Η πρώτη μονομαχία στην κοινοβουλευτική αρένα- Μετωπική Τσίπρα-Μητσοτάκη στην προ ημερησίας για το ασφαλιστικό

Η ώρα για την πρώτη αντιπαράθεση κορυφής μεταξύ του Αλέξη Τσίπρα και του Κυριάκου Μητσοτάκη έφτασε και θα έχει ως θέμα το ασφαλιστικό, στην προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση που έχει ζητήσει η κυβέρνηση και θα λάβει χώρα σήμερα το απόγευμα. Επί της ουσίας, ο κ. Τσίπρας επιδιώκει τη σύγκρουση με την αξιωματική αντιπολίτευση με αφορμή το ασφαλιστικό, ενώ κατηγόρησε τη ΝΔ πως δεν μπορεί να είναι και με το ΔΝΤ

και με τους αγρότες. Φυσικά, στη ΝΔ δεν έχουν κανένα πρόβλημα με τους όρους της…μονομαχίας και προσέρχονται έτοιμοι για απαντήσεις σε όσα έχει πει και θα πει ο πρωθυπουργός.

Ρεπορτάζ: Γιώργος Ευγενίδης

Θεωρητικά, η προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή γίνεται για να τοποθετηθούν όλα τα κόμματα ξεκάθαρα επί του ζητήματος στο ασφαλιστικό. Στην πράξη, εντάσσεται στη στρατηγική της κυβέρνησης για να καταδείξει πως η αντιπολίτευση δεν συμπράττει σε μια μεταρρύθμιση-κλειδί, η οποία θα εξασφαλίζει τη βιωσιμότητα του συστήματος και ελαφρύνσεις κυρίως στα πιο αδύναμα οικονομικά στρώματα.

Το αυτό έχει καταδείξει ο κ. Τσίπρας και στην ομιλία του στην εκδήλωση για τον έναν χρόνο ΣΥΡΙΖΑ από το Ταε Κβον Ντο, ενώ παράλληλα τη Δευτέρα κλήθηκαν στο Μέγαρο Μαξίμου και εκπρόσωποι των κοινωνικών φορέων, στους οποίους η κυβέρνηση παρουσίασε, σύμφωνα με κυβερνητικούς κύκλους, μια βελτιωμένη αντιπρόταση, με έμφαση στην ελάφρυνση των χαμηλότερων οικονομικών στρωμάτων.

Έτσι, πιο συγκεκριμένα, η κυβέρνηση εισηγείται αλλαγές για τους νέους επιστήμονες (Για την πρώτη πενταετία άσκησης επαγγέλματος υπολογισμός των εισφορών στο 80% του μισθού του ανειδίκευτου εργάτη, δηλαδή στα 468 €, αντί για τα 586 €, για τα δύο πρώτα χρόνια άσκησης επαγγέλματος εισφορά στο 14% αντί για 20% και για τα επόμενα τρία χρόνια άσκησης επαγγέλματος εισφορά στο 17%, αντί για 20%), για τους ανέργους (απαλλαγή από υποχρέωση καταβολής ασφαλιστικών εισφορών για όσους βρίσκονται σε αναστολή άσκησης επαγγέλματος και οικονομική ενίσχυση ανέργων, μέσω ειδικού λογαριασμού που διαχειρίζεται ο ΟΑΕΔ), για τα «μπλοκάκια» (εισφορά 6% αντί για 20%. Το υπόλοιπο της εισφοράς θα καταβάλλεται από τον εργοδότη), αλλά και μεταβατικές διατάξεις για την προστασία των πιο αδύναμων (Κλιμακωτή αύξηση των εισφορών για τα εισοδήματα από 12000 ευρώ και επάνω, ώστε οι μικροί και μεσαίοι επαγγελματίες να προστατεύονται από υπερβολικές επιβαρύνσεις, ενώ για εισόδημα έως 12.000, οι εισφορές είναι ήδη χαμηλότερες σε σχέση με ότι ισχύει σήμερα). Βέβαια, συμφωνία με τους επιστημονικούς κλάδους δεν υπήρξε, πλην όμως αυτό δεν εμποδίζει την κυβέρνηση από το να επικαλεστεί τη βούλησή της για επιμέρους διορθώσεις.

Σε κάθε περίπτωση, ο κ. Τσίπρας θα κινηθεί σε υψηλούς τόνους, βάζοντας στο στόχαστρό του τη ΝΔ, αν και γνωρίζει πως το βασικό του πρόβλημα δεν βρίσκεται στο εσωτερικό (αν και το λεγόμενο Κίνημα της Γραβάτας προβληματίζει το Μέγαρο Μαξίμου), αλλά στο εξωτερικό, όπου το ΔΝΤ προβάλλει καθαρές θέσεις για περικοπή κύριων και επικουρικών συντάξεων, επιμένοντας πως μόνο η μείωση δαπανών θα εξασφαλίσει τη βιωσιμότητα του συστήματος, μιας και περαιτέρω αύξηση των εισφορών, συνδυαστικά με τις υπόλοιπες φορολογικές επιβαρύνσεις, μπορεί να δημιουργήσει πρόσθετη τρύπα στα ασφαλιστικά ταμεία.

Η «πρώτη» του Κυριάκου σε υψηλούς τόνους

Από τη μεριά της ΝΔ εκτιμά πως η κυβέρνηση βρίσκεται σε κατάσταση πανικού και πως συνειδητοποιεί πως οι «ανέφελες εποχές», όπως το έθετε κεντρικό γαλάζιο κομματικό στέλεχος, έχουν περάσει ανεπιστρεπτί.

Ο κ. Μητσοτάκης, αφού ολοκλήρωσε το πρώτο εθιμοτυπικό ταξίδι της θητείας του στην Κύπρο, αναμένεται να εγκαινιάσει στη Βουλή τη στρατηγική του σκληρού ροκ απέναντι στον πρωθυπουργό, με το βασικό επιχείρημα πως βυθίζει την οικονομία στην ύφεση και επιτίθεται μέσω της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης στο πιο παραγωγικό κομμάτι της ελληνικής οικονομίας. Υπό αυτό το πρίσμα, δεν πρέπει να αποκλειστεί και το ενδεχόμενο ο κ. Μητσοτάκης να δώσει τις πρώτες ενδείξεις για την αντιπρόταση της ΝΔ για το ασφαλιστικό, η οποία καταρτίζεται και θα έχει ολοκληρωθεί σε σύντομο χρονικό διάστημα.

Όπως και να έχει, η προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση είναι μια πρώτης τάξεως ευκαιρία για τον κ. Μητσοτάκη να απαντήσει στις πολλές κατηγορίες που απέδωσε στη ΝΔ από το βήμα του Ταε Κβον Ντο ο Αλέξης Τσίπρας, με συνεργάτες του προέδρου του κόμματος να εκτιμούν πως η επιμονή του κ. Τσίπρα στη στοχοποίηση της ΝΔ καταδεικνύει «πανικό», αλλά και «στρατηγικό αδιέξοδο», δεδομένου ότι το σχέδιό του συναντά αντιστάσεις στο εξωτερικό. Βέβαια, στη ΝΔ θέλουν να αποφύγουν την μπανανόφλουδα της πλήρους ταύτισης με θέσεις, όπως π.χ. του ΔΝΤ, αν και ο κ. Τσίπρας προσπαθήσει να δώσει την εικόνα πως οι απαιτήσεις της ΝΔ είναι ταυτόσημες με αυτές «των πιο ακραίων κύκλων των δανειστών». Άλλωστε, στη ΝΔ εκτιμούν πως ο κ. Τσίπρας δεν πρόκειται να εστιάσει στις θέσεις της κυβέρνησής του για το ασφαλιστικό, παρά θα χρησιμοποιήσει το βήμα για να πασάρει τον «μουντζούρη» στην αξιωματική αντιπολίτευση, οπότε προετοιμάζονται καταλλήλως.

Όπως είναι φυσικό, μπορεί η συζήτηση να έχει θέμα το ασφαλιστικό, πλην όμως ο κ. Μητσοτάκης, στο ντεμπούτο του με την ιδιότητα του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, θα εστιάσει και σε άλλα ζητήματα της επικαιρότητας, όπως είναι το αγροτικό, οι πρόσφατες αποκαλύψεις Βαρουφάκη, ενώ δεν αποκλείεται να τεθεί και το θέμα των ραδιοτηλεοπτικών μέσων και του ΕΣΡ.

The post Η πρώτη μονομαχία στην κοινοβουλευτική αρένα- Μετωπική Τσίπρα-Μητσοτάκη στην προ ημερησίας για το ασφαλιστικό appeared first on KoolNews.

Keywords
Τυχαία Θέματα