Η «Διεθνής Διαφάνεια» καλεί τους whistleblowers της Ελλάδας στη μάχη κατά της διαφθοράς [βίντεο]

Μετά από στοιχεία που προέκυψαν από έρευνα της Παγκόσμιας Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης «Διεθνής Διαφάνεια», συμπεραίνεται ότι οι περισσότερες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης αδυνατούν να προσφέρουν επαρκή νομική προστασία στους ανθρώπους που αποκαλύπτουν περιστατικά διαφθοράς, τους λεγόμενους whistleblowers, από συνέπειες στο χώρο εργασίας, αποδυναμώνοντας έτσι ένα σημαντικό εργαλείο για την καταπολέμηση της διαφθοράς.

Σύμφωνα με την έκθεση της Διεθνούς διαφάνειας με τίτλο «Ο θεσμός του whistleblowing στην Ευρώπη», οι λεγόμενοι whistleblowers συμμετέχουν δραστικά τόσο στην αποκάλυψη όσο

και στην πρόληψη της διαφθοράς, ωστόσο μόνο τέσσερα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Λουξεμβούργο, Ρουμανία, Σλοβενία, Ηνωμένο Βασίλειο) διαθέτουν ισχυρούς νόμους για την επαρκή προστασία τους.

Από τα υπόλοιπα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, προέκυψε ότι 16 παρέχουν μερική προστασία ενώ 7, ανάμεσά τους και η Ελλάδα, είτε δεν διαθέτει σχετικούς νόμους είτε η νομοθεσία τους είναι εξαιρετικά ανεπαρκής.

«Οι whistleblowers είναι πολύ σημαντικοί για την καταπολέμηση της διαφθοράς. Αναλαμβάνουν κινδύνους που πολλοί, αν όχι οι περισσότεροι, είναι απρόθυμοι να αναλάβουν και αποκαλύπτουν εγκλήματα που ελάχιστοι ενδιαφέρονται ή έχουν το θάρρος να καταγγείλουν» ανέφερε η Αν Κοχ, διευθύντρια της μη κυβερνητικής οργάνωσης.

Η Διεθνής Διαφάνεια καλεί όλα τα κράτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης τόσο να θεσπίσουν όσο και να εφαρμόσουν νομοθεσίες οι οποίες θα προστατεύουν όσους αποκαλύπτουν περιστατικά διαφθοράς, ενώ ακόμα κάνουν έκκληση προς τις εταιρείες να παρέχουν στήριξη στους whistleblowers όταν αυτοί φέρνουν στο φως αδικήματα.

Μέχρι στιγμής, μέσω των whistleblowers έχουν ανακαλυφθεί πολλά οικονομικά σκάνδαλα τα οποία αφορούν τόσο το δημόσιο όσο και τον ιδιωτικό τομέα. Όσο όμως οι whistleblowers δεν προστατεύονται από τη νομοθεσία τότε κινδυνεύουν αφενός ρισκάροντας τη ζωή του και αφετέρου υπομένοντας συνέπειες στο εργασιακό περιβάλλον.

Με βάση αυτούς τους κινδύνους πολλά άτομα επιλέγουν να μην μιλήσουν παρόλο που γνωρίζουν στοιχεία τα οποία ενοχοποιούν ή φέρουν στο φως καταχρήσεις από εταιρείες ή το δημόσιο.

Με στόχο την ευαισθητοποίηση του κοινού αλλά και την προώθηση της ανάγκης για σχετική νομοθεσία, η Διεθνής Διαφάνεια Ελλάς έχει ξεκινήσει τη λειτουργία της Υπηρεσίας «Διαφάνεια Τώρα!», με στόχο την ανατροπή της νοοτροπίας ανοχής απέναντι στη διαφθορά.

Μέρος αυτής της καμπάνιας είναι το παρακάτω βίντεο στο οποίο εμφανίζονται whistleblowers.

Κάντε like στην σελίδα μας στο Facebook και ακολουθήστε μας στο Twitter

Keywords
Τυχαία Θέματα