Κυβέρνηση χαμένη στη μετάφραση για το προσφυγικό , παρά τις βραδινές συσκέψεις στο Μαξίμου

Ακυβέρνητη πολιτεία θυμίζει κανονικά πλέον η Ελλάδα όσον αφορά τη διαχείριση του προσφυγικού, μιας και η πολυήμερη αναμονή για πρόσφυγες και μετανάστες στο ελώδες σκηνικό στα ελληνοσκοπιανά σύνορα, καθώς και ένα παραπλανητικό φυλλάδιο, σύμφωνα με το οποίο τα σύνορα είναι…ανοιχτά, οδήγησαν πολλούς πρόσφυγες και μετανάστες να αναζητήσουν εναλλακτικό πέρασμα προς την ΠΓΔΜ, με δραματικές συνέπειες.

Σε ό,τι την αφορά, η ελληνική κυβέρνηση

εξακολουθεί να παρακολουθεί αμήχανη τις εξελίξεις και επί της ουσίας να…παρακαλά τους ανθρώπους που έχουν εγκλωβιστεί στα σύνορα να μετακινηθούν προς διάφορα κέντρα φιλοξενίας, καταδικάζοντας παράλληλα την «παραπληροφόρηση από επιτήδειους». Ενδεικτική της κατάστασης είναι και η έκτακτη βραδινή σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου για το ζήτημα, με κυβερνητικούς κύκλους να σχολιάζουν πως η εξέλιξη στην Ειδομένη μπορεί να λειτουργήσει αποτρεπτικά τόσο για όσους παραμένουν εκεί όσο και για όσους μπορεί να θέλουν να έρθουν.

Του Γιώργου Ευγενίδη

Η κατάσταση στην Ειδομένη ήταν και είναι εκρηκτική. Δεν χρειάζονται μαντικές ικανότητες για να το αντιληφθεί κανείς αυτό, αλλά η ελληνική κυβέρνηση έχει περιοριστεί σε ρόλο παρατηρητή των εξελίξεων στην περιοχή. Οι ενέργειές της ήταν τόσο καθυστερημένες, όσο και αποσπασματικές. Εστάλη κλιμάκιο του ΚΕΕΛΠΝΟ στην περιοχή για να ελέγξει το ενδεχόμενο εξάπλωσης επιδημιών (δεν διαπιστώθηκε τέτοιος κίνδυνος), εστάλησαν υδροφόρες με καθαρό νερό, ενώ τον κεντρικό συντονισμό εξακολουθούν να έχουν στην περιοχή οι ΜΚΟ. Το ελληνικό κράτος όμως προέβη σε μια…καινοτομία, μοιράζοντας φυλλάδιο στους πρόσφυγες και τους μετανάστες, ζητώντας τους να συνεργαστούν με τις ελληνικές αρχές για να μεταφερθούν στις κατάλληλες δομές φιλοξενίας. Η ανταπόκριση ήταν σχεδόν μηδενική και η κυβέρνηση δεν αυστηροποίησε την προσέγγισή της, με αποτέλεσμα οι άνθρωποι να εξακολουθούν να παραμένουν στο έλεος της βροχής και του αέρα.

Και όχι μόνο αυτό, αλλά κατά τα φαινόμενα, κάποιος άλλος (άγνωστος ακόμα) ποιος επένδυσε στην ελπίδα των προσφύγων, τυπώνοντας ένα πιο πειστικό φυλλάδιο, το οποίο μοιράστηκε χέρι με χέρι, σύμφωνα με το οποίο, αν υπήρχε μεγάλη κινητοποίηση από πρόσφυγες τα σύνορα θα άνοιγαν. Κάπως έτσι, με την ελπίδα ως φάρο πορείας, εκατοντάδες απελπισμένοι άνθρωποι έφυγαν από τον καταυλισμό της Ειδομένης, αναζητώντας ένα άνοιγμα των συνόρων, όπου δεν υπήρχε φράχτης. Το σημείο βρέθηκε στο ύψος του ακριτικού χωριού Χαμηλό, όπου οι πρόσφυγες, παρά την παρουσία ισχυρών αστυνομικών δυνάμεων, πέρασαν από έναν φουσκωμένο από τα νερά της βροχής χείμαρρο. Οι ελληνικές αστυνομικές αρχές παρέμεναν απαθείας, μιας και δεν είχαν ρητή εντολή να εμποδίσουν τους πρόσφυγες να περάσουν σε σκοπιανό έδαφος. Από την άλλη, οι Σκοπιανοί συνέλαβαν αμέσως όσους πέρασαν στο έδαφός τους και ήδη ετοιμάζουν την επαναπροώθηση σε ελληνικό έδαφος, αν και αυτό αντιβαίνει στη νομοθεσία. Συν τοις άλλοις, προετοιμάζεται διπλωματική ένταση, καθώς δεν αποκλείεται οι Σκοπιανοί να ισχυριστούν πως οι ελληνικές αρχές, όχι απλά δεν εμποδίζουν, αλλά επί της ουσίας διευκολύνουν τους πρόσφυγες, προκειμένου να περάσουν από άλλο σημείο στο έδαφος της ΠΓΔΜ και να αποσυμφορήσουν τον καταυλισμό της Ειδομένης.

Το μυστήριο για την…απορούσα κυβέρνηση, πάντως, παραμένει ποιος μοίρασε αυτό το «εμπρηστικό» φυλλάδιο στον καταυλισμό της Ειδομένης που κινητοποίησε τόσους ανθρώπους, προκειμένου να αναζητήσουν εναλλακτική οδό. Κυβερνητικοί κύκλοι δεν αποκλείουν πίσω από αυτή την κίνηση να βρίσκονται οργανωμένα κυκλώματα διακινητών που θέλουν αφενός να ενθαρρύνουν τους πρόσφυγες να περάσουν τα σύνορα, αφετέρου να διατηρήσουν την εντύπωση σε όσους πρόσφυγες φτάνουν στην Ελλάδα (και άρα χρησιμοποιούν τα δουλεμπορικά κυκλώματα) πως τα σύνορα είναι ανοιχτά ή πως τέλος πάντως υπάρχει κάποια ανοιχτή δίοδος.

Χωρίς να μπορεί κανείς να αποσιωπήσει τις βαριές ευθύνες της Ευρώπης για το de facto κλείσιμο της βαλκανικής οδού και για την επίσης de facto…επιβράβευση των χωρών που καταφεύγουν σε μονομερείς ενέργειες και άρα παραβαίνουν τους κοινούς κανόνες, χωρίς να τιμωρούνται, η ελληνική κυβέρνηση εξακολουθεί να αναζητά βηματισμό για τη διαχείριση του προβλήματος, μιας και ο κυβερνητικός συντονισμός υπό τον αναπληρωτή υπουργό Άμυνας Δημήτρη Βίτσα μπορεί, ομολογουμένως, να έχει διορθώσει ορισμένα διαδικαστικά προβλήματα, πλην όμως η συνεκτική στρατηγική αναφορικά με το πώς η κυβέρνηση θα διαχειριστεί αυτόν τον μεγάλο αριθμό των ανθρώπων που εγκλωβίζονται στην Ελλάδα απουσιάζει πλήρως.

Είναι χαρακτηριστικά τα σκηνικά, τα οποία καταγράφει το KoolNews.gr, σύμφωνα με τα οποία οι πρόσφυγες αρνούνται να μεταφερθούν σε κέντρα φιλοξενίας και, ακόμα και αν επιβιβαστούν στα πούλμαν, πολλές φορές αρνούνται να κατέβουν, αν αυτά δεν τους μεταφέρουν στην Ειδομένη. Ακόμα όμως και αν παρουσιαστούν σε κάποιο κέντρο φιλοξενίας, ο ανοιχτός στις περισσότερες περιπτώσεις χαρακτήρας τους δεν τους απαγορεύει να φύγουν και είτε πεζή είτε με οποιοδήποτε άλλο μέσο να ξεκινήσουν για την Ειδομένη, με την ελπίδα πως θα περάσουν τα σύνορα. Ακόμα όμως και αμιγώς ποσοτικά να εξετάσει κανείς το ζήτημα, η καμπάνια πειθούς της κυβέρνησης με στόχο τους πρόσφυγες και τους μετανάστες της Ειδομένης δεν είχε σχεδόν κανένα αποτέλεσμα το τελευταίο τριήμερο, μιας και οι αποχωρήσεις ήταν ελάχιστες και ο αριθμός των εγκλωβισμένων παραμένει σε πολύ υψηλά και μη διαχειρίσιμα επίπεδα.
Μετά τον πανικό, έκτακτη σύσκεψη στο Μαξίμου

Έκτακτη σύσκεψη πραγματοποιήθηκε αργά το βράδυ της Δευτέρας στο Μέγαρο Μαξίμου για το προσφυγικό, στον απόηχο της μαζικής φυγής προσφύγων από τον καταυλισμό της Ειδομένης, με κατεύθυνση τα Σκόπια και ενόψει της κρίσιμης Συνόδου Κορυφής. Ο πρωθυπουργός ενημερώθηκε λεπτομερώς για την κατάσταση που επικρατεί σε ολόκληρη τη χώρα εξαιτίας του προσφυγικού, καθώς και για τις εξελίξεις στην Ειδομένη. Παράλληλα, πλέον μελετάται ακόμα και σχέδιο εκκένωσης της Ειδομένης, χωρίς όμως γίνεται χρήση βίας, αλλά με εντατικοποίηση της…κυβερνητικής πειθούς, ενώ συζητήθηκαν και τεχνικά θέματα, που αφορούν τη χρηματοδότηση και τις υποδομές για τους πρόσφυγες. Ακόμα, κυβερνητικοί κύκλοι σχολιάζουν πως η εξέλιξη της σημερινής ημέρας, με τις συλλήψεις των προσφύγων από τους Σκοπιανούς και τις επαναπροωθήσεις, μπορεί να λειτουργήσει αποτρεπτικά, καθώς όσοι περάσουν τα σύνορα είτε θα επιστρέψουν στην Ελλάδα, είτε θα μείνουν στην ΠΓΔΜ είτε θα επιστρέψουν στην Τουρκία.

Εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου, ο εκπρόσωπος του Συντονιστικού, Γιώργος Κυρίτσης χαρακτήρισε πολύ σοβαρό το σημερινό περιστατικό στην Ειδομένη και τόνισε: «Υπάρχει ένα θέμα παραπληροφόρησης των προσφύγων και των μεταναστών, το οποίο διαπιστώσαμε με την κίνηση μεγάλης ομάδας προσφύγων και μεταναστών που πέρασαν τη συνοριακή γραμμή προς την ΠΓΔΜ. Έχουμε στα χέρια μας φυλλάδια τα οποία δείχνουν ότι αυτή ήταν μια οργανωμένη κίνηση, πάρα πολύ επικίνδυνη, διότι έθεσε σε κίνδυνο τις ζωές ανθρώπων οι οποίοι πέρασαν μέσα από χείμαρρους και ποτάμια. Γνωρίζουμε ότι υπάρχουν και άλλα φυλλάδια τα οποία διανέμονται, με ψέματα που λέγονται στους πρόσφυγες και στους μετανάστες, όπως να μην μπαίνουν στα πούλμαν που διαθέτει το ελληνικό κράτος, διότι δήθεν θα συλληφθούν και θα απελαθούν στην Τουρκία. Όλα αυτά είναι ψέματα».

«Καλούμε τους πρόσφυγες και τους μετανάστες να εμπιστευθούν τις ελληνικές αρχές και να μεταφερθούν στους χώρους φιλοξενίας. Τους καλούμε να καταλάβουν ότι η κατάσταση στην Ειδομένη είναι απολύτως αδιέξοδη. Καλούμε επίσης τις εθελοντικές οργανώσεις και τους αλληλέγγυους να συνεργαστούν με τις ελληνικές αρχές στην έγκυρη και σωστή πληροφόρηση των προσφύγων και των μεταναστών, ώστε να μην πέφτουν θύματα παραπληροφόρησης από επιτήδειους», επεσήμανε ο κ. Κυρίτσης.

Στη σύσκεψη, που πραγματοποιήθηκε υπό τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, συμμετείχαν ο αναπληρωτής υπουργός Άμυνας, Δημήτρης Βίτσας, ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννης Μουζάλας, ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Νίκος Τόσκας, ο υπουργός Ναυτιλίας, Θεόδωρος Δρίτσας, και ο εκπρόσωπος του Συντονιστικού για το προσφυγικό, Γιώργος Κυρίτσης.

The post Κυβέρνηση χαμένη στη μετάφραση για το προσφυγικό , παρά τις βραδινές συσκέψεις στο Μαξίμου appeared first on KoolNews.

Keywords
Τυχαία Θέματα