχνοτήτων για κάθε σταθμό που λειτουργεί ανέρχεται στα 51,000 ευρώ, ενώ ξεκαθάρισε ότι η αρχή δεν βάζει όριο στον αριθμό των καναλιών που λειτουργούν ελεύθερα, αντίθετα υπάρχει τεχνικό όριο που αφορά την επίγεια ψηφιακή πλατφόρμα κι αγγίζει τα 40 κανάλια!

Η Νέα Δημοκρατία έκανε λόγο για ένοχη σιωπή του Νίκου Παππά ο οποίος απάντησε ότι «η Νέα Δημοκρατία, ανοιχτά, χωρίς καμία αμηχανία και παρά τον διασυρμό της στη Βουλή, ξύνεται στην γκλίτσα του τσοπάνη. Ο καημός τους να μη γίνει διαγωνισμός είναι μεγάλος. Σε καμία περίπτωση, όμως, δεν είναι μεγαλύτερος από την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να προχωρήσει».

Στον Υπουργό Επικρατείας ανταπάντησε η ΝΔ, ζητώντας του να δώσει στη δημοσιότητα όλα τα στοιχεία όπως του εστάλησαν από τις ελληνικές πρεσβείες, “ώστε να μη διασύρεται από τις ανακοινώσεις των αξιωματούχων που καθημερινά τον διαψεύδουν, όπως σήμερα έγινε με την Κύπρο”.

Την ώρα που η κυβέρνηση προαναγγέλει ότι μετά τους τηλεοπτικούς σταθμούς σειρά έχει ο χάρτης των ραδιοφωνικών συχνοτήτων, η Ένωση Ιδιωτικών Τηλεοπτικών Σταθμών ζητά από τον Υπουργό Επικρατείας Νίκο Παππά να δώσει άμεσα επίσημα απαντήσεις για μια σειρά από ερωτήματα, ώστε "να μην γεννιούνται άλλες σκιές σχετικά με τους κυβερνητικούς σχεδιασμούς στο τηλεοπτικό τοπίο". Συγκεκριμένα ρωτά,

- Πόσες άδειες εθνικής εμβέλειας σκοπεύει η Κυβέρνηση να δώσει συνολικά;

- Σκοπεύει να δώσει στη συνέχεια άδειες θεματικού περιεχομένου εθνικής εμβέλειας - και πότε;

- Αντίστοιχα, πόσες άδειες και τι κατηγοριών θα δημοπρατηθούν (και πότε;) ανά περιφέρεια;

- Πώς μπορεί ένας επιχειρηματίας να λάβει μέρος σε ένα πλειοδοτικό διαγωνισμό χωρίς να γνωρίζει πόσες άδειες θα δοθούν συνολικά;

The post Μάχη χαρακωμάτων Μαξίμου – αντιπολίτευσης για τις άδειες των καναλιών appeared first on KoolNews.

Keywords
Τυχαία Θέματα