Το ΙΚΑ ζητά από συνταξιούχους να επιστρέψουν το ΕΚΑΣ ακόμη και στο διπλάσιο!

Σε δύσκολη θέση θα βρεθούν σύντομα απ' ότι φαίνεται αρκετές χιλιάδες συνταξιούχοι που τα περασμένα έτη πήρε το επίδομα του ΕΚΑΣ χωρίς όμως στην πραγματικότητα να το δικαιούνται. Πλέον όμως, οι συνταξιούχοι του ΙΚΑ και άλλων Ταμείων που παρέλαβαν – χωρίς τα απαραίτητα δικαιολογητικά – το ΕΚΑΣ για το 2011 και 2012 θα κληθούν να το καταβάλουν και μάλιστα με τόκο 5% του συνόλου, ακόμη και αν η ευθύνη για την πληρωμή του βοηθήματος σε μη δικαιούχους

ανήκει στις αρμόδιες υπηρεσίες που τους το ενέκριναν και όχι στους ίδιους τους συνταξιούχους!

Βέβαια στην περίπτωση, που αποδειχθεί δόλος από την πλευρά του συνταξιούχου, όπως παράδειγμα στην περίπτωση απόκρυψη εισοδημάτων, τότε θα επιστρέψουν τα ποσά από το ΕΚΑΣ που πήραν για τα δύο αυτά έτη χωρίς να τα δικαιούται στο... διπλάσιο!

Σύμφωνα με έτος τον Ελεύθερο Τύπο, μόνο φέτος το ΕΚΑΣ διακόπηκε σε 13.549 συνταξιούχους λόγω υπέρβασης των οικονομικών κριτηρίων και σε 23.011 συνταξιούχους λόγω ελλιπών μηχανογραφικών στοιχείων. Το ΙΚΑ θα διενεργήσει επανέλεγχο των συνταξιούχων που κόπηκαν για το 2013 και προκειμένου να εξακριβώσει πόσοι από αυτούς είχαν υπερβεί τα εισοδηματικά κριτήρια το 2011 και το 2012, θα τους αξιολογήσει με κριτήριο αν το συνολικό μηνιαίο τους εισόδημα ήταν μεγαλύτερο από τα 850 ευρώ που είναι το εισοδηματικό όριο πάνω από το οποίο δεν χορηγείται ΕΚΑΣ.

Παραδείγματα:

Συνταξιούχος που έπαιρνε ΕΚΑΣ 57 ευρώ το μήνα και κόπηκε το 2013, θα ελεγχθεί για τα έτη 2011 και 2012 και αν αποδειχθεί ότι δεν δικαιούνται το βοήθημα, τότε θα κληθεί να επιστρέψει 1.436 ευρώ (24 μήνες * 57 ευρώ + 5% τόκος) με παρακράτηση 80 ευρώ από τη συνάντηση του για 18 μήνες.Συνταξιούχος που θα αποδειχθεί ότι «ξεγέλασε» τις υπηρεσίες και πήρε 76 ευρώ ΕΚΑΣ για τα έτη 2011 και 2012, θα επιστρέψει το διπλάσιο ποσό + 5% τόκο, δηλαδή 3.840 ευρώ, με παρακράτηση 80 ευρώ για 47 μήνες από τη σύνταξή του.Συνταξιούχος που έπαιρνε ΕΚΑΣ χωρίς να έχει υποβάλει (νομίμως) φορολογική δήλωση, θα πρέπει να κάνει αναδρομική υποβολή και να πάρει εκκαθαριστικό ώστε να διαπιστωθεί αν πληροί τα εισοδηματικά κριτήρια, αλλιώς θα του τα ζητήσουν πίσω!

Φωτογραφία: Eurokinissi

Κάντε like στην σελίδα μας στο Facebook και ακολουθήστε μας στο Twitter.

Keywords
Τυχαία Θέματα