Η τουρκική προωθείται ως τρίτη επίσημη γλώσσα του Συμβουλίου της Ευρώπης

Η καθιέρωση της τουρκικής ως επίσημης γλώσσας του Συμβουλίου της Ευρώπης, μετά τα αγγλικά και γαλλικά, προωθείται μέσω της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Οργανισμού, με έκθεση του Γάλλου βουλευτή του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος Ρούντι Σάλ.Στην έκθεση του ο εισηγητής προτείνει την αύξηση των Τούρκων βουλευτών στη Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης, αλλά και την καθιέρωση της τουρκικής ως επίσημης γλώσσας του Οργανισμού από την 1η Ιανουαρίου του 2016.

Ο Γάλλος βουλευτής τονίζει ότι η Τουρκία αποτελεί πλέον τον κυριότερο

χρηματοδότη των εργασιών του Συμβουλίου της Ευρώπης και υποστηρίζει στην έκθεση του ότι «αυτές οι αλλαγές θα ενισχύσουν τον οικονομικό προϋπολογισμό της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Οργανισμού».

Η πρόταση θα συζητηθεί και θα τεθεί προς ψήφιση, την επόμενη βδομάδα στην Ολομέλεια της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης.

Η Τουρκία είναι μέλος του Συμβουλίου της Ευρώπης από το 1949. Επίσης, είναι μέλος του ΝΑΤΟ, του ΟΟΣΑ, του ΟΑΣΕ και του G-20 των μεγαλύτερων οικονομιών. Η Τουρκία ξεκίνησε διαπραγματεύσεις για πλήρη ένταξη με την Ευρωπαϊκή Ένωση το 2005, όντας συνδεδεμένο μέλος με την Ευρωπαϊκή Οικονομική Κοινότητα από το 1963 και έχοντας προσχωρήσει στην Ευρωπαϊκή Τελωνειακή Ένωση το 1995.

H Tελωνειακή Ένωση Ευρωπαϊκής Ένωσης - Τουρκίας οδήγησε σε εκτεταμένη απελευθέρωση των δασμών και αποτελεί τον πυλώνα της εμπορικής πολιτικής της Τουρκίας. Επιπλέον, οι αυξανόμενες διπλωματικές και οικονομικές πρωτοβουλίες της χώρας έχουν οδηγήσει στην αναγνώρισή της ως περιφερειακής δύναμης.

Η Τουρκία είναι υποψήφια προς ένταξη χώρα στην ΕΕ από το 1999. Ωστόσο οι διαπραγματεύσεις έχουν σημειώσει ελάχιστη πρόοδο εξαιτίας των επιφυλάξεων ορισμένων ευρωπαϊκών χωρών, όπως της Γαλλίας και της Γερμανίας. Μόλις τα 14 από τα 35 κεφάλαια των συνομιλιών έχουν τεθεί υπό διαπραγμάτευση, ενώ μόνο ένα έχει ολοκληρωθεί.

Επαφές Σουλτς στην Άγκυρα

Την προηγούμενη εβδομάδα ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς επισκέφτηκε την Άγκυρα και συναντήθηκε με τον Ερντογάν και άλλους αξιωματούχους της κυβέρνησης.

Στις συζητήσεις που έγιναν, η τουρκική ηγεσία επανέλαβε τη βούλησή της να επαναληφθούν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Τουρκίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση και να ανοίξουν νέα κεφάλαια στις συνομιλίες, στις οποίες δεσμεύτηκαν το 2005.

The post Η τουρκική προωθείται ως τρίτη επίσημη γλώσσα του Συμβουλίου της Ευρώπης appeared first on KoolNews.

Keywords
Τυχαία Θέματα