Η σύντομη ιστορία ενός κοστουμιού

Από τη δεκαετία του ’20 μέχρι σήμερα, το κοστούμι αποτελεί το σήμα κατατεθέν του αντρικού ντυσίματος. Έστω κι αν χρειάστηκε να περάσει από τα 40 κύματα για να είναι όπως το ξέρουμε τώρα.

Από τον Αντώνη Πακουλίδη

Αποτελούσε, αποτελεί και θα αποτελεί το καλύτερο εμφανισιακά ένδυμα που θα μπορέσουμε να φορέσουμε ποτέ εμείς οι άντρες. Από την πιο απλή περίσταση (να το φοράς ως αγγαρεία στη δουλειά) μέχρι την απονομή των Όσκαρ,

το κοστούμι είναι εκείνο που θα μας αναδείξει ψυχή τε και σώματι. Στα συν όταν το βάζεις είμαι σίγουρος πως λίγο την ψωνίζεις, η αυτοπεποίθησή σου χτυπάει κόκκινο και αισθάνεσαι λίγο Michael Douglas στη Wall Street. Πάμε λοιπόν να κάνουμε μια αναδρομή να δούμε πως φτάσαμε στο σήμερα.

Δεκαετία ’20 (Εποχή της εκβιομηχάνισης)

Μετά τον Ά Παγκόσμιο Πόλεμο, το κοστούμι με το κοντύτερο παλτό του, είχε αρχίσει να αντικαθιστά το στυλ για κάθε ημέρα και την επαγγελματική ενδυμασία. Αυτή η εποχή είδε τη γέννηση της μαύρης γραβάτας με κοστούμι για βραδινές εμφανίσεις, με το πιο επίσημο στυλ της άσπρης γραβάτας να σβήνει. Τα παντελόνια ήταν σε ίσια γραμμή, ψιλοκάβαλα με σταυρωτά γιλέκα.

Style icons της εποχής: Charlie Chaplin, Howard Hughes, Al Capone

Δεκαετία ’30 (Εποχή του σινεμά)

Στη δεκαετία του ’30 κυριάρχησε το look του σινεμά και τα κοστούμια που φορούσαν οι πρωταγωνιστές. Στα μέσα της δεκαετίας η διάθεση άλλαξε. Τα χαλαρής γραμμής παλτά εισήχθησαν και τα παντελόνια έκανα ελαφριά καμπάνα κοντά στον αστράγαλο. Ακόμα και στο αναπαυτικό γιλέκο δόθηκε μια πιο εφαρμοστή γραμμή παρόλο που υπήρχαν παράπονα πως σηκωνόταν όταν καθόσουν.

Style icons της εποχής: Clark Gable, Henry Fonda, Δούκας του Windsor

Δεκαετία ’40 (Εποχή της ραπτικής)

Το δελτίο των υφασμάτων που ακολούθησε την αρχή του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου έφεραν μια καινούρια λιτότητα στην αντρική ενδυμασία, όπου το φόκους έγινε στο μινιμαλισμό και εκμοντερνισμό του καθημερινού κοστουμιού. Το φανελένιο γκρι έγινε μοδάτο, η γραμμή των τζάκετ έγινε όσο πιο ίσια γινόταν και το “κόρδωμα” και το περιττό ύφασμα χαλιναγωγήθηκε.

Style icons της εποχής: Frank Sinatra, Humphrey Bogart, Spencer Tracy

Δεκαετία ’50 (Εποχή του χαρίσματος)

Η εποχή του swing είδε μία ανάκαμψη για το κοστούμι, με την επιστροφή του ντυσίματος ανά περίσταση. Το πτυχωτό παντελόνι επέστρεψε, δίνοντας μεγαλύτερη ευκινησία στο χορό, με τα αγόρια να προτιμούν τα κοστούμια με βελούδινο κολάρο και τα μακριά παλτά. Η άφιξη των used ρούχων και ειδικά των jean έβαλε το κοστούμι στη θέση του, κάνοντάς το να φοριέται κυρίως στο γραφείο ή σε ειδικές περιπτώσεις.

Style icons της εποχής: Dean Martin, Hugh Hefner, Cary Grant

Keywords
Τυχαία Θέματα