Το «άνοιγμα» του Τσίπρα στις Βρυξέλλες – Ζήτησε τη συνδιαχείριση του χρέους με τους εταίρους

Το δικό του στίγμα επιχειρεί να αφήσει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρα, με το «άνοιγμα» της αντιπολίτευσης στις Βρυξέλλες. Ο κ Τσίπρας έκανε πρόταση για τη λύση στο θέμα του ελληνικού χρέους εντός του ευρωπαϊκού

πλαισίου αλλά και για τη διατήρηση μιας επικοινωνίας με τις Βρυξέλλες και τους ευρωπαϊκούς θεσμούς.

Ο Αλέξης Τσίπρας, στην ομιλία του στο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο ενώπιον των εκπροσώπων του κοινοτικού τύπου και συνεπικουρούμενος από την πρόεδρο της ευρωομάδας της Αριστεράς Γκάμπι Τσίμερ και τον ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Νίκο Χουντή έκανε γνωστό το γεγονός πως ο ΣΥΡΙΖΑ επιδιώκει μια εναλλακτική πολιτική για την ευρωζώνη και την Ελλάδα. Αφενός εντός των ευρωπαϊκών θεσμών και αφετέρου το αίτημα για υπέρβαση του μνημονίου ένα χει ακριβή μετάφραση στην κοινοτική τεχνοκρατική ορολογία.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Real, ο Αλέξης Τσίπρας ούτε λίγο ούτε πολύ ζήτησε από τις Βρυξέλλες να συνδιαχειριστεί με τους εταίρους «αυτό που έρχεται» συγκαλώντας μια ευρωπαϊκή διάσκεψη για το δημόσιο χρέος. Ζήτα δηλαδή μια έκτακτη Σύνοδο Κορυφής, όπου οι «28» με τη βοήθεια των τεχνοκρατών θα πρέπει να αποφασίσουν τη μείωση του ελληνικού χρέους προς τους μηχανισμούς διάσωσης, ένα μορατόριουμ πληρωμής επιτοκίων και μία διασύνδεση της δημοσιονομικής προσπάθειας με την ανάπτυξη. Άλλωστε εν όψει εκλογών πρέπει να έχει έτοιμο ένα εναλλακτικό σχέδιο για μια προοδευτική εξάμηνη ελληνική προεδρία της ΕΕ το 2014.

Αν και οι προτάσεις δεν απέχουν πολύ από τα πλάνα των euroworking group και η DGECFIN, πίσω από αυτά υπάρχουν δύο συγκεκριμένες αναφορές του Αλέξη Τσίπρα με έναν κοινό στόχο, τη μείωση του χρέους. Συγκεκριμένα:

η αναφορά σε 83 δισ. που πρέπει να καταβάλει η χώρα διά του πρωτογενούς πλεονάσματος ώστε να αποπληρώσει τμήμα του χρέους καιη αποστροφή του λόγου του πως το ελληνικό χρέος ήταν στο 110% του ΑΕΠ πριν από το μνημόνιο και σήμερα έχει φτάσει στο 175%.

Σύμφωνα με τη Real, οι κοινοτικές πηγές θεωρούν πως η μεγάλη διόγκωση του χρέους - και ομολογουμένως αντικοινωνική - ήταν αποτέλεσμα του δανείου 50 δισ. της Ελλάδας με σκοπό την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.

Μάλιστα, πιστεύεται πως το αίτημα για μεταφορά αυτού του ποσού στον ESM και η επακόλουθη διαγραφή του από το ελληνικό χρέος αποτελεί το κλειδί της εξίσωσης, ενώ η μείωση των επιτοκίων και η επέκταση της περιόδου χάριτος για την αποπληρωμή των δανείων θα μπορούσε να οδηγήσει σε σημαντικές ελαφρύνσεις. Είναι όμως αυτό το πρωτογενές πλεόνασμα του 4,5% που θα πρέπει να συρρικνωθεί σημαντικά ώστε να γίνει αισθητή στον πληθυσμό η αλλαγή της οικονομικής πολιτικής.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, εκτός από τις επαφές που είχε ξεκίνησε και μια γραμμή επικοινωνίας με την Κομισιόν. Μετά από μια συνάντηση με τον επίτροπο για την απασχόληση και την κοινωνική πολιτική, Λάζλο Άντορ, η οποία και διεξήχθη σε καλό κλίμα, πραγματοποιώντας ανταλλαγή απόψεων, ενώ από την πλευρά του επιτρόπου μια ενημέρωση για το πώς μπορεί η Ελλάδα να βοηθηθεί από τα ευρωπαϊκά ταμεία. Εκτός όμως από αυτό, ο κ Τσίπρας είχε και μια προγραμματσμένη συνάντηση, με τον Όλι Ρεν, που όμως δεν έγινε. Ο Όλι Ρεν έδωσε ραντεβού στον πρόεδρο του Σύριζα και ήταν διατεθειμένος να κάνει μαζί του μία πλήρη συζήτηση για τις οικονομικές προοπτικές και τις επιλογές που υπάρχουν στο τραπέζι, ωστόσο η συνάντηση δεν κατέστη δυνατή για λόγους που είχαν να κάνουν με την ελληνική πολιτική επικαιρότητα.

Τα πράγματα δείχνουν πως ο Αλέξης Τσίπρας κατανοεί το γεγονός πως χρειάζονται δυνατές συμμαχίες. Στον δρόμο αυτό προσπαθεί να φθάσει χτίζοντας γέφυρες και προς τους σοσιαλιστές. Αυτό το νόημα είχε η συνάντηση με τον Χάνες Ζβόμποντα χθες και το ίδιο νόημα έχει και η σημερινή με τον Μάρτιν Σούλτζ.

Υπάρχει, ωστόσο, αυξημένη πιθανότητα Σουλτζ και Τσίπρας να βρεθούν απέναντι ως υποψήφιοι πρόεδροι της Κομισιόν, προτεινόμενοι από δύο διαφορετικές πολιτικές οικογένειες, όμως στο τέλος η αίσθηση είναι πως η Αριστερά θα συνεργαστεί με τη σοσιαλοδημοκρατία ώστε η Ευρώπη να αποκτήσει για πρώτη φορά μετά από δέκα χρόνια πρόεδρο που δε προέρχεται από το λαϊκό κόμμα. Η υποψηφιότητα ή όχι του Αλέξη Τσίπρα για τη θέση του προέδρου της Κομισιόν από την ευρωομάδα της Αριστεράς θα κριθεί στο συνέδριο του Δεκεμβρίου.

Φωτογραφία: Eurokinissi

Keywords
Τυχαία Θέματα