Γιατί οι παλιοί έβγαζαν φωτογραφίες αγέλαστοι

Λίγο πολύ όλοι θα έχετε πέσει πάνω σε κάποια φωτογραφία προπάππου σας που βρίσκεται ή σε κάποιο παλιό άλμπουμ της γιαγιάς ή σε κάποιο κάδρο παλιού σπιτιού κρεμασμένο στον τοίχο.

Εκείνο που θα σας προκάλεσε ερωτηματικά σίγουρα είναι πως οι άνθρωποι στις παλιές φωτογραφίες παρουσιάζονται ανέκφραστοι, χωρίς ούτε μια υποψία γέλιου, έστω ενός μειδιάματος!

Αρκετοί από τους πρόγονούς μας πίστευαν ότι το χαμόγελο κάνει τον άνθρωπο να δείχνει... γελοίος. Για την ακρίβεια, όταν οι άνθρωποι άρχισαν να ποζάρουν για πρώτη φορά μπροστά στο φακό, θεωρούσαν πως το γέλιο ήταν για τους... φτωχούς,

τους έκφυλους και τους μεθυσμένους.

Πιο τρανό παράδειγμα, αποτελεί ο 16ος πρόεδρος των ΗΠΑ, Αβραάμ Λίνκολν. Αν από την ιστορία δεν γνωρίζαμε για το... χιούμορ και την ελαστικότητά του, τότε βάσει των πορτραίτων του, θα μας έμενε σίγουρα η εντύπωση πως πρόκειται για έναν πολύ σοβαρό και σκληρό πολιτικό, με την πολύ κακή έννοια.

Είναι φανερό λοιπόν, πως τα χαμόγελα θεωρούνταν ότι παραβίαζαν τα όρια της ευπρέπειας.

Το 1703 μάλιστα Γάλλος συγγραφέας είχε γράψει περιφρονητικά: «Άνθρωποι που σηκώνουν το πάνω χείλος τόσο ψηλά, που... σχεδόν φαίνονται τα δόντια τους... θεωρείται όχι μόνο αγενές, αλλά και αφύσικο. Αφού η Φύση μας έδωσε χείλια για να τα κλείνουμε».

Κάντε like στην σελίδα μας στο Facebook και ακολουθήστε μας στο Twitter.

Keywords
Τυχαία Θέματα