Η Τρόικα αγρίεψε – Περιμένει στη γωνία τον Σαμαρά και τον διάδοχο του Θεοχάρη

15:23 8/6/2014 - Πηγή: KoolNews

Σκληρή γραμμή έναντι της Αθήνας φαίνεται πως ετοιμάζουν οι δανειστές μας, αναφορικά με το πρόσωπο που θα πάρει τη θέση του Χάρη Θεοχάρη, δείχνοντας έτσι την αντίθεσή τους στην «καρατόμησή» του πρώην Γενικού Γραμματέα Εσόδων.

Τόσο στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο όσο και στις Βρυξέλλες

δεν κρύβεται η ενόχληση για τη μονομερή ενέργεια της Αθήνας να ωθήσει σε παραίτηση τον κ. Θεοχάρη. Ο εκνευρισμός δεν είναι μόνο γιατί ο πρώην Γενικός Γραμματέας Εσόδων έκανε καλή δουλειά τόσο στα έσοδα όσο και στη μηχανογράφηση του φοροεισπρακτικού μηχανισμού, αλλά γιατί όπως υπενθυμίζουν με κάθε τρόπο, ήταν δική τους απαίτηση η δημιουργία αυτόνομης Γενικής Γραμματείας για τα Δημόσια Έσοδα.

Μάλιστα, πολλοί αξιωματούχοι δεν κρύβουν τον προβληματισμό τους για τη στάση του Μεγάρου Μαξίμου και ανησυχούν μήπως η κίνηση αυτή ήταν «άγαρμπη» επίδειξη ισχύος από τον Αντώνη Σαμαρά λόγω του αποτελέσματος των ευρωεκλογών. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν πως μόνο τυχαία δεν ήταν η έκδοση επίσημης ανακοίνωσης από την Κομισιόν το απόγευμα της Πέμπτης, με την οποία αφενός εξέφρασε την ανησυχία της για την αλλαγή του Γ.Γ. Δημοσίων Εσόδων, αφετέρου δε έστειλε αυστηρό μήνυμα για την επιλογή του προσώπου που θα τον αντικαταστήσει.

Άλλωστε, οι Ευρωπαίοι αδυνατούν να αντιληφθούν λόγω πολιτικής κουλτούρας, πώς είναι δυνατόν να ωθείται σε παραίτηση ένας άνθρωπος της διοίκησης, που δεν έχει κομματικό παρελθόν και καλείται να υλοποιήσει την ψηφισμένη πολιτική. Για αυτό το λόγο διαμηνύουν με κάθε τρόπο, πως ο νέος Γενικός Γραμματέας θα περάσει από «κόσκινο» για να διαπιστωθεί αν έχει σχέση με το πολιτικό προσωπικό.

Ως προς το τι περιμένει τον αντικαταστάτη του κ. Θεοχάρη σε επίπεδο στόχων, οι προσδοκίες είναι υψηλές. Οι δανειστές ξεκαθαρίζουν πως δεν υπάρχει περιθώριο πειραματισμών ή χαλάρωσης και πως οι έλεγχοι πρέπει να ενταθούν - ιδίως σε ότι αφορά τις ληξιπρόθεσμες οφειλές όπου η κυβέρνηση έχει δεσμευθεί για αύξηση της εισπραξιμότητας και άνοιγμα των πορτοφολιών εκείνων που έχουν αλλά δεν πληρώνουν. Ενδεικτικό της κατάστασης είναι ότι το υπουργείο Οικονομικών πρέπει εκτός από τα 2 δισεκατομμύρια ευρώ από τις παλαιές οφειλές, να έχει μαζέψει ως το τέλος του έτους και το 25% των νέων οφειλών που αυξάνονται με φρενήρεις ρυθμούς.

Keywords
Τυχαία Θέματα