Το «μεγάλο deal» του Τσίπρα – Προσφυγικό, αξιολόγηση, χρέος

«Έχουμε μπροστά μας τρεις μεγάλες προκλήσεις: την αξιολόγηση, το ζήτημα του χρέους και το προσφυγικό. Θα τα διαχειριστούμε όλα με τον πιο αποτελεσματικό και αποφασιστικό τρόπο.

Όλα τα μέτωπα θα κλείσουν – και θα κλείσουν σύντομα» έλεγε ο στην συνέντευξή του στην Αυγή της Κυριακής και χρειάστηκε μόλις ένα εικοσιτετράωρο μετά την δημοσίευσή της ώστε να αρχίζει να αποσαφηνίζεται τι ακριβώς εννοούσε ο πρωθυπουργός.

Γράφει ο Δημήτρης Ελευθερόπουλος

Την ώρα που η Ευρώπη και ειδικότερα η Γερμανία βρίσκονται αντιμέτωπες με μια κρίση πολύ μεγαλύτερη και πολύ πιο επικίνδυνη από

αυτήν του «χρέους» και προσωποποιείται στα εκατομμύρια των προσφύγων που είτε πέρασαν είτε θα προσπαθήσουν να περάσουν τα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ, το νέο πολιτικο-οικονομικό τοπίο που έχει πλέον διαμορφωθεί έχει δημιουργήσει κάποιους ανέλπιστους συμμάχους για την Ελλάδα που σπεύδει να τους εκμεταλλευτεί.

Και αφού κόπασαν οι σειρήνες τόσο του Grexit όσο και της αποπομπής της χώρας μας από την Σένγκεν έρχεται η ίδια η Άνγκελα Μέρκελ και με συνέντευξή της στην εφημερίδα Stuttgarter Zeitung λέει με τον πιό κατηγορηματικό τρόπο πως «τα αποφασιστικής σημασίας εξωτερικά σύνορα της Σένγκεν για τη ροή των προσφύγων βρίσκονται μεταξύ της Τουρκίας και της Ελλάδας» προσθέτοντας με νόημα ότι «το να χτίσουμε στην Μακεδονία, η οποία δεν είναι καν μέλος της ΕΕ, έναν προστατευτικό φράχτη, χωρίς να λάβουμε υπόψη μας σε ποια κατάσταση έκτακτης ανάγκης θα έφερνε αυτό την Ελλάδα, δεν θα ήταν απλώς μια μη-ευρωπαϊκή συμπεριφορά, αλλά δεν θα έλυνε και τα προβλήματά μας».

Σαν να περίμενε εδώ και μέρες τα θετικά μηνύματα κάποιων ευρωπαίων εμφανίσθηκε ο πρωθυπουργός την Κυριακή, όταν με πλήρη επίγνωση των όσων υποστήριξε στην συνέντευξή του, δεν έκρυψε την αισιοδοξία του για μια θετική μεταστροφή του όλου κλίματος που έρχεται να συνδέσει τον ρόλο της Ελλάδας στην αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης με την πορεία της αξιολόγησης από πλευράς των δανειστών στο πρόγραμμα των συμφωνηθέντων μεταρρυθμίσεων που η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί να παρουσιάσει στους θεσμούς.

Δεν ήταν τυχαία, ούτε μη αναμενόμενα από πλευράς Μαξίμου τα συντονισμένα και θετικά μηνύματα στήριξης και υποστήριξης των ελληνικών θέσεων από πολλαπλές ευρωπαικές πηγές αλλά αντιθέτως χαρακτηρίζονται ως αναμενόμενα με βάση τις πρόσφατες κινήσεις και επαφές του πρωθυπουργού με κορυφαία πρόσωπα της «σκακιέρας» πάνω στην οποία παίζεται η κορυφαία παρτίδα αντιμετώπισης του προσφυγικού.

Οι δεσμεύσεις του πρωθυπουργού για το προσφυγικό έναντι των εταίρων ήταν και αρκετές αλλά και πειστικές ώστε να «ξεμπλοκάρουν» αντιρρήσεις, ενστάσεις αλλά και επικίνδυνους ελιγμούς των θεσμών ως προς την αξιολόγηση και ο Αλέξης Τσίπρας ήταν κάτι που το γνώριζε εδώ και ημέρες.

Όταν, τα βλέμματα όλων ήταν στραμμένα στα παζάρια του Ταγίπ Ερντογάν με τους ευρωπαίους, η ελληνική πλευρά αθόρυβα και μεθοδικά έκανε το δικό της μεγάλο deal με το Βερολίνο και από το οποίο ο Αλέξης Τσίπρας θεωρεί εαυτόν κερδισμένο. Το αν θα επιβεβαιωθούν η αισιοδοξία και η σιγουριά του πρωθυπουργού είναι πλέον θέμα χρόνου και πολύ σύντομα θα κριθεί τόσο ο ίδιος όσο και οι χειρισμοί του.

Αν του «βγει» πάντως, ο Αλέξης Τσίπρας θα είναι πολλαπλά κερδισμένος τόσο σε εθνικό όσο και σε πολιτικό επίπεδο αφήνοντας τους πολιτικούς του αντιπάλους παρέα με τις «σειρήνες» να ψάχνουν το νέο «σενάριο κινδύνου».

The post Το «μεγάλο deal» του Τσίπρα – Προσφυγικό, αξιολόγηση, χρέος appeared first on KoolNews.

Keywords
Τυχαία Θέματα