Γερμανικός τύπος: «Αν μπορούσαν οι Έλληνες θα ψήφιζαν Στάινμπρουκ»

Νέο δημοσίευμα της γερμανικής Frankfurter Allgemeine Zeitung αναφέρεται στον προεκλογικό αγώνα της Γερμανίας τον οποίο η ελληνική κοινή γνώμη παρακολουθεί με κομμένη την ανάσα. Αφού περιγράφει τις απεργιακές κινητοποιήσεις στην χώρα μας ο συντάκτης αναφέρει την ξεκάθαρη συμπάθεια της ελληνικής κοινωνίας στο πρόσωπο του Πέερ Στάινμπρουκ αντιπάλου της καγκελαρίου στην εκλογική αναμέτρηση καθώς με την επικριτική του στάση στα μέτρα λιτότητας που επιβάλλονται στην Ελλάδα έχει κερδίσει τους Έλληνες.

«Αντί

για μαζικές διαδηλώσεις, ο αντίκτυπος ήταν θετικός όταν τον περασμένο Φεβρουάριο ο υποψήφιος των Σοσιαλδημοκρατών επισκέφθηκε την Αθήνα και είχε συνομιλίες με τον Έλληνα πρωθυπουργό και τον υπουργό Οικονομικών. Κι όταν στη συνέχεια ο Στάινμπρουκ είπε ότι σε περίπτωση που το κόμμα του ηγηθεί κυβέρνησης συνασπισμού θα δώσει περισσότερη προσοχή στην κοινωνική συνοχή των Ελλήνων και στις θέσεις εργασίας μέσω της ανάπτυξης, ήταν σαφές: οι Έλληνες θα ψήφιζαν τον Στάινμπρουκ, εάν μπορούσαν».

Η εφημερίδα Süddeutsche Zeitung του Μονάχου φιλοξενεί άρθρο με τη φωτογραφία της Αγκέλα Μέρκελ με τίτλο «το πρόσωπο της κρίσης».

Υπότιτλος, «στα μάτια πολλών Ελλήνων κανένα άλλο πρόσωπο δεν ενσαρκώνει την μιζέρια της χώρας τους τόσο, όσο αυτό της Μέρκελ». Η αρθρογράφος υποστηρίζει ότι μετά από μια περίοδο οργής των Ελλήνων κατά της καγκελαρίου, με τον τύπο να την εμφανίζει με ναζιστική στολή, τον τελευταίο καιρό η χώρα αφυπνίστηκε και τώρα αντικρίζει τα πράγματα χωρίς αυταπάτες.

«Και στο παρελθόν οι Έλληνες συνέδεσαν τις ελπίδες τους για αλλαγή των αυστηρών κανόνων λιτότητας με μια εκλογική μάχη, αυτή στη Γαλλία, όταν τον Μάιο του 2012 ο σοσιαλιστής Φρανσουά Ολάντ κέρδιζε τον Σαρκοζί», αναφέρει η εφημερίδα.

«Μετά όμως η κατάσταση δεν άλλαξε. Τώρα η Ελλάδα διέρχεται τον τέταρτο χρόνο κρίσης και το συναίσθημα ότι η λιτότητα δεν φέρνει αποτελέσματα, τρώει τα σωθικά της χώρας, ακόμη κι αν ο Σαμαράς μοιράζει αισιοδοξία ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια του γερμανικού προεκλογικού αγώνα», συμπληρώνει.

Παράλληλα τα δημοσιεύματα του γερμανικού τύπου φαίνεται να κάνουν έντονες αναφορές στην δολοφονία του 34χρονου Παύλου Φύσσα.

Με τίτλους «Ο Σαμαράς θέλει να καταπολεμήσει τους φασίστες», της tagesschau.de, «Η Ελλάδα προαναγγέλλει σκληρή γραμμή έναντι των νεοναζί», της welt.de, «Έκρυθμη η κατάσταση στην Ελλάδα μετά τη δολοφονία αριστερού», της Hamburger Abendblatt και με την Berliner Morgenpost να δημοσιεύει στην ηλεκτρονική της έκδοση: «Οδομαχίες μετά τη δολοφονία Έλληνα μουσικού» η γερμανική κοινή γνώμη φαίνεται να απασχολείται ιδιαίτερα από την ελληνική κατάσταση.

Το Spiegel σημειώνει ότι «η δολοφονία ενός αριστερού ράπερ συνταράσσει την Ελλάδα. Δράστης φέρεται να είναι ένας νεοναζί με στενές διασυνδέσεις με το ακροδεξιό κόμμα Χρυσή Αυγή. Η οργή των πολιτών για την αιματοχυσία βρίσκει διέξοδο στο δρόμο. Η κυβέρνηση θέλει να κινηθεί τώρα πιο σκληρά εναντίον των φασιστών».

«Το νεοναζιστικό κόμμα ισχυρίζεται ότι δεν έχει καμία σχέση με το περιστατικό», επισημαίνει χαρακτηριστικά το περιοδικό Focus στην ιστοσελίδα του, περιγράφοντας στη συνέχεια την άνοδο της άκρας δεξιάς στην Ελλάδα: «Η Χρυσή Αυγή είναι ένα παιδί της ελληνικής δημοσιονομικής και οικονομικής κρίσης. Στις εκλογές του 2012 (...) εκτοξεύθηκε στο 7 % και εκπροσωπείται πλέον με 18 βουλευτές στη βουλή των 300 εδρών. Σε δημοσκοπήσεις βρίσκεται στο μεταξύ στο 13 %. Το κόμμα αρνείται το Ολοκαύτωμα. Τα μέλη του χαιρετούν χιτλερικά. Επανειλημμένως συσχετίζουν το κόμμα με επιθέσεις εναντίον ξένων και πολιτικών αντιπάλων».

Keywords
Τυχαία Θέματα