Ισχυρό ευρώ θέλει ο Κινέζος πρωθυπουργός – Επιθυμούμε ενωμένη και ευημερούσα Ευρώπη

Ο πρωθυπουργός της Κίνας, Λι Κετσιάνγκ, ο οποίος πραγματοποίησε επίσημη επίσκεψη στη Ρουμανία, δήλωσε ότι τάσσεται υπέρ του ισχυρού ευρώ.

«Ευχόμαστε η Ευρώπη να είναι ενωμένη και ευημερούσα κι ευχόμαστε επίσης το ευρώ να είναι ισχυρό», είπε ο Λι σε κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε με τον Ρουμάνο ομόλογό του, Βίκτορ Πόντα.

Οι δηλώσεις αυτές του Κινέζου πρωθυπουργού σημειώθηκαν ενώ αυξάνεται η ένταση των φωνών εκείνων στην Ευρώπη, οι οποίες τάσσονται εναντίον της τρέχουσας συναλλαγματικής ισοτιμίας του ευρώ και επισημαίνουν τις αρνητικές

της συνέπειες για τις ευρωπαϊκές εξαγωγές.

Ο Κινέζος πρωθυπουργός έφθασε σήμερα στην Ρουμανία για μια σειρά διμερών επαφών, πριν από τη σύνοδο με τους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων 16 κρατών της κεντρικής και της ανατολικής Ευρώπης, οι οποίοι ελπίζουν να πείσουν την Κίνα να επενδύσει περισσότερο στην περιφέρεια.

«Θεωρούμε ότι η συνεργασία ανάμεσα στην Κίνα και την Ανατολική Ευρώπη προωθεί την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση», εκτίμησε ο Λι.

Το Πεκίνο και η ΕΕ άρχισαν την περασμένη εβδομάδα διαπραγματεύσεις για μια συμφωνία όσον αφορά στις επενδύσεις και την καλύτερη αμοιβαία προστασία τους στην ευρωπαϊκή και στην κινεζική αγορά αντίστοιχα.

Ο Λι εκτίμησε την περασμένη εβδομάδα ότι οι δύο εταίροι πρέπει να «εργαστούν για να αυξήσουν περαιτέρω τις εμπορικές ανταλλαγές τους, σε έως και 1 τρισεκ. δολάρια έως το 2020», από 546 δισεκ. δολάρια το 2012, σύμφωνα με κινεζικά στοιχεία.

Δημοσίευση by Koolnews.gr.
Keywords
Τυχαία Θέματα