Καταρρέει το σπίτι του Σεφέρη στην Κορυτσά – Το ελληνικό δημόσιο αδυνατεί να το συντηρήσει

Με κατάρρευση κινδυνεύει το σπίτι στο οποίο έζησε ο Γιώργος Σεφέρης στην Κορυτσά. Το υπέροχο νεοκλασικό είναι εδώ και χρόνια αφημένο στην τύχη του που ενώ αν και ανήκει στο ελληνικό δημόσιο, αδυνατεί να το συντηρήσει.

Το ελληνικό κράτος αγόρασε το ιστορικό κτήριο το 1998 έναντι εκατό χιλιάδων δολαρίων. Ποτέ όμως δεν έγινε η παραμικρή ενέργεια για την αποκατάστασή του και έτσι το κτήριο αφέθηκε στο χρόνο και σε εκείνους που αναζητούσαν δωρεάν... οικοδομικά υλικά.

Ο Γιώργος Σεφέρης αν και έζησε σε αυτό το σπίτι μόνο μια διετία της ζωής του, 1936-1937, έγραψε μερικά από τα ωραιότερα

ποιήματά του, ενώ από αυτά τα δύο χρόνια της διπλωματικής του παρουσίας στην Κορυτσά υπάρχει πλήθος αυθεντικών αντικειμένων και εγγράφων της περιοχής, τα οποία συγκεντρώνει τους τελευταίους μήνες το Ελληνικό προξενείο της περιοχής. Αυτή την ώρα ο Έλληνας Πρόξενος στην Κορυτσά απευθύνει έκκληση να σωθεί το κτήριο, για την αναστήλωση του οποίου έχει ήδη εκπονηθεί μελέτη και το κόστος των εργασιών εκτιμάται στα 300.000 ευρώ περίπου. Υπήρξε πρόταση για τη σύναψη δανείου προκειμένου να αποκατασταθεί και να φιλοξενήσει το Ελληνικό Προξενείο, η οποία όμως έπεσε στο κενό.

Φωτογραφία: Eurokinissi

Κάντε like στην σελίδα μας στο Facebook και ακολουθήστε μας στο Twitter.

Keywords
Τυχαία Θέματα