Κόμμα με προβλήματα αναζητά πρόεδρο σε κακή συγκυρία: μόνο σοβαρές προτάσεις

Κάτι λιγότερο από μια βδομάδα απέμεινε και η ΝΔ θα έχει πρόεδρο. Ή μήπως δεν θα έχει και θα πρέπει να περάσει αυτό που γαλάζια στελέχη ήδη περιγράφουν ως την "κορύφωση του γαλάζιου μαρτυρίου", δηλαδή έναν ενδεχόμενο δεύτερο γύρο, όπου όλα θα μπορούν να συμβούν; Όπως και να έχει, η διαδικασία εξελίσσεται εν μέσω μιας διόλου ευνοϊκής συγκυρίας: το μακελειό στο Παρίσι και η μαραθώνια διαπραγμάτευσης με τους δανειστές για ζητήματα κεφαλαιώδη της ζωής των Ελλήνων έχουν ρίξει τις εξελίξεις

στη ΝΔ, στην καλύτερη περίπτωση, στην τρίτη θέση του ενδιαφέροντος.

Γράφει ο Γιώργος Ευγενίδης

Η αλήθεια είναι πως, για όσους παρακολουθούν τα γαλάζια τεκταινόμενα, η τελευταία εβδομάδα δεν θα είναι τόσο πληκτική όσο οι προηγούμενες. Φρόντισε γι'αυτό από την Παρασκευή ο Μάκης Βορίδης, ο οποίος συμπορεύτηκε με τον Απόστολο Τζιτζικώστα. Τον ακολούθησαν και άλλα στελέχη, όπως ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης Χαράλαμπος Αθανασίου και ο πρώην υπουργός Παιδείας Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος.

Στο επιτελείο Τζιτζικώστα θέλουν να προβάλλουν τη στήριξη Τζιτζικώστα: εκτιμούν πως ο τακτικός συνομιλητής του Κώστα Καραμανλή, όπως τον περιγράφουν, θα είναι το κεντρογενές αντίβαρο στις δεξιόστροφες παρουσίες του Μάκη Βορίδη, αλλά και ενός άλλου ανθρώπου που όλοι στη γαλάζια Ιερουσαλήμ αγαπούν να μισούν: του Τάκη Μπαλτάκου, ο οποίος πλέον ιδιωτεύει, δικηγορεί και παράλληλα είναι και αντιπρόεδρος της ΚΑΕ Παναθηναϊκός, πέρα από σύμβουλος του Δημήτρη Γιαννακόπουλου.

Ο Απόστολος Τζιτζικώστας θέλει πολύ να κερδίσει, πλην όμως δεν συμμερίζονται όλοι στο γαλάζιο στρατόπεδο την αισιοδοξία του. Ο ίδιος δεν δίστασε να βάλει ακόμα και φόρμες για να πρωταγωνιστήσει σε σποτ, όπου ο βασικός ήρωας ξεφορτώνεται το "γκρινιάρικο" παλιό που του έχει καθίσει στην πλάτη και στη συνέχεια κάνει τα πρώτα μέτρα τζόγκινγκ (σ.σ. προς τη νέα εποχή;) με τον κύριο Τζιτζικώστα.

Παράλληλα, από το επιτελείο του επικαλούνται και μέτρηση της εταιρείας Metrisi για την εφημερίδα Δημοκρατία που τον φέρνει πρώτο, όχι μόνο στην πρόθεση ψήφου, αλλά και σε αρκετά σημαντικά ποιοτικά χαρακτηριστικά. Πλην όμως, ποιος πιστεύει πια τις δημοσκοπήσεις; Γιατί, αν μιλά κανείς με διαφορετικούς ανθρώπους στη ΝΔ, παίρνει εντελώς διαφορετική εικόνα. Οι συνεργάτες του επιμένουν πως θα κερδίσει και μάλιστα με άνεση-με αποτέλεσμα να υπάρχει σοβαρή πιθανότητα να μην γίνει ο δεύτερος γύρος-, ενώ ο Άδωνις Γεωργιάδης επιμένει-θυμωμένος πια-πως το δείγμα δεν δημοσκοπείται, με αποτέλεσμα να διαμορφώνεται μια δημοσκοπική εικόνα που δεν ανταποκρίνεται σε πραγματικά δεδομένα.

Τέλος, ο Κυριάκος Μητσοτάκης που έχει μείνει μακριά από "λασπομαχίες" επιμένει πως θα είναι στον δεύτερο γύρο (συνεργάτες του εκτιμούν τις τελευταίες μέρες πως οι τάσεις εκφυλισμού της διαδικασίας ευνόησαν τον κύριο Μητσοτάκη, ο οποίος επέμεινε πολιτικά και όχι παραπολιτικά).

Αυτός που πάντως έχει σημαντικό πρόβλημα είναι ο Άδωνις Γεωργιάδης. Η επίθεση των Ισλαμιστών στο Παρίσι τον ανάγκασε να προβεί σε σκληρές δηλώσεις-λίγο πολύ πως η κυβέρνηση Τσίπρα έχει καταστήσει χώρα ξέφραγο αμπέλι, με αποτέλεσμα από το ελληνικό έδαφος να διέρχονται και τρομοκράτες-, προκαλώντας στο παρασκήνιο πικρόχολα σχόλια από γαλάζιους παράγοντες που θεωρούν πως δεν προσφέρονται όλα τα ζητήματα για κριτική.

Συν τοις άλλοις, η στήριξη που παρείχε ο Μάκης Βορίδης στον Απόστολο Τζιτζικώστα δημιουργεί ένα αντικειμενικό πρόβλημα στον κύριο Γεωργιάδη: ως Διόσκουροι με τον κύριο Βορίδη (σ.σ. πλέον η φιλία τους δοκιμάζεται, όπως ομολόγησε λίγο πολύ ο κύριος Γεωργιάδης στα Παραπολιτικά) προσέλκυαν το ίδιο κοινό, το οποίο εκτιμούσε τον καθαρό δεξιό τους λόγο και αυτό που αμφότεροι θεωρούν ως δυνατό τους σημείο, τη μαχητικότητά τους. Ο κύριος Γεωργιάδης επιμένει πως έχει ρεύμα στη βάση της ΝΔ και ποστάρει με ταχείς ρυθμούς καθημερινά φωτογραφίες από τις συγκεντρώσεις του. Πλην όμως, είναι ένα σημαντικό ερώτημα τι αντίκρυσμα θα έχουν οι ικανοποιητικές συγκεντρώσεις στο άθροισμα του εκλογικού σώματος.

Πάντως, ο κύριος Γεωργιάδης προέβη σε μια μάλλον αναπάντεχη κίνηση, για μα δείξει πως ταυτίζεται με τη ΝΔ: πήγε στα γραφεία της Συγγρού και συνομίλησε με τους υπαλλήλους του κόμματος, οι οποίοι είναι πάλι επί πέντε μήνες απλήρωτοι. Συγκεκριμένες υποσχέσεις από τον Άδωνι Γεωργιάδη δεν δόθηκαν, πλην όμως είναι γνωστό τοις πάσι πως ο επόμενος πρόεδρος αναλαμβάνει μια αποστολή αυτοκτονίας, αν σκεφτεί κανείς τα διαλυμένα οικονομικά της ΝΔ.

Από την άλλη, ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης παίζει σε χαμηλούς τόνους. Όταν θέλει να πει κάτι, το λέει, πλην όμως επικεντρώνεται στην επαφή με τους πολίτες. Το πολυνομοσχέδιο με τα πολύ σκληρά μέτρα που έρχεται μέχρι το τέλος της εβδομάδας στη Βουλή του δίνει μάλιστα την ευκαιρία να κάνει αυτό που ο ίδιος θεωρεί σημαντικότερο: αντιπολίτευση.

Έτσι, λίγες μέρες πριν την εσωκομματική αναμέτρηση, ο κύριος Μεϊμαράκης έχει την ευκαιρία για μια εμφάνιση που θα αποτυπωθεί στους γαλάζιους ψηφοφόρους-και θα απαντά και στο ερώτημα, αν εν τέλει είναι σημαντικό η ΝΔ να δίνει μάχες απέναντι στην κυβέρνηση στη Βουλή ή κατευθείαν στην κοινωνία. Ο υπηρεσιακός πρόεδρος της ΝΔ δεν δίνει τόση σημασία σε στηρίξεις στελεχών του κόμματος, αν και έχει δυνατές υπογραφές στο ενεργητικό του.

Για να λέμε την αλήθεια βέβαια, είχε συνάντηση με τον Μάκη Βορίδη λίγες μέρες πριν αυτός ανακοινώσει πως προσχωρεί στο στρατόπεδο Τζιτζικώστα. Ως προς την εν λόγω συβάντηση, οι πληροφορίες είναι αντικρουόμενες: κάποιοι λένε πως ο Μάκης Βορίδης ήθελε την αντιπροεδρία, αν και αυτός το διαψεύδει κάθετα. Πάντως, ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης δεν του πρότεινε την αντιπροεδρία, με μια γραμμή πληροφόρησης να θέλει τον υπηρεσιακό πρόεδρο του κόμματος να μην προκρίνει τον ορισμό αντιπροέδρων μετεκλογικά, αν κερδίσει, αν και όλα είναι ρευστά προς ώρας.

Τέλος, ο Κυριάκος Μητσοτάκης δείχνει αντοχές. Αν και πολλοί φοβόντουσαν στην αρχή ωπς η υπερέκθεσή του στα ΜΜΕ θα του έκανε κακό και θα στερούσε από την υποψηφιότητά του το στοιχείο της έκπληξης, αυτός επέμεινε και έμεινε μακριά από εσωκομματικές αντεγκλήσεις, υιοθετώντας κατά τεκμήριο νηφάλιο λόγο και πολύ δηκτικό μόνο ως προς τα έργα της κυβέρνησης. Από το επιτελείο του είναι συγκρατημένα αισιόδοξοι πως θα είναι στον δεύτερο γύρο και ισχυρίζονται πως το γεγονός πως έμεινε μακριά από τα εσωκομματικά τζαρτζαρίσματα του έκανε καλό, καθώς τον ανέδειξε ως μια υποψηφιότητα ουσίας. Πάντως, το μεγαλύτερο στοίχημα του κυρίου Μητσοτάκη είναι να υπερβεί την επιφύλαξη πολλών γαλάζιων πως, μπορεί να είναι ένας νηφάλιος πολιτικός, πλην όμως του λείπει η ηγετική στόφα. Ο ίδιος διαφωνεί κάθετα με αυτή τη συλλογιστική και επιμένει πως αυτός είναι το νέο που χρειάζεται η ΝΔ.

Παράλληλα, στη ΝΔ προσπαθούν να είναι απόλυτα έτοιμοι σε υλικοτεχνικό επίπεδο για την Κυριακή των εκλογών, ώστε να μην παρατηρηθούν φαινόμενα, όπως η κατάρρευση του πληφοριακού συστήματος στις 29/11/2009. Άλλωστε, η "τεχνητή" ειρήνη που επικρατεί, δεν θέλει και πολύ να μετατραπεί σε ανοιχτή σύγκρουση εκ νέου. Τέλος, το ερώτημα που απασχολεί όλα τα επιτελεία είναι το ποιος θα έρθει για να ψηφίσει.

Αν η διαδικασία θα μείνει "σε στενό κύκλο συγγενών και φίλων" ή αν θα ανοίξει και θα προσέλθουν και ψηφοφόροι που είχαν απομακρυνθεί από τη ΝΔ τα προηγούμενα χρόνια. Άλλωστε, η απάντηση αυτού του ερωτήματος θα κρίνει και την απάντηση του έτερου ερωτήματος: θα έχουμε εκπλήξεις ή όχι; Όποιος πει πως έχει τις απαντήσεις στα δύο αυτά ερωτήματα με κατηγορηματική βεβαιότητα, τότε, με κατηγορηματική βεβαιότητα, λέει ψέματα εκών ή άκων.

The post Κόμμα με προβλήματα αναζητά πρόεδρο σε κακή συγκυρία: μόνο σοβαρές προτάσεις appeared first on KoolNews.

Keywords
κομμα, προβληματα, εφημεριδα δημοκρατια, αδωνις γεωργιαδης, εν λόγω, νεα δημοκρατια, καε, παναθηναικος, νέα, δημοσκοπηση, τσιπρας, βουλη, εμφάνιση, μμε, μυστικες δημοσκοπησεις, αποτελεσματα δημοτικων εκλογων 2010, αλλαγη ωρας, νεα κυβερνηση, Καλή Χρονιά, θανασης γιαννακοπουλος, αλλαγη ωρας 2013, κοινωνια, μακελειο, μιλα, πολυνομοσχεδιο, δημοκρατια, ιερουσαλημ, μμε, φιλια, φωτογραφιες, ψεματα, αδωνις, αθροισμα, αισιοδοξια, αμπελι, βδομαδα, βοριδης, γεγονος, γινει, γραφεια, γυρος, δευτερο, δηλωσεις, δειχνει, δειγμα, εδαφος, ευκαιρια, υπαρχει, ειρηνη, εβδομαδα, εν λόγω, εργα, εμφάνιση, ερχεται, εφημεριδα, ζωης, ιδιο, εικονα, καε, κυβερνηση, κινηση, λεει ψεματα, λειπει, λογο, μακρια, μηνες, μητσοτακης, νηφαλιος, παρισι, ρευμα, συνεχεια, σχολια, τεκμηριο, τριτη, συγγρου, υπουργος παιδειας, κωνσταντινος, ηρωας, χωρα, κυριακη, μεινει, πληροφοριες
Τυχαία Θέματα