Ιταλία: Ο Ρέντσι πουλάει τις κρατικές Maserati και κόβει απίθανους μισθούς 800.000 ευρώ

Με νέες ιδέες και κυρίως μεθοδεύσεις επιχειρεί ο νέος πρωθυπουργός της Ιταλίας Ματέο Ρέντσι να υλοποιήσει τη δέσμευσή του για περιστολή των κρατικών εξόδων κατά 34 δισ. μέσα στα επόμενα τρία χρόνια.

Η νέα του ιδέα, όπως αποκαλύπτουν οι Financial Times αφορά στην πώληση 170 πολυτελών κρατικών αυτοκινήτων -ανάμεσά τους και Maserati- μέσα από τον διαδικτυακό τόπο δημοπρασιών eBay.

Παράλληλα,

δρομολογεί την ακύρωση των προγραμματισμένων για τις 25 Μαΐου εκλογών στις ιταλικές επαρχίες, καθώς υποστηρίζει πως τα 110 επαρχιακά συμβούλια της χώρας αποτελούν μια περιττή βαθμίδα διακυβέρνησης ανάμεσα στις περιφερειακές και τις τοπικές αρχές. Ευελπιστεί να εξοικονομήσει με τον τρόπο αυτόν 800 εκατ. ευρώ.

Σα μέσα του επόμενου μήνα η κυβέρνηση Ρέντσι θα παρουσιάσει το πρώτο οικονομικό πρόγραμμά της, μέσω του οποίου αναμένονται και οι περικοπές στους υψηλόμισθους υπαλλήλους. Στο στόχαστρο βρίσκονται οι μισθοί των διευθυντών υπουργείων, που είναι διπλάσιοι των αντίστοιχων στη Βρετανία, αλλά και των πρέσβεων που είναι 2,2 φορές των αντίστοιχων στη Γερμανία, καθώς και των δικαστών του Συνταγματικού Δικαστηρίου που είναι 2,5 φορές οι αντίστοιχοι των Αμερικανών δικαστών.

Οι αντιδράσεις όμως έχουν ήδη ξεκινήσει κυρίως από την πλευρά των υψηλόβαθμων εκείνων αξιωματούχων που προβάλλονται από τα ΜΜΕ ως υποψήφιοι για δραστικές μειώσεις στους μισθούς τους εξαιτίας του προκλητικού τους ύψους.

Ανάμεσά τους ο Τομάσο Αφίνιτα, επικεφαλής του Μεσογειακού Δικτύου Αυτοκινητοδρόμων, μιας υπηρεσίας άγνωστης στους περισσότερους Ιταλούς, που έγινε έξαλλος όταν η εφημερίδα Corriere della Sera ανέφερε πως οι αποδοχές του φθάνουν τις 246.000 ευρώ και πως η υπηρεσία του απασχολεί μόνο δύο υπαλλήλους ενώ διαθέτει πενταμελές διοικητικό συμβούλιο.

Ο ιταλικός Τύπος έχει, επίσης, σχολιάσει το γεγονός ότι ο μισθός του επικεφαλής του νομισματοκοπείου του κράτους υπερέβη τα 600.000 ευρώ το 2012, ενώ έχει προηγηθεί η θυελλώδης αντίδραση του Μάουρο Μορέτι, επικεφαλής των κρατικών σιδηροδρόμων, του οποίου οι ετήσιες αποδοχές υπερέβησαν τις 873.000 ευρώ το 2012 και ο οποίος έσπευσε να απειλήσει με παραίτηση σε περίπτωση που θιγεί ο μισθός του.

Keywords
Τυχαία Θέματα