Η κωμική όπερα «Φακανάπας» του Διονυσίου Λαυράγκα έρχεται στις 26 Απριλίου στο Φουαγιέ της Λυρικής

Η σπανίως παρουσιαζόμενη κωμική όπερα, ο Φακανάπας του Κεφαλλονίτη συνθέτη Διονύσιου Λαυράγκα, φιλοξενείται στο Φουαγέ του Θεάτρου Ολύμπια αυτή την Κυριακή 26 Απριλίου σε συναυλιακή μορφή. Στόχος της παρουσίασης είναι να ξαναφέρει σε επαφή το κοινό με το ξεχασμένο αυτό έργο ενός τόσο σημαντικού δημιουργού της ελληνικής μουσικής δημιουργίας.

Το χρέος της ελληνικής λυρικής τέχνης προς τον Διονύσιο Λαυράγκα (1860 -1941), ιδρυτή του Γ’ Ελληνικού Μελοδράματος, προδρόμου

της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, του έχει ανταποδοθεί στο ελάχιστο, καθώς τα έργα του, όπως και των περισσοτέρων Ελλήνων ομοτέχνων του, σπάνια βρίσκουν το δρόμο της σκηνής.

Ο Φακανάπας δε γνώρισε παρά μόνο μία παράσταση στην ΕΛΣ, τον Δεκέμβριο του 1950, μετά το θάνατο του συνθέτη. Γραμμένη το 1935 η όπερα πρωτοπαρουσιάστηκε από την ΕΛΣ -μαζί με την Α’ Πράξη από τη Διδώ- στις 2 Δεκεμβρίου 1950, στο πλαίσιο ενός «πανηγυρικού εορτασμού στη μνήμη του συνθέτη». Το έργο διηύθυνε ο Αντίοχος Ευαγγελάτος σε σκηνοθεσία Φρίξου Θεολογίδη.

Η υπόθεση της κωμικής όπερας αφορά τις προσπάθειες του Φακανάπα, ενός παράξενου πλούσιου να πείσει τη μοναχοκόρη του Λιζέτα να παντρευτεί τον γιο του παλιού του φίλου, Καρδίνη.

Στην παρουσίασή της στο Φουαγέ τους ρόλους ερμηνεύουν οι: Βαγγέλης Μανιάτης, Φύλλη Γεωργιάδου, Χρήστος Κεχρής, Χρήστος Λάζος και Δημήτρης Ναλμπάντης.

Στη μουσική διεύθυνση και στο πιάνο, ο Μιχάλης Παπαπέτρου.

The post Η κωμική όπερα «Φακανάπας» του Διονυσίου Λαυράγκα έρχεται στις 26 Απριλίου στο Φουαγιέ της Λυρικής appeared first on KoolNews.

Keywords
Τυχαία Θέματα