Liberation και Le Monde θίγουν το ζήτημα της νομιμότητας ή μη επέμβασης στην Συρία

Αμερικανοί, Βρετανοί και Γάλλοι ετοιμάζονται να επέμβουν στρατιωτικά ενάντια στο καθεστώς το Ασάντ. Οι στόχοι αλλά και οι πτυχές αυτής της επίθεσης όμως, παραμένουν αδιευκρίνιστοι και έτσι με άρθρο της η γαλλική εφημερίδα ανοίγει τα θέματα στο τραπέζι.

Οι εκατοντάδες Σύριοι θύματα της επίθεσης από χημικά στην περιοχή Γκούτα είναι η αιτία της φιλοπόλεμης διάθεσης της Δύσης, αναφέρει ο αρθρογράφος της εφημερίδας ενώ συμπληρώνει ότι οι Μπαράκ Ομπάμα, ο Φρανσουά Ολάντ και ο Ντέιβιντ Κάμερον εμφανίζονται αποφασισμένοι να τιμωρήσουν τον Μπασάρ Αλ Ασάντ.

Πιο συγκεκριμένα ο Ολάντ,

αναφέρει η Liberation, εμφανίστηκε ως αρχηγός του πολέμου στο Μέγαρο των Ηλυσίων, κατά την ετήσια ομιλία του στους πρέσβεις. «Η Γαλλία είναι έτοιμη να τιμωρήσει όσους πήραν την αποτρόπαια απόφαση να ρίξουν χημικά σε αθώους» δήλωσε ο Γάλλος πρόεδρος και εξέφρασε την πεποίθησή του ότι πρέπει να γίνει στρατιωτική επέμβαση εναντίον του καθεστώτος της Συρίας.

Παράλληλα, τις ίδιες αμφιβολίες εκφράζει και η γαλλική Le Monde με το πρωτοσέλιδό της «Συρία, ποιο είναι το νομικό πλαίσιο για μια στρατιωτική επέμβαση;»

«Την ώρα που η επέμβαση της Δύσης στη Συρία μοιάζει κάθε ημέρα και πιο πιθανή το ερώτημα του αν είναι νόμιμη ή μη μια τέτοια επέμβαση παραμένει αναπάντητο. Η αντίθεση της Ρωσίας εμποδίζει το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ να συγκληθεί για μια τέτοια απόφαση» σημειώνει η εφημερίδα.

Ουσιαστικά πρόκειται για ένα Συμβούλιο Ασφαλείας που αρκείται στον ρόλο του «διαιτητή» των παγκόσμιων κρίσεων, από το τέλος του Παγκοσμίου Πολέμου και μετά. Σύμφωνα με το Άρθρο 42 του Κεφαλαίου 7 της Χάρτας των Ηνωμένων Εθνών, μόνο αυτό το όργανο μπορεί να αποφασίσει την χρήση βίας ενώ κάτω από συγκεκριμένες συνθήκες. Για να ληφθεί μια τέτοια απόφαση θα πρέπει τουλάχιστον 9 από τα 15 μέλη του να συμφωνήσουν και καμία χώρα-μόνιμο μέλος να μη θέσει βέτο. Αυτές οι χώρες είναι η Κίνα, οι ΗΠΑ, η Ρωσία, η Γαλλία και η Μεγάλη Βρετανία.

Βέβαια, από την έναρξη των εχθροπραξιών στη Συρία, τον Μάρτιο του 2011, η διεθνής κοινότητα δείχνει διαιρεμένη σε αυτό το θέμα. Από τον Οκτώβριο 2011 η Ρωσία και η Κίνα απειλούν με βέτο σε περίπτωση επέμβασης στη Συρία.

Keywords
Τυχαία Θέματα