Κυβερνητικός διμέτωπος με χάος στο προσφυγικό και σκληρή διαπραγμάτευση

Διμέτωπο αγώνα δίνει εκ νέου, μετά τη διακοπή για το τριήμερο της Καθαράς Δευτέρας η κυβέρνηση, μιας και η κατάσταση στο προσφυγικό μόνο προς εκτόνωση δεν βαίνει, μετά και τα κυριακάτικα επεισόδια στην Ειδομένη, ενώ δύσκολες είναι και οι συνθήκες υπό τις οποίες διεξάγεται η διαπραγμάτευση με το κουαρτέτο, παρά τις αισιόδοξες κυβερνητικές εκτιμήσεις πως η αξιολόγηση μπορεί να έχει κλείσει ακόμα και ως τις 25 Μαρτίου.

Ρεπορτάζ: Αλέξης Μαυραγάνης

Οι χθεσινές εικόνες

χάους στην Ειδομένη προκάλεσαν συναγερμό στην κυβέρνηση γι’ αυτό και το βράδυ πραγματοποιήθηκε έκτακτη σύσκεψη του Συντονιστικού Οργάνου για την προσφυγική κρίση υπό τον Αλέξη Τσίπρα στο Μέγαρο Μαξίμου για την αποτίμηση της κατάστασης. Στην κυβέρνηση αναζητούν την προέλευση ενός "φυλλαδίου" που διανεμήθηκε στους πρόσφυγες στην Ειδομένη και ήταν αυτό που ξεσήκωσε και οδήγησε χιλιάδες εξ’αυτών να περάσουν στα Σκόπια να ρισκάρουν τη ζωή τους περνώντας το Ποτάμι και τελικά να συλληφθούν.

“Έχουμε στα χέρια μας φυλλάδια τα οποία δείχνουν ότι αυτή ήταν μια οργανωμένη κίνηση, πάρα πολύ επικίνδυνη, διότι έθεσε σε κίνδυνο τις ζωές ανθρώπων οι οποίοι πέρασαν μέσα από χείμαρρους και ποτάμια”, είπε ο Γ. Κυρίτσης, εκπρόσωπος του Συντονιστικού Οργάνου που δεν έκρυψε τον προβληματισμό της κυβέρνησης για το ποιος είχε την πρωτοβουλία να το εκδόσει. Μάλιστα το φυλλάδιο, που ήταν γραμμένο στα αραβικά, ενημέρωνε τους πρόσφυγες και μετανάστες για μια εναλλακτική διαδρομή ώστε να περάσουν στην ΠΓΔΜ, ενώ είχε και έναν χάρτη με το σημείο του περάσματος, αλλά έδινε και ραντεβού στις 2 το μεσημέρι για να ξεκινήσει η προσπάθεια. Από τους πρώτες που το εντόπισαν, ο δημοσιογράφος του ΤΙΜΕ, Simon Shuster, έγραψε ότι το φυλλάδιο παρακινούσε τους πρόσφυγες να φύγουν από την Ειδομένη και να κατευθυνθούν στη Γερμανία - εκεί όπου τα σύνορα είναι ακόμη ανοιχτά.

Μετά τη σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου, η κυβέρνηση πάντως κάλεσε τους πρόσφυγες να μην πιστεύουν στην παραπληροφόρηση, να εμπιστευθούν το ελληνικό κράτος και να μεταφερθούν στις δομές φιλοξενίας όπως έχει προβλεφθεί.

Όσο στο Μέγαρο Μαξίμου συζητούσαν τα του προσφυγικού, στο οικονομικό ιερατείο απολάμβαναν το διάλειμμα της Καθαράς Δευτέρας. Κουαρτέτο και οικονομικό επιτελείο πάντως ετοιμάζονται για το δεύτερο γύρο επαφών, όπου και θα πρέπει να γεφυρωθεί η μεγάλη απόσταση μεταξύ των δύο πλευρών στις περικοπές των συντάξεων και στους νέους φόρους. Αν και οι διαφορές είναι μεγάλες, τόσο στην Αθήνα όσο και στις Βρυξέλλες υπάρχει αισιοδοξία ότι οι συζητήσεις μπορεί να ολοκληρωθούν με επιτυχία μέσα στις επόμενες 10 ημέρες...

Το δήλωσε άλλωστε και ο επικεφαλής του Euroworking Group, Τόμας Βίζερ, ο οποίος είπε σε αυστριακή εφημερίδα πως οι συζητήσεις μπορούν να ολοκληρωθούν ως το Πάσχα των Καθολικών κι ότι τον Απρίλιο θα ληφθούν οι αποφάσεις για το ελληνικό Χρέος και τους όρους του προγράμματος, αναμένοντας ο ίδιος μια συνολική συμφωνία ως τις αρχές Μαΐου.

Για να γίνουν όλα αυτά, θα πρέπει, όμως, να ξεπεραστούν πολλά: Στο φορολογικό οι δανειστές πιέζουν για μείωση του αφορολογήτου, στα 7,000 ευρώ, ενώ η ελληνική πλευρά φαίνεται να θέλει να μεγαλώσει τους φορολογικούς συντελεστές στα κλιμάκια των 25,000 ευρώ και πάνω. Δύσκολα πάντως αναμένεται να γλιτώσει το ψαλίδισμα στο αφορολόγητο.

Στο ασφαλιστικό η κυβέρνηση δε συζητά μείωση της Εθνικής Σύνταξης - όπως ζητά η πλευρά των δανειστών, εξετάζει όμως την αύξηση στα 20 αντί στα 15 των ετών ελάχιστης ασφάλισης και μάλλον θα περάσει. Στον "αέρα" παραμένουν όμως το ύψος των καταβαλλόμενων συντάξεων, όπως και οι αλλαγές στις εισφορές για αγρότες και ελεύθερους επαγγελματίες, ενώ μεγάλη είναι η διαφορά μεταξύ των δύο πλευρών στις επικουρικές.

Απόσταση χωρίζει τις δύο πλευράς και στα "κόκκινα" δάνεια, καθώς ενώ οι δανειστές επιμένουν στην πλήρη απελευθέρωση της αγοράς, όπως στην Κύπρο, η ελληνική πλευρά ζητάει την εξαίρεση της πρώτης κατοικίας για 3 έτη και την πρόβλεψη ορίων για όρια για καταναλωτικά δάνεια και δάνεια μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

The post Κυβερνητικός διμέτωπος με χάος στο προσφυγικό και σκληρή διαπραγμάτευση appeared first on KoolNews.

Keywords
Τυχαία Θέματα