Η συγκλονιστική ιστορία του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε – Ο πυροβολισμός και η καθήλωση στο αναπηρικό καροτσάκι

Τον έχουμε συνδυάσει με την εικόνα ενός σκληρού ανθρώπου, άκαρδου και με εμμονές. Ποιος είναι ο γερμανός πολιτικός που έχει μονοπωλήσει τα θέματα των ειδήσεων τις τελευταίες μέρες;

Γεννημένος στις 18 Σεπτεμβρίου του 1942 ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε αφού σπούδασε Οικονομικά και Νομικά και απέκτησε το διδακτορικό του στην Νομική, δούλεψε ως εφοριακός αλλά και δικηγόρος. Την καρδιά του όμως έκλεψε η πολιτική, όπερ και αποφάσισε να ακολουθήσει τον δρόμο της. Από το 1961 είχε διατελέσει μέλος της νεολαίας του Junge

Union, τη νεολαία της Χριστιανοδημοκρατικής Ένωσης. Το 1972 έγινε επίσημο μέλος του Κοινοβουλίου ενώ από το 1984 μέχρι το 1991 ήταν Υπουργός της Κυβέρνησης του Χέλμουτ Κολ αρχικά ως Ομοσπονδιακός Υπουργός Ειδικών Υποθέσεων και Αρχηγός της Καγγελαρίας κι έπειτα ως Ομοσπονδιακός Υπουργός Εσωτερικών.

Αυτό που δεν είναι πολύ γνωστό στον πολύ κόσμο είναι ποιο τραγικό γεγονός καθήλωσε τον σκληρό πολιτικό στο αναπηρικό καροτσάκι. Ο κ. Σόιμπλε δεν ήταν πάντα παράλυτος. Στις 12 Οκτωβρίου 1990, και ενώ βρισκόταν σε προεκλογική εκδήλωση στο Oppenau, κοντά στο Φράιμπουργκ (Freiburg) της Βάδης-Βυρτεμβέργης δέχθηκε απόπειρα δολοφονίας εις βάρος του. Ο ίδιος υπέστη σοβαρές βλάβες στο πρόσωπο και τη σπονδυλική του στήλη, με αποτέλεσμα να μείνει παράλυτος και να καθηλωθεί έκτοτε σε αναπηρική καρέκλα. Ο δράστης της απόπειρας κηρύχθηκε από τους δικαστές ως φρενοβλαβής και διατάχθηκε ο εγκλεισμός του σε ψυχιατρική κλινική.

Η πρώτη σφαίρα βρήκε τον Σόιμπλε στο κεφάλι του, συνθλίβοντας την δεξιά πλευρά του σαγονιού του, η δεύτερη καρφώθηκε στη σπονδυλική στήλη του, ενώ η τρίτη χτύπησε σοβαρά τον σωματοφύλακά του, ο οποίος μπήκε μπροστά για να τον προστατέψει. Ο δράστης ήταν ο 37χρονος Ντίτερ Κάουφμαν, ο οποίος για τουλάχιστον 7 χρόνια έστελνε στο υπουργείο Εσωτερικών επιστολές διαμαρτυρίας, στις οποίες έγραφε ότι τα ραδιοκύματα των κεραιών τον διαπερνούν και του προκαλούν αφόρητους πόνους. Ο ίδιος είχε δηλώσει στο δικαστήριο ότι «επειδή δεν του είχαν δώσει σημασία, ενώ δύο φορές προσπάθησε να κινηθεί νομικά εναντίον της κυβέρνησης και δεν τα κατάφερε, αποφάσισε να πάρει τον νόμο στα χέρια του».

Το δικαστήριο τον έκρινε τον δράστη ψυχονευρωτικό και από τότε είναι έγκλειστος σε ίδρυμα της Δυτικής Γερμανίας, ενώ ο νυν υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας και πατέρας τεσσάρων παιδιών είναι έκτοτε καθηλωμένος σε αναπηρικό καροτσάκι.

Άξιο θαυμασμού είναι πάντως, στο ανθρώπινο κομμάτι, το γεγονός ότι ο Γερμανός πολιτικός παρά το «βαρύ χτύπημα» συνέχισε την πολιτική του καριέρα μάχιμα, δείχνοντας σθένος και δύναμη ψυχής.

Keywords
Τυχαία Θέματα