Κίνδυνος για την παγκόσμια οικονομία με το λουκέτο στο αμερικανικό Δημόσιο – Η Ε.Ε. δυσανασχετεί

Έντονες πιέσεις εντός και εκτός ΗΠΑ ασκούνται στο Κογκρέσο σε μια προσπάθεια να αρθεί το αδιέξοδο και μαζί με αυτό το «λουκέτο» που έχει μπει στο αμερικανικό Δημόσιο προκειμένου να αποτραπεί αποσταθεροποίηση της παγκόσμιας οικονομίας.

Στη συνάντηση που είχε χθες ο Αμερικανός Πρόεδρος με τους διευθύνοντες συμβούλους των μεγαλύτερων τραπεζών της Wall Street συζήτησε, όπως τόνιζε ανακοινωθέν του Λευκού Οίκου «ευρύ φάσμα οικονομικών θεμάτων, συμπεριλαμβανομένης

της ανάγκης να δράσει το Κογκρέσο ώστε να προχωρήσουν οι πληρωμές, να αυξηθεί το όριο του χρέους και να αποτραπούν οι καταστρεπτικές συνέπειες στην οικονομία μας».

Την ίδια στιγμή, ο πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι, προειδοποιούσε πως «το λουκέτο στο αμερικανικό Δημόσιο εγκυμονεί κινδύνους αν είναι παρατεταμένο», καθώς μπορεί να υπονομεύσει την ανάκαμψη της αμερικανικής και της παγκόσμιας οικονομίας. Συμπλήρωσε βέβαια ότι «έχει κανείς την εντύπωση πως δεν πρόκειται να διαρκέσει».

Ο Μπίλ Γκρός διευθυντής του μεγαλύτερου fund ομολόγων στον κόσμο του PIMCO χαρακτήρισε χθες «αδιανόητη» μια στάση πληρωμών από πλευράς των ΗΠΑ καθώς θα είχε καταστρεπτικές συνέπειες στο κόστος δανεισμού της χώρας και έδινε το εναρκτήριο λάκτισμα για μια πολύπλοκη σειρά γεγονότων σε όλο τον κόσμο με επιπτώσεις στις διεθνείς χρηματαγορές.

Σύμφωνα με το σημερινό δημοσίευμα της Καθημερινής, αυξάνεται η ανησυχία ότι επίκειται νέα κρίση στις 17 Οκτωβρίου γύρω από την αύξηση του ορίου δανεισμού των ΗΠΑ με τον Αμερικανό υπουργό οικονομικών Τζάκ Λιου να εφιστά την προσοχή για ένα τέτοιο ενδεχόμενο να ασκήσει πιέσεις το Κογκρέσο.

Μάλιστα σε επιστολή που απηύθυνε στον πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων Τζον Μπόνερ ο κ. Λιου τονίζει ότι το αμερικανικό δημόσιο έχει ήδη καταφύγει στους έκτακτους πόρους που χρησιμοποιεί σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης προκειμένου ν’ αποφύγει να υπερβεί το όριο δανεισμού της χώρας.

Στην επιστολή μάλιστα επαναλαμβάνει το γεγονός ότι οι πόροι αυτοί θα εξαντληθούν στις 17 Οκτωβρίου και καλεί το Κογκρέσο να αυξήσει «άμεσα» το όριο του αμερικανικού χρέους.

Από την πλευρά τους οι Ρεπουμπλικάνοι όπως ο Τζον Μπόνερ έχει συντάξει κατάλογο αιτημάτων από την ικανοποίηση των οποίων εξαρτά την συναίνεσή του στην αύξηση του ορίου χρέους. Οι όροι που θέτει μεταξύ άλλων είναι η αναβολή στην χρηματοδότηση του προγράμματος Obamacare κατά ένα έτος και μια σειρά αναθεωρήσεων μείζονος σημασίας στην φορολογική νομοθεσία.

Αμετάβλητο το ευρωεπιτόκιο

Η ΕΚΤ διατήρησε αμετάβλητο στο ιστορικό χαμηλό του 0,50% το βασικό της επιτόκιο, κατά τη σημερινή συνεδρίαση του διοικητικού της συμβουλίου, σύμφωνα με τον εκπρόσωπό της.

Η απόφασή της, η οποία εθεωρείτο αναμενόμενη από τη συντριπτική πλειονότητα των αναλυτών, εδράζεται στην εύθραυστη εικόνα που εξακολουθεί να δίνει η διαδικασία ανάκαμψης στην Ευρωζώνη.

Κάντε like στην σελίδα μας στο Facebook και ακολουθήστε μας στο Twitter

Keywords
Τυχαία Θέματα