Καταδικάστηκε σε φυλάκιση για παράβαση καθήκοντος ο Μουφτής της Ξάνθης

Ο Μουφτής της Ξάνθης, Μεχμέτ Εμίν Σινίκογλου καταδικάστηκε σε 8μηνη φυλάκιση με τριετή αναστολή από το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Ξάνθης για παράβαση καθήκοντος.

Το Δικαστήριο εξέτασε της υπόθεση που χρονολογείται από το 2008 όπου ένας μουσουλμάνος πολίτης της Ξάνθης αιτήθηκε αίτηση διαζυγίου από τη Μουφτεία η οποία δεν εκδόθηκε παρά μόνο πριν από μερικές μέρες.

Σύμφωνα με το thrakitoday.com, ο Σ.Μ κατέθεσε στο Δικαστήριο ότι παρόλο που είχε κάνει αίτηση διαζυγίου και αίτηση για να πάρει την

κηδεμονία των παιδιών του από το 2008 και προσπαθούσε συνεχώς από τότε να πάρει διαζύγιο, τελικά αυτό εκδόθηκε μόλις πριν από λίγες ημέρες. Όλα αυτά τα χρόνια ο εν λόγω άνδρας απέκτησε νέα σύντροφο αλλά και ένα ακόμη παιδί. «Τόσα χρόνια ταλαιπωρούμε. Δεν ξέρω γιατί δεν είχε εκδοθεί η απόφαση. Αυτό που μου έλεγαν είναι ότι δεν αναγνωρίζεται ο γάμος μου», είπε ο κ. Σ.Μ.

Ο Μουφτής κ. Σινίκογλου απουσίαζε από την αίθουσα του Δικαστηρίου ο οποίος εκπροσωπήθηκε από την συνήγορο υπεράσπισης η οποία ανέφερε πως υπήρχε μία ασάφεια σχετικά με το εάν ο Μούφτης ήταν αρμόδιος να εκδώσει μια τέτοια απόφαση και πως ανέμενε σχετική δικαστική απόφαση ώστε να ξέρει εάν μπορεί ή όχι να εκδώσει μια τέτοια απόφαση. Παράλληλα σημείωσε ότι ο γάμος δεν είχε καταχωρηθεί στη Μουφτεία και ήταν ανύπαρκτος.

Από τη μεριά του ο εισαγγελέας της έδρας πρότεινε την ενοχή του κ. Σινίκογλου, λέγοντας πως η κατηγορία της παράβασης καθήκοντος ήταν ξεκάθαρη και αντικειμενική. Επίσης ανέφερε ότι στις 17 Απριλίου 2008 εξετάστηκε η αίτηση του Σ.Μ για την έκδοση διαζυγίου αλλά και για την κηδεμονία των παιδιών του. «Από τις 17 Απριλίου 2008 όταν και συζητήθηκε η αίτηση ο Μουφτής δεν προέβη ως όφειλε στην έκδοση της απόφασης. Η συνήγορος του ισχυρίζεται πως υπάρχει μια διάσταση απόψεων για το εάν μπορεί ή όχι να εκδίδει τέτοιες αποφάσεις ο Μουφτής» σημείωσε ο εισαγγελέας και τόνισε πως για την έκδοση διαζυγίου, αποκλειστικά αρμόδιος ήταν και είναι ο Μουφτής ενώ ως προς το σκέλος της κηδεμονίας δεν έχει αρμοδιότητα ο ίδιος.

«Δεν προχώρησε στην έκδοση της απόφασης θεωρώντας ότι ο γάμος είναι ανύπαρκτος. Αυτός ο ισχυρός καταρρίπτεται γιατί με εξώδικες δηλώσεις του ο Σ.Μ. ζήτησε από τον Μουφτή να αποφανθεί για την αίτηση του» ανέφερε ο εισαγγελέας και είπε πως τα σχετικά δικαιολογητικά του γάμου είχαν κατατεθεί στη Μουφτεία ενώ συμπλήρωσε ότι «από το 2008 όφειλε να εκδοθεί μια απόφαση που να λέει ότι δεν είναι αρμόδιος ο Μουφτής, ή ότι είναι αρμόδιος ή ότι ο γάμος δεν έχει καταχωρηθεί στο αρχείο της Μουφτείας, κάτι που δεν συνέβη». Ο εισαγγελέας συμπλήρωσε ότι ο κ. Σ.Μ υπέστη μία άνευ προηγουμένου ταλαιπωρία και ότι είναι ξεκάθαρο ότι ο Μούφτης παραβίασε τα καθήκοντα του καθώς για χρόνια δεν εκδόθηκε μία απόφαση.

Η συνήγορος του κ. Σινίκογλου ζήτησε της αθώωση του κατηγορουμένου σημειώνοντας πως ο Μούφτης δεν μπορούσε να βλάψει τον Σ.Μ, αλλά προσπαθούσε να διαλευκάνει το σκέλος έτσι ώστε να μπορέσει να δει εάν γίνεται να εκδίδει ανάλογες αποφάσεις ο ίδιος. Όπως τόνισε, ο ίδιος κατέφυγε στα Διοικητικά Δικαστήρια ώστε να αποφανθούν σχετικά με το εάν είναι αρμόδιος για μία τέτοια βεβαίωση.

Αρχικά η έδρα επιφυλάχθηκε για την έκδοση της απόφασης, ενώ στη συνέχεια αποφασίστηκε η επιβολή ποινής 8μηνης φυλάκισης με τριετή αναστολή, ενώ αξίζει να σημειωθεί πως δεν του αναγνωρίστηκε κανένα ελαφρυντικό.

Κάντε like στην σελίδα μας στο Facebook και ακολουθήστε μας στο Twitter.

Keywords
Τυχαία Θέματα