Η αποκάλυψη του ρωσικού στρατού – Ο Πούτιν τον έκανε από τους πιο ευέλικτους του κόσμου

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Τζον Κέρι, κατηγόρησε την Ρωσία ότι μετέρχεται «μεθόδους του 19ου αιώνα», με αφορμή την προσάρτηση της Κριμαίας. Δυτικοί αναλυτές βγάζουν διαφορετικά συμπεράσματα από τον επιτυχή τρόπο με τον οποίο οι ρωσικές δυνάμεις υλοποίησαν τις εντολές του προέδρου Πούτιν στην Κριμαία και την ανατολική Ουκρανία.

Η πρόοδος είναι εντυπωσιακή. Δεν είχε προλάβει η αμερικανική κυβέρνηση να απαιτήσει την απόσυρση

των ρωσικών δυνάμεων από την Κριμαία και το Κρεμλίνο ανέβασε τον πήχυ συγκεντρώνοντας γύρω στις 40.000 στρατιώτες κοντά στα ανατολικά σύνορα της Ουκρανίας.

Ένας στρατός που είχε απαξιωθεί ύστερα από τη διάλυση της ΕΣΣΔ, αυτή τη φορά εμφανίστηκε να χρησιμοποιεί επιδέξια τακτικές του 21ου αιώνα, που συνδυάζουν τον «πόλεμο» στον κυβερνοχώρο, μια δυναμική εκστρατεία στον χώρο της ενημέρωσης και τη δράση άριστα εκπαιδευμένων ειδικών δυνάμεων του στρατού, αποσπώντας την πρωτοβουλία των κινήσεων από τη Δύση. Όπως αναφέρει ο Μάικλ Γκόρντον στους New York Times, η επιδεξιότητα των ρωσικών δυνάμεων στην Ουκρανία δεν θυμίζει σε τίποτα τις επιχειρήσεις για την ανακατάληψη του Γκρόζνι από Τσετσένους αυτονομιστές, το 2000. Τότε η Ρωσία είχε εξαπολύσει καταιγιστικές επιχειρήσεις με χρήση μονάδων πυροβολικού, μαχητικών αεροσκαφών και πυραύλων εδάφους-εδάφους, αδιαφορώντας για παράπλευρες απώλειες.

Εκτοτε, η Ρωσία ανέπτυξε αποτελεσματικότερους τρόπους. Αναβάθμισε τον στρατό, δίνοντας έμφαση στις ειδικές δυνάμεις, αερομεταφερόμενα και ναυτικά σώματα ταχείας επέμβασης, που δοκιμάστηκαν επιτυχώς στην Κριμαία, σύμφωνα με τον Ρότζερ Μακντέρμοντ από το Ιδρυμα Τζέιμσταουν.

Σε χρόνο μηδέν, οι Ρώσοι έστελναν μικρές, καλά εξοπλισμένες μονάδες στην ανατολική Ουκρανία να καταλάβουν κυβερνητικά κτίρια, που παρέδιδαν σε φιλορώσους αυτονομιστές και τοπικές πολιτοφυλακές.

Keywords
Τυχαία Θέματα